Pătrunjelul scade zahărul din sânge (50 g pe zi!)

Bazat pe studii științifice

Pătrunjelul este o plantă medicinală recunoscută în multe zone din lume.

La noi sunt populare utilizările sale în edeme, calculi, afecțiuni renale și articulare.

Patrunjelul scade zaharul din sange

Patrunjelul scade zaharul din sange

Pătrunjelul – efecte antidiabetice naturale

În Turcia, de pildă, pătrunjelul este folosit ca remediu natural pentru controlul zahărului din sânge la diabetici.

Efectul său anti-diabetic a fost de altfel confirmat științific.

Cel mai relevant în acest sens este un studiu din 1999, realizat în Turcia pe bolanvi de diabet.

Participanții au consumat în fiecare zi câte 50 de grame de pătrunjel, timp de un an.

Rezultatele au fost remarcabile. Administrarea pătrunjelului a scăzut zahărul din sânge la peste 80% dintre bolnavi.

21% din participanți au avut nevoie de reducerea dozei de medicamente.

Acest studiu este menționat de biologul român Eugen Giurgiu în una din cărțile sale, unde recomandă pătrunjelul persoanelor care au diabet.

Cercetările recente au confirmat aceste rezultate, chiar dacă au fost realizate pe animale.

Citește șiAlimente care pot completa tratamentul diabeticilor – dr. Ovidiu Bojor

Studii confirmate recent, pe animale

Un studiu apărut în 2004 în „Phytotherapy Research” a arătat că șobolanii diabetici hrăniți cu pătrunjel au avut niveluri mai mici de glucoză sangvină, fosfatază alcalină și alaninaminotransferază.

Pătrunjelul a exercitat un efect protector asupra ficatului la animalele cu diabet.

Un studiu anterior, apărut în jurnalul „Biological & Pharmaceutical Bulletin”, extractul de pătrunjel a redus nivelul de glucoză și greutatea corporală. Studiul a fost efectuat pe șobolani cu diabet indus de Streptozotocină.

Potrivit unei recenzii publicate în 2012 în jurnalul „Food Science and Human Wellness”, efectul antidiabetic al pătrunjelului se datorează miricetinei.

Această substanță face parte din categoria compușilor fenolici. Se găsește în legume, fructele de pădure, ceaiul verde și vinuri.

Studiile au arătat că are activitate hipoglicemiantă. O combinație de miricetină, acid clorogenic și quercetină s-a dovedit eficientă în scăderea zahărului din sânge la pacienții cu diabet de tip 2.

Miricetina reduce rezistența la insulină și înlătură excesul de grăsimi din sânge.

Are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, neuroprotectoare, anticancerigene, imunomodulatoare, antihipertensive și analgezice.

Citește șiCeapa este un antidiabetic eficient – 140 g pe zi scad semnificativ glicemia

Alte beneficii ale pătrunjelului

Consumul de pătrunjel ajută nu doar la scăderea glucozei din sânge, ci și a colesterolului și a tensiunii arteriale.

Este util și în obezitate, dereglări endocrine, hormonale sau menstruale.

Dr. Eugen Giurgiu menționează în cartea sa și alte proprietăți importante ale pătrunjelului:

  • imunitare
  • antitumorale
  • antianemice
  • antiinfecțioase
  • diuretice
  • depurative
  • protector cardiac
  • tonic general
  • tonic digestiv

Citește șiDovleacul conține compuși cu efecte antidiabetice importante

Precauții și contraindicații

Pătrunjelul nu este recomandat persoanelor cu infecții renale active.

Este contraindicat pe perioada sarcinii, deoarece stimulează uterul și poate provoca avort spontan.

Sucul de pătrunjel nu trebuie administrat în stare concentrată, ci numai diluat. În caz contrar, poate cauza tulburări digestive sau nervoase. Semințele și rădăcinile pot prova toxicitate dacă sunt consumate în doze mari.

Sursa: https://lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/154419/cura-cu-suc-de-patrunjel-pentru-retentie-de-apa-edeme-celulita/

Surse articol:

1. Eugen Giurgiu, Pătrunjelul, Diabet, Cele Mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 151-162
2. Rachel Link, 7 Surprising Benefits of Parsley Tea (And How to Make It), Healthine: https://www.healthline.com/nutrition/parsley-tea#TOC_TITLE_HDR_3
3. Megan Ware, Natalie Olsen, Why is Parsley so Healthy, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/284490
4. Yong Li, Ye Ding, Minireview: Therapeutic potential of myricetin in diabetes mellitus, Food Science and Human Wellness, Volume 1, Issue 1, December 2012, Pages 19-25: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453012000031
5. Deepak Kumar Semwal, Ruchi Badoni Semwal, Sandra Combrinck, and Alvaro Viljoen, Myricetin: A Dietary Molecule with Diverse Biological Activities, Nutrients. 2016 Feb; 8(2): 90: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772053/
6. Mohamed Eddouks, Amina Bidi, Bachir E.L. Bouhali, Naoufel Ali Zeggwagh, Studies in Natural Products Chemistry, Volume 43, 2014, Pages 351-373, Studies in Natural Products Chemistry, Chapter 11 – Insulin Resistance as a Target of Some Plant-Derived Phytocompounds: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780444634306000114

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.