Împachetări cu Nămol – Reumatism şi Afecţiuni Ginecologice

Nămoloterapia este un leac alternativ vechi de câteva mii de ani, folosit iniţial de egipteni, apoi descoperit şi la noi, la Lacul Techirghiol. Legenda spune că acesta este locul în care soldaţii romani îşi alinau rănile cu nămolul din lacul vindecător. În România se pot face băi şi împachetări cu nămol şi la Băile Herculane, La Lacul Sărat sau în staţiunea Mangalia.

terapia cu namol

Proprietăţile nămolului 

Nămolul este elogiat pentru calităţile sale curative în ameliorarea unei game largi de afecţiuni reumatice şi genitale. Tratamentele cu nămol au fost preluate astăzi şi de către centrele de îngrijire corporală de tipul spa sau saloane de masaj, datorită proprietăţilor sale benefice pentru piele şi frumuseţe.

Nămolul negru este o substanţă unică, ce conţine un mix complex de clorurată magneziană, sodică, hipertonă şi sulfurată. Are un miros pregnant, se mulează uşor pe suprafaţa corpului datorită conţinutului hidratant şi se absoarbe extraordinar de repede în piele. Nămolul din Lacul Techirghiol este unul din cele mai bogate în substanţe vindecătoare. acesta conţine agenţi care provin din crustaceel lacului, cu diferite roluri curative. nămolul se aplică pe piele într-un strat subţire de circa 2 cm.

Indicaţii terapeutice

Lista bolilor care pot fi remediate cu ajutorul împachetărilor cu nămol este foarte larg:

• reumatism cronic – dureri articulare şi ale încheieturilor, tendonite, periartrite, sechele osoase, musculare, articulare, artrită, osteorartită, artroză la coloană, spondilartrita anchilozantă, poliartrită reumatoidă, poliomelită
• afecţiuni dermatologice – acnee, coşuri, eczeme, psoriazis, afecţiuni neuro-dermatice, riduri, celulita
• dureri de cap, insomnie, stres, nevralgii
• afecţiuni ginecologice – anexită, sterilitate

> Creşte imunitatea

Nămolul acţionează până la nivelul sistemului imunitar şi nervos, având efecte de stimulare şi accelerare a metabolismului. Elimină excesul de apă din corp, reduce oboseală şi redă vigoarea pierdută, relaxează şi uşurează mintea şi corpul. După terapia cu nămol, te simţi eliberat, uşor şi fin. Durerile articulare dispar, mobilitatea musculară şi articulară creşte semnificativ.

> Scade tensiunea arterială

Persoanele hipertensive sunt sfătuite să urmeze o terapie cu nămol cel puţin vara, pentru diminuarea şi reglarea tensiunii arteriale. Pentru vârstnicii afectaţi de hipertensiune arterială sunt bune băile diluate cu nămol. Se foloseşte în acest caz în jur de un kilogram de nămol la 300 litri de apă. Efectele se simt în prima săptămână de la tratament.

> Curăţă aparatul genital

Nămolul este un ingredient detoxifiant inclusiv pentru aparatul genital, având de asemenea un efect reglator asupra pH-ului de la nivelul vaginului. S-au obţinut rezultate bune în ceea ce privireşte infecţiile vaginale cu tricomonas, dereglările menstruale, dismenoreea, leucoreea sau inflamaţiile, răcelile, tumorile genitale sau infertilitatea. La Techirghiol se utilizează un tratament pe bază de tampoane vahinale cu nămol.

> Redă frumuseţea pielii

Nămolul este un bun depurativ şi detoxiant al pielii. Curăţă pielea şi ţesuturile în profunzime, vindecă rănile, iritaţiile pielii, reduce apariţia ridurilor, elimină grăsimea şi celulita, catifelează şi redă strălucirea pielii.

Cura de slăbire cu nămol

Împachetările cu nămol sunt metode simple de slăbire în zona corpului dorită. Se pot astfel aplica pe şolduri, pe coapse, pe abdomen sau pe picioare, pentru eliminara celulitei şi a retenţiei de apă. Se recomandă şi masajul anticelulitic cu nămol.

impachetari cu namol tratamente

Cum se foloseşte nămolul în scop terapeutic

Cei care deţin nămol din staţiunile balneare sau de la Lacul Techirghiol îl pot folosi în una din formele listate mai jos:

Baia cu nămol

Se pun circa 2 kg de nămol în cada cu apă (de 37-40 de grade) cât să acopere corpul, şi se agită apa pentru a se dizolva nămolul. Se stă în cadă în primele zile 10-15 de minute, apoi câte 30-40 de minute, până se obişnuişte piele cu usturimea apei. Tratamentul se poate face pe o perioadă de 7 zile consecutiv. Este un remediu minunat pentru detoxifierea corpului, alungarea oboselii, recuperarea după o boală, alinarea durerilor de muşchi, de oase sau remedierea afecţiunilor pielii.

Comprese cu namol

Pentru comprese, nămolul trebuie mai întâi încălzit (la microunde sau pe baie de aburi). Se aplică pe zona bolnavă într-un strat subţire de 1,5 cm şi se acoperă cu o pânză de bumbac pentru 15-20 de minute. Procedeul se face o dată pe zi, timp de o săptămână.

Cataplasme cu nămol

 Se pune la încălzit o pungă cu nămol şi apoi se ţine pe piele o jumătate de oră până la o oră jumate. Tratamentul se face o dată la 2 zile, timp de 5 zile. În zilele de pauză se pot face şi inhalaţii cu apă sărată. Este un remediu bun pentru tratarea artritei, durerilor reumatice şi musculare, inflasmaţiilor, ulceraţiilor, exzemelor sau psoriazisului.

Se poate face şi masaj pe spate, folosind nămol simplu, sau se aplică pe zona încheieturilor, pentru creşterea mobilităţii. La plajă, nămolul se poate întinde rece pe corp, apoi se stă la soare pentru a se usca timp de 10-15 minute. La urmă se face un duş rece.

Terapia cu nămol – contraindicaţii

Tratamentele balneare cu nămol nu sunt indicate persoanelor care suferă de dermatită, răni deschise sau inflamaţii ale pielii.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.