Scorțișoara reduce inflamațiile și durerile articulare

Bazat pe studii științifice

Deși o folosim cu precădere la aromatizarea dulciurilor și băuturilor, scorțișoara are o valoare mult mai mare decât cea culinară.

Este un aliment funcțional, adică un aliment care poate ajuta la prevenirea sau tratarea unor afecțiuni.

Scortisoara reduce inflamatiile si durerile articulare

Scortisoara reduce inflamatiile si durerile articulare: Brgfx – www.freepik.com

Un studiu publicat în mai 2018 în „Journal of the American College of Nutrition” a arătat un beneficiu suprinzător al consumului de scorțișoară. Anume acela că ameliorează artrită reumatoidă.

Artrita reumatoidă – simptome

Artrita reumatoidă (AR) este boală inflamatorie autoimună care afectează căptușeala articulațiilor. Este întâlnită mai des la femei decât la bărbați.

Provoacă o inflamație dureroasă care duce la dizabilitate fizică, iar în timp, la erodarea osului și deformarea articulației respective.

Această boală atacă nu numai articulațiile. Există cazuri în care pot fi vătămate și alte sisteme sau organe, precum plămânii, inima, vasele de sânge, pielea și ochii.

La pacienții cu AR, articulațiile sunt umflate, moi și fierbinți. Aceștia se confruntă cu rigiditate articulară în cursul dimineții. Ea apare și după o perioadă de sedentarism.

Oboseala, inapetența și febra sunt alte simptome care pot însoți această afecțiune.

În fazele incipiente, artrita reumatoidă afectează articulațiile mici, precum cele de la nivelul degetelor mâinilor și picioarelor.

Pe măsură ce boala progresează, ea va afecta și încheieturile, genunchii, gleznele, coatele, șoldurile și umerii.

În 40% din cazuri, AR provoacă și simptome care nu țin numai de articulații. Intensitatea și frecvența simptomelor diferă de la o persoană la alta.

Boala se manifestă de regulă prin atacuri dureroase, urmate de perioade de remisiune în care durerea și inflamația dispar.

Scorțișoara – un antiinflamator util în artrita reumatoidă

Nu există încă un tratament care să vindece boala complet. Pacienții cu AR pot ține sub control simptomele cu ajutorul antiinflamatoarelor. Medicamentele sintetice au multe efecte secundare și nu pot fi o soluție pe termen lung.

Citește și – Dieta antiinflamatoare ameliorează simptomele de artrită reumatoidă în 2 săptămâni

Dintre antiinflamatoarele naturale, cele mai eficiente sunt curcumina din turmeric, capsaicina din ardeiul iute, ghimbirul, ginsengul, usturoiul, ceaiul verde, quercetina, piperul negru și rozmarinul.

Scorțișoara ar putea fi de asemenea utilă în bolile inflamatorii, datorită conținutului de antioxidanți – polifenoli și cinamaldehidă.

Cercetătorii iranieni au testat eficiența ei în artrita reumatoidă într-un studiu clinic dublu-orb.

Studiu pe femei cu artrită reumatoidă

Au fost recrutate 36 de femei diagnosticate cu AR. Acestea au fost împărțite în 2 grupuri și supuse la tratamente diferite cu capsule de scorțișoară.

Un grup a primit 4 capsule de scorțișoară pe zi (fiecare capsulă avea 500 mg de pudră de scorțișoară). Celălalt grup a primit 4 capsule cu placebo.

Studiul a durat 8 săptămâni. Cercetătorii au măsurat markerii inflamatori, profilul lipidelor, nivelul tensiunii arteriale și severitatea simptomelor înainte și la finalul perioadei de tratament.

Scortisoara

Cumpara de aici capsule scortisoara

Scorțișoara scade markerii inflamatori 

Rezultatele au arătat că markerii inflamatori (nivelurile serice de proteina C-reactivă și factorul de necroză tumorală-alfa) au scăzut semnificativ la femeile care au primit scorțișoară, nu și la cele care au primit placebo.

Suplimentele cu scorțișoară au fost de asemenea asociate cu o reducere a tensiunii arteriale diastolice, a scorurilor de activitate a bolii și a numărului de inflamații ale articulațiilor. Nu au fost înregistrate alte modificări.

Scortisoara si crom

Cumpara de aici scortisoara si crom pt diabet

Acest studiu arată că scorțișoara poate ameliora inflamația și simptomele clinice de artrită reumatoidă.

Sunt rezultate importante, dat fiind că scorțișoara este un ingredient natural, cu efecte secundare minore. În plus, este un remediu ieftin și ușor accesibil.

Pe lângă activitatea antiinflamatorie menționată, compușii săi bioactivi au diverse proprietăți: antimicrobiene, antioxidante, antidabetice, anticancerigene și neuroprotectoare.

Scorțișoara poate fi utilă în AR și prin faptul că modulează diferite căi autoimune, potrivit experimentelor pe animale.

Citește și – Cele mai bune alimente pentru persoanele cu artrită reumatoidă

Alte condimente utile în artrita reumatoidă

Studiile au arătat că usturoiul, ghimbirul și șofranul reduce activitatea artritei reumatoide.

Este însă nevoie de mai multe studii pentru a stabili un mod concret de includere a acestor remedii în practica zilnică.

Surse articol:

1. Mayo Clinic, Rheumatoid Arthritis: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms-causes/syc-20353648
2. Ryan Raman, Amy Richter, 9 Herbs and Spices that Fight Inflammation, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/anti-inflammatory-herbs
3. Farideh Shishehbor, Mahnaz Rezaeyan Safar, Elham Rajaei, Mohammad Hosein Haghighizadeh, Cinnamon Consumption Improves Clinical Symptoms and Inflammatory Markers in Women With Rheumatoid Arthritis, J Am Coll Nutr. 2018 May 3;1-6: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29722610/
4. Agata P., Rheumatoid Arthritis’s Symptoms Improved by Cinnamon Supplementation, Herba Zest: https://www.herbazest.com/news/rheumatoid-arthritis-symptoms-improved-by-cinnamon-supplementation</
5. Jean-Guillaume Letarouilly, Pauline Sanchez, Yann Nguyen, Johanna Sigaux, Sébastien Czernichow, René-Marc Flipo, Jérémie Sellam, Claire Daïen, Efficacy of Spice Supplementation in Rheumatoid Arthritis: A Systematic Literature Review, Nutrients. 2020 Dec 11;12(12):3800: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33322318/
6. Javad Sharifi-Rad, Abhijit Dey, Niranjan Koirala, Shabnum Shaheen, Nasreddine El Omari, Bahare Salehi, Tamar Goloshvili, Nathália Cristina Cirone Silva, Abdelhakim Bouyahya, Sara Vitalini, Elena M Varoni, Miquel Martorell, Anna Abdolshahi, Anca Oana Docea, Marcello Iriti, Daniela Calina, Francisco Les, Víctor López, Constantin Caruntu, Cinnamomum Species: Bridging Phytochemistry Knowledge, Pharmacological Properties and Toxicological Safety for Health Benefits, Front Pharmacol. 2021 May 11;12:600139: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34045956/
7. Swarupa Pahan, Kalipada Pahan, Can cinnamon spice down autoimmune diseases? J Clin Exp Immunol. 2020;5(6):252-258: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33294884/

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.