Totul Despre Hipertiroidie – Remedii Naturiste La Domiciliu

Căile de atac ale hipertiroidismului prin reţete la domiciliu au în vedere utilizarea de plante medicinale, cum este păducelul, Lycopus virginicus, talpa gâştei sau roiniţa. Includerea în dieta zilnică a alimentelor sănătoase cu profil terapeutic, cum este ovăzul, este o altă modalitate de preveni problemele asociate cu hipertiroidia. În plus, exercițiile fizice regulate şi un program de somn adecvat pot aduce multe beneficii în tratarea hipertiroidismului.

hipertirodism cauze tratamente naturiste

Totul Despre Hipertiroidie – Remedii Naturiste La Domiciliu

Hipertiroida - Caracterizare

Hipertiroidismul se referă la starea de activitate excesivă, peste limita normală glandei tiroide din organism. Hiperactivitatea glandei tiroide determină creşterea nivelului de hormoni tiroidieni în fluxul sangvin (tireotoxicoza).

Hormonii tiroidieni joacă un rol important în menţinerea corpului bine energizat, asigură creșterea şi buna funcționare a diferitelor procese, între care metabolismul organismului.

HipertiroidiaCauze

Conform studiilor efectuate recent la Universitatea din Maryland, cauzele tiroidei – care apare mai mult la femei decât la bărbaţi, după vârsta de 60 de ani includ:

– Boala Graves: o boală inflamatorie autoimună, cea mai frecvent întâlnită în hipertiroidism.
– Guşa nodulară toxică: creșterea treptată de noduli la nivelul glandei tiroide, cunoscută şi sub numele de gusă multinodulară.
– Defectarea sistemului imun: infecţii virale la nivelul tiroidei sau a sistemului imunitar, cunoscută şi sub numele de tiroidită.
– Excesul de iod: ingestie de iod excesiv intenționat sau accidental din diferite surse.

Simptomele hipertiroidiei

Excesul de hormoni tiroidieni are tendința de a accelera funcțiile organismului. Persoanele care suferă de boala Graves pot experimenta o umflare în partea din față a gâtului, inflamaţie cunoscută şi sub numele de “guşă”. Alte persoane pot avea pleoapei superioare ale ochilor ridicate, cu o expresivitate a ochilor proeminentă.

– slăbiciune în partea superioară a brațului şi în mușchii coapselor
– palpitaţii, nervozitate, intoleranță la căldură, transpirație abundentă
– tremurături în mâini, dispnee, anxietate, iritabilitate, insomnie
– părul subțire, fragil, care cade foarte mult
– dereglări ale tranzitului intestinal, pierderea în greutate chiar și cu un apetit bun

Femeile care suferă de hipertiroidism pot avea un ciclu menstrual neregulat, cu un flux menstrual slab. Metabolismul hiperactiv rezultat în urma hipertiroidismului poate duce la o supra-tensionare a corpului la nivel general. Cu toate acestea, în cele din urmă organismul cedează la insistenţa bolii şi devine obosit.

Tratamente Naturiste hipertiroidie

1. Lycopus virginicus

Lycopus virginicus este o plantă din familia Labiatelor tradiționalmente renumită pentru acţiunea anti-tiroidiană. Aceasta acționează benefic asupra corpului prin reducerea producției de hormoni T4 şi prin încetinirea conversiei T4 în T3. Această plantă ajută la inhibarea producției de hormoni tiroidieni excesivi prin limitarea capacității galndei de stimulare a anticorpilor în cazul bolii Graves. Un studiu efectuat pe pacienţii afectaţi de hipertiroidism a arătat că Lycopus virginicus că are o contribuiţie importantă în reducerea simptomelor hipertoridismului, în special a palpitaţiilor, anxietăţii, agitaţiei şi durerilor de cap.

2. Roiniță (melisa)

Un alt remediu eficient pentru hipertiroidism este roinița. Extractele din roiniță au un efect restrictiv asupra TSH – care împiedică activarea glandei tiroide. Aceasta la rândul său ajută la reducerea secreția de hormoni tiroidieni. Mai mult, roiniţa lucrează la baza problemei, ajutând detoxifierea organismului şi la întărirea sistemului imunitar.

3. Talpa gâştei

Această plantă este des menţionată în tratamentele pentru hipertiroidie, datorită acţiunii sale anti-tiroidiene. Talpa gâştei are calitățile unui beta-blocant natural care oferă ajutor inclusiv în simptomele cardiace, cum sunt palpitațiile și ritmul cardiac crescut. Categoric, nu se poate înlocui definitiv tratamentul beta-blocant convenţional cu talpa-gâştei, însă această plantă reprezintă o metodă naturala foarte eficientă pentru a combate simptomatologia cardiacă asociată cu hipertirodismul.

4. Păducel

Păducelul este un medicament apreciat la nivel european pentru beneficiile sale cardiovasculare. Este un remediu de încredere utilizat şi de medicina convențională. Studiile medicale moderne atestă efectele sale pozitive asupra fluxului coronarian sangvin, proprietăţile anti-inflamatorii și antioxidante, precum şi capacităţile sale de a utiliza energia corpului. Toți acești factori fac păducelul un remediu puternic pentru simptome cardiovasculare implicate în hipertiroidism.

5. Ovăz

Ovăzul este un remediu naturist valoroase în hipertiroidism deoarece poate combate cu succes starea de slăbiciune și epuizare cauzate de secretia excesivă de hormoni în organism. Hormonii tiroidieni secretaţi peste măsură cresc rata metabolică şi implicit cresc activitatea sistemului nervos simpatic. Toate acestea se adaugă la gradul mare de stres și oboseală deja resimţit de persoana în cauză. Ovăzul este considerat de medicina naturistă un stimulent uşor şi tonic nervos eficient în tratarea debilităţii pe fond nervos din hipertiroidism.

Dieta pentru hipertiroidism

> Calciu si vitamina D pentru integritatea oaselor

Hipertiroidismul poate avea efecte negative asupra sănătăţii oaselor şi poate duce la subţierea acestora în timp. De aceea este extrem de important să se aloce doza suplimentara de calciu si vitamina D necesare zi de zi pentru prevenirea osteoporozei. Se va discuta cu medicul endocrinolog cu privire la cel mai bune tipuri de suplimente de calciu şi Vitamina D3 pentru cazul personal.

> Se cere o dietă bogată în magneziu

Magneziul joacă un rol cheie în menţinerea sănătăţii galndei tiroide, în special în ceea ce privește metabolismul iodului. Un studiu efectuat pe persoane bolnave de hipertiroidism a arătat că aceştia au un nivel extrem de mic al concentrațiilor de calciu, magneziu şi zinc în corp. Includerea alimentelor bogate in magneziu, cum sunt legumele cu frunze verzi, nuci şi seminte în dieta poate ajuta foarte mult în compensarea deficitului înregistrat.

> Excesul de zahăr rafinat declanşează bolile autoimune

Excesul de zahăr rafinat şi alte produse procesate excită nivelul de insulină şi hormonul cortizol, care vor începe să suprasolicite şi să tensioneze glandele suprarenale şi pancreasul. Funcționarea necorespunzătoare sau mai slabă a glandelor suprarenale poate duce la imunitatea mai slabă, care la rândul său poate face loc bolilor autoimune, cum este boala Graves.

Persoanele cu boala Graves, pot reduce simptomele care apar la nivelul ochilor – umflarea, senzaţia de presiune, eritemul sau roşeaţa folosind o compresă rece. Se recomandă ochelarii de soare pentru a proteja ochii de radiațiile nocive ultraviolete.

> Odihna este esenţială

Lipsa de somn sau de un program adecvat de somn poate duce de asemenea la slăbire glandelor suprarenale. Persoanele diagnosticate cu hipertiroidism trebuie să asigure orele necesare de somn corpului pentru a menține mintea calmă şi relaxată şi funcţiile organismului în stare optimă de funcţionare.

Atenţionări importante

Aceste remedii naturiste nu sunt recomandate pentru situații de urgență, cum este aparitia crizei tiroidiene. În funcție de severitatea afecţiunii, este necesar să se ia medicamente anti-tiroidiene și beta-blocante provizorii sau pe termen lung. Pentru o recuperare mai uşoară, persoanele cu hipertiroidism pot aborda holistic boala prin includerea plantelor şi remediilor naturiste. Plantele ne ajută să ducem o viaţă normală şi nu trebuie subapreciate.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. Pentru tiroidectomie totale ? Este valabil acest Tratament ?

  2. Cum sa fie valabil? Nu se vede ca e pt hipertiroidism? In tiroidectomie totala nu mai e glanda si secretia naturala de hormoni tiroidieni, motiv pt care aportul este prin pastile (ex. Euthyrox) unde dozele sunt controlate.
    Cum sa fie valabil un tratament care se adreseaza unei glande tiroide care secreta in exces unei persoane cu tiroidectomie totala? Ce intrebare e asta?
    Nu trebuie sa fii medic sa judeci situatia…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.