Bicarbonatul de sodiu – un antiinflamator ieftin, util în bolile autoimune (studiu)

Bazat pe studii științifice

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient ieftin, folosit atât în scopuri alimentare și gospodărești, cât și medicale.

Un raport științific emis de „Medical College of Georgia” sugerează că bicarbonatul ar putea reduce inflamația și implicit simptomele bolilor autoimune.

Bicarbonatul de sodiu - un ingredient ieftin care reduce atacul inflamator in bolile autoimune

Bicarbonatul de sodiu reduce atacul inflamator: Macrovector – www.freepik.com / Aqua Mechanical

Bicarbonatul de sodiu – un antiinflamator care costă câțiva lei

Este primul studiu care arată că acesta ar putea fi utilizat în inflamația distructivă cauzată de tulburările autoimune.

Autorii sunt de părere că acest antiacid banal și ieftin ar putea fi o metodă ușoară și sigură de tratare a bolilor autoimune în viitor.

În bolile autoimune, sistemul imunitar atacă și distruge țesuturile sănătoase ale organismului prin declanșarea unei inflamații continue.

Acest lucru se întâmplă din cauză că le privește ca pe niște corpi străini sau periculoși.

Se pare că bicarbonatul încurajează splina să creeze un mediu antiinflamator. În consecință, se produce o atenuare a răspunsului autoimun.

Rezultatele studiului menționat mai sus au fost publicate în „Journal of Immunology” în anul 2018.

Bicarbonatul schimbă profilul inflamator într-unul antiinflamator

Cercetătorii de la Universitatea Augusta din SUA au demarat acest studiu pornind de la o teorie. Anume aceea că bicarbonatul favorizează producerea unui mediu antiinflamator în corp.

Această ipoteză a fost testată pe animale și pe oameni. Rezultatele au fost impresionante.

Un consum zilnic de bicarbonat cu apă a redus inflamația asociată cu artrita reumatoidă.

După 2 săptămâni, bicarbonatul a îndreptat celulele imune (macrofagele) către o funcție normală. Le-a determinat să scadă inflamația, nu să o crească.

Această schimbare de pe modulul inflamator pe modulul antiinflamator a fost observată nu doar în cadrul splinei, ci și în sânge și rinichi.

Bicarbonatul a ajuta la declanșarea unui semnal mai degrabă calmant decât alarmant, de atac.

Rezultatele obținute în urma acestui experiment sunt extrem de valoroase.

Citește șiO veste proastă pentru industria farmaceutică: bicarbonatul de sodiu, care costă 2 lei, poate reduce tumorile și metastazele – prof. dr. John Ionescu

Bicarbonatul are potențialul de a trata bolile autoimune

Unul din autorii studiului, Paul O’Connor, afirmă că bicarbonatul ar putea fi un mod cu adevărat sigur de tratare a bolilor inflamatorii.

Acțiunea antiinflamatoare a bicarbonatului poate fi benefică în numeroase boli în care are loc o activare patologică a sistemului imunitar:

  • alergii
  • astm
  • scleroză multiplă
  • diabet
  • hipertensiune arterială

Citește și16 Leacuri cu bicarbonat de sodiu

Cum poate fi folosit bicarbonatul de sodiu

În studiul prezentat mai sus, oamenii de știință au folosit o doză de ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu. Au amestecat-o cu 560 ml de apă.

Tratamentul a constat în administrarea acestei ape tonice pe parcursul zilei, prin sorbire (cu înghițituri mici și rare).

Se poate începe de la o doză mai mică. Experții recomandă 1/8 linguriță de bicarbonat la 1 pahar cu apă.

Dacă nu apar probleme, puteți mări doza până la ¼ linguriță – doza folosită în studiu.

Acesta se poate consuma de câteva ori pe săptămână.

Cercetătorii au evaluat eficiența bicarbonatului doar pe o perioadă de 2 săptămâni.

Nu depășiți o lună de zile de tratament.

Notați orice schimbare apare în frecvența sau severitatea simptomelor.

Discutați cu medicul înainte de a începe un tratament nou.

Cereți acordul acestuia mai ales dacă aveți un nivel crescut de sodiu.

Efecte secundare posibile

La unele persoane, bicarbonatul poate duce la tulburări digestive, precum crampe, diaree, greață sau vărsături.

Pentru a preîntâmpina aceste reacții, evitați să îl ingerați dimineața, pe stomacul gol. Consumați-l înainte sau după cină.

Administrarea excesivă sau prelungită

Evitați abuzul de bicarbonat, deoarece acesta poate cauza efecte adverse la nivel respirator, cardiac, renal sau neurologic.

Excesul de bicarbonat poate diminua nivelul de potasiu până la hipokalemie. Poate crește ritmul cardiac sau poate scurta respirația.

Atenție la aceste simptome! Dacă apar, întrerupeți administrarea și mergeți imediat la medic.

Bicarbonatul poate afecta rata de absorbție a altor medicamente. Discutați și acest aspect cu medicul.

În concluzie, cereți sfatul medicului înainte de a consuma bicarbonatul pentru scăderea inflamației.

Acesta nu trebuie folosit ca înlocuitor al medicației recomandate de doctorul de specialitate.

Citește și – Bicarbonatul de sodiu în cancer

Surse articol:

1. Medical College of Georgia at Augusta University. “Drinking baking soda could be an inexpensive, safe way to combat autoimmune disease.” ScienceDaily. ScienceDaily, 25 April 2018. www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180425093745.htm
2. Cristina Mutchler, Grant Hughes, How Baking Soda Fights Inflammation, Very Well Fit: https://www.verywellhealth.com/baking-soda-for-inflammation-5093321
3. Sarah C. Ray, Babak Baban, Matthew A. Tucker, Alec J. Seaton, Kyu Chul Chang, Elinor C. Mannon, Jingping Sun, Bansari Patel, Katie Wilson, Jacqueline B. Musall, Hiram Ocasio, Debra Irsik, Jessica A. Filosa, Jennifer C. Sullivan, Brendan Marshall, Ryan A. Harris and Paul M. O’Connor, Oral NaHCO3 Activates a Splenic Anti-Inflammatory Pathway: Evidence That Cholinergic Signals Are Transmitted via Mesothelial Cells, The Journal of Immunology, Vol. 200, Issue 10, 15 May 2018: https://www.jimmunol.org/content/200/10/3568

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.