Busuiocul și măghiranul protejează ficatul de virusuri și reduc balonarea

Plantele aromatice au beneficii diverse. Pe lângă efectele lor antimicrobiene și energizante, pot fi de asemenea benefice pentru ficat.

Dr. Maria Pop – specialist în plante medicinale, susține că busuiocul și măghiranul au proprietăți antibiotice naturale și pot astfel proteja celula hepatică de afecțiunile virale.

Ficatul se poate îmbolnăvi de hepatite.

protejeaza ficatul de virusuri si reduc balonarea

Busuiocul si maghiranul protejeaza ficatul de virusuri si reduc balonarea: Michele Dorsey Walfred / Ian Lee

Un alt avantaj al acestor mirodenii este acela că previn și remediază balonarea.

După oboseală, balonarea este un alt semn specific unui ficat care nu funcționează bine.

Citește și – „Ficat sănătos înseamnă om sănătos și frumos – 3 plante pentru ficat – fitoterapeut Maria Pop

Busuiocul

Busuiocul stimulează funcțiile digestive și implicit cele ale ficatului.

Datorită efectelor calmante, este util în spasmele stomacale, precum și în tulburările nervoase.

Face bine și în amețeală, migrene, insomnia și astenia care survin pe fond nervos.

Absoarbe excesul de gaze, combate inflamațiile intestinal, colita de fermentație, diareea și ulcerul gastric. Mărește diureza.

Unt alt beneficiu al busuiocului este că ajută sistemul respiratori. Este recomandat în răceală și gripă, dar și protector pulmonar împotriva infecțiilor.

Citește și – Rostopasca – panaceul care combate toate infecțiile ficatului

Măghiranul

Asemenea busuiocului, măghiranul pune în mișcare digestia. Ajută la eliminarea gazelor și atenuarea durerilor provocate de colici stomacale.

Este recomandat sub formă de ceai în anorexie, balonare, și gastrită hipoacidă.

Măghiranul are proprietăți diuretice, antiseptice, expectorante și calmante. Poate fi utilă în afecțiunile respiratorii, dar și în migrene sau tulburări de somn.

Remedii cu măghiran și busuioc

Pentru a beneficia de proprietățile acestor plante aromatice, le putem adăuga mai des în mâncăruri și băuturi.

De asemenea, pot fi folosite sub formă de ceai.

Se pune 1 linguriță de plantă mărunțită la infuzat într-o cană de apă clocotită și se lasă 10 minute. Se pot consuma câte 2-3 ceaiuri pe zi.

Din măghiran se poate obține un remediu util pentru reumatism și sciatică.

Se pun 100 de grame de plantă tocată într-un borcan. Se adaugă 500 ml de ulei de măsline.

Se introduce borcanul într-o cratiță cu apă, pentru a fierbe amestecul la bain-marie.

Se lasă 1-2 ore sau mai mult.

Se strecoară printr-un tifon și se păstrează într-o sticlă închisă la culoare.

Cu acest ulei de măghiran se masează regiunile dureroase ale corpului.

Busuiocul se poate adăuga în supe, salate, tocănițe, sosuri.

Citește și – Tratamente cu pulbere de busuioc

Surse articol:

1. Dr. Maria Pop, Un ficat sănătos cu ajutorul plantelor? Doctorul Naturii, TL Plus Maramureș: https://www.youtube.com/watch?v=yMcBrere0rs&ab_channel=TLPlusMaramuresTLPlusMaramures
2. Marc Bosquet, Măghiran, 500 de Rețete Naturale Pentru Sănătate și Frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, pp. 187-188
3. Marc Bosquet, Busuioc, 500 de Rețete Naturale Pentru Sănătate și Frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 166
4. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Măghiran, Plantele medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986
5. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Busuioc, Plantele medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 61

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.