Alimente cu activitate împotriva Helicobacter pylori (studii)

Bazat pe studii științifice

O recenzie publicată în iunie 2015 în jurnalul „Nutrition Rsearch” sugerează că alimentația poate ameliora simptomele infecțiilor cu Helicobacter pylori.

Alimente cu activitate impotriva Helicobacter pylori (studii)

Alimente cu activitate impotriva Helicobacter pylori (studii)

Gestionarea infecțiilor cu H. pylori prin dietă

Prevenirea și tratarea infecțiilor cu H. pylori prin alimentație este un subiect de maxim inters pentru cercetători.

Prima recenzie cuprinzătoare în acest domeniu a apărut în anul 2005.

Oamenii de știință au evaluat atunci mai multe alimente și ingrediente cu activitate împotriva acestui patogen.

Unele ajută prin proprietățile lor antimicrobiene și anti-aderente, altele prin acțiunea antiinflamatoare, antioxidantă și imunostimulatoare.

Chiar dacă alimentele nu pot eradica în totalitate infecția, ele pot fi utile prin aceea că:

  • reduc nivelul de colonizare cu H. pylori.
  • scad răspunsul inflamator la infecție
  • reduc virulența patogenului
  • inhibă progresia infecției
  • previn gastrita

Citește și – 8 tratamente naturale pentru Helicobacter pylori

Alimentația poate fi folosită ca adjuvant sau ca terapie alternativă la medicamentele convenționale.

Abordarea naturală a acestei infecții este de dorit, datorită costurilor mai mici și gradului ridicat de tolerabilitate.

Alimente cu activitate impotriva Helicobacter pylori 

Numeroase alimente și compuși au demonstrat o activitate anti-H. pylori in vitro.

În studiile in vivo pe oameni, ele reduc colonizarea patogenului după tratament, însă nu pot elimina complet infecția.

Cercetătorii notează că la persoanele sănătoase, nu este indicată eradicarea completă a microorganismului din corp.

Cele mai eficiente componente alimentare împotriva acestei bacterii sunt:

  • germenii de broccoli
  • sucul de merișoare
  • uleiurile esențiale
  • formulele probiotice

Citește și – Tratament naturist pentru Helicobacter pylori în 4 pași

Produsele apicole

Mierea (în special mierea Manuka) și propolisul au demonstrat activitate împotriva H. pulori și altor bacterii in vitro.

Au proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare și imunostimulatoare.

In vivo nu au reușit să înlăture microorganismul.

Probioticele și produsele lactate

Sunt 33 de studii clinice care arată că suplimentele cu probiotice reduc colonizarea cu H. pylori și eradichează infecția.

Cele mai nune specii de probiotice sunt cele de Lactobacillus, care se găsesc și în iaurt.

Acestea au efecte antiinflamatoare și imunostimulatoare.

Atât iaurtul și alte produse fermentate sunt benefice, cât și laptele de vacă.

Lactoferina din laptele de vacă și laptele matern este o glicoproteină cu efect antibiotic. Ea se găsește și în neutrofile și inhibă creștea unor bacterii, inclusiv a bacteriei Helicobacter pylori.

Germenii de broccoli

Germenii de broccoli pot ameliora simptomele de ulcer peptic.

Conținutul bogat în sulforafan este răspunzător pentru efectul antibiotice împotriva patogenului cauzator de ulcer.

Studiile in vivo pe șoareci infectați cu H. pylori au arătat că germenii de broccoli au un efect protector semnificativ împotriva gastritei induse de sare.

Acțiunea bactericidă a sulforafanului este sistemică. Acest compus inhibă colonizarea, inflamația și atrofia mucoasei gastrice.

Varza

Nu doar broccoli, ci și alte crucifere pot avea acțiune anti-Helicobacter pylori.

Studiile epidemiologice arată o legătură inversă între consumul de legume crucirere și cancerul gastric.

Sucul de varză este de altfel unul din cele mai cunoscute și eficiente remedii împotriva ulcerelor stomacale. În experimentele pe animale a inhibat gastrita produsă de Helicobacter pylori.

Usturoiul

Usturoiul este un antimicrobian divers și antioxidant puternic.

În ceea ce privește combaterea infecțiilor cu H. pylori, cercetările in vitro sunt promițătoare, nu și cele in vivo.

Citește și – Roșiile pot preveni bolile gastrice cauzate de Helicobacter pylori

Fructe

Cele mai bune alegeri sunt fructele de pădure: afinele, coacăzele, merișoarele, căpșunele, zmeura și fructele de soc.

Acestea inhibă creșterea patogenului și măresc susceptibilitatea lui la claritromicină – unul din antibioticele de sinteză cele mai folosite împotriva microbilor.

Sucul de merișoare are acțiune anti-aderantă nu doar împotriva H. pylori, ci și a altor microorganisme dăunătoare, precum E. coli și Streptococ.

O cură de 3 luni cu suc de merișoare a inhibat H. pylori în proporție de 15% la copiii cu infecție colonizantă, asimptomatică.

Extractele din semințele și coaja strugurilor, vinul roșu, rodia, zmeura, merele și sucurile bogate în acid elagic au demonstrat efecte antimicrobiene împotriva H. pylori in vitro.

Uleiuri

Uleiul de pește, uleiul de usturoi și uleiul din semințe de coacăze negre sunt bogate în monogliceride și acizi polinesaturați.

Aceștia au activitate antibiotică împotriva H. pylori. Uleiul de pește este eficient la oameni, iar la animale reduce incidența ulcerului duodenal.

Uleiul de lumința nopții vindecă ulcerele la șobolani.

Uleiuri esențiale, condimente, plante

Uleiurile esențiale au acțiune antimicrobiană, antioxidantă, antiinflamatoare și imunostimulatoare.

Uleiul esențial de cuișoare, de semințe de morcov și de lămâiță au demonstrat activități anti-H. pylori.

Uleiul esențial de mentă combinat cu uleiul de chimen reduce dispepsia.

Vitamina C, goldenseal, extractele de ceai verde, scorțișoară, rozmarin, turmeric, nucșoară, ghimbir și lemn-dulce – toate au inhibat creșterea patogenului in vitro.

Citește și – Trei ceaiuri care combat eficient infecția cu Helicobacter pylori

Sursă articol: Jed W. Fahey, Katherine K. Stephenson, and Alison J. Wallace,Dietary Amelioration of Helicobacter Infection, Nutr Res: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4465045/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.