Cura cu suc de pătrunjel pentru retenție de apă, edeme, celulită
Pătrunjelul poate fi considerat regele plantelor aromatice. Proprietățile sale terapeutice sunt cu totul impresionante.
Cercetătorul în plante medicinale Eugen Giurgiu spune despre pătrunjel că stimulează întreg organismul și energia organelor.
Cuprins
Pătrunjelul stimulează aproape toate organele și sistemele corpului
Este benefic pentru sistemul imunitar, nervos, digestiv, cardiovascular și muscular.
În plus, ajută la reglarea funcției glandelor endocrine și a menstruațiilor.
Având acțiune diuretică și depurativă, pătrunjelul favorizează eliminarea excesului de apă din țesuturi, acid uric, cloruri, uree, toxine și metale grele.
Citește și – O cură de detoxifiere cu pătrunjel redă sănătatea și energia organismului
Este antiinfecțios și antitumoral.
Are, așadar, o forță uimitoare de a tonifia organismul și a-l ajuta să se vindece.
Mai mult decât atât, luptă împotriva îmbătrânirii premature a corpului. Protejează țesuturile și organele împotriva degradării.
Conținut bogat în vitamine, minerale și antioxidanți
Pătrunjelul este foarte bogat în vitamina C și vitamina K. Deși nu conține el însuși vitamina B12, compușii săi ajută la producerea acesteia în organism.
În pătrunjel se găsesc de asemenea proteine, uleiuri esențiale, provitamina A, vitaminele B1, B2, B3, E și acid folic.
Conține fier, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, mangan, iod, brom, sulf, histidină, cumarină, apiol, flavonoide și alți compuși care contribuie la prevenirea sau tratarea bolilor.
Este unul din cele mai cunoscute și eficiente remedii diuretice.
Efecte bune se obțin prin consumarea lui în stare proaspătă. Însă în scop terapeutic, are o acțiune mai rapidă dacă este administrat sub formă de suc.
Citește și – Pătrunjelul merită ridicat la rangul de plantă medicinală de mare valoare
Sucul de rădăcină de pătrunjel – preparare și administrare
Există mai multe metode de a obține suc de pătrunjel în casă. Depinde ce aparatură aveți.
Dacă dețineți un storcător electric, dați planta prin el și extrageți sucul.
Dacă nu, puteți trece pătrunjelul prin mașina de carne și strecurați-l printr-un tifon des, păstrând doar sucul.
În același mod se poate folosi robotul de bucătărie sau un blender.
Mai există o metodă, care nu necesită aparatură specială.
Puneți o mână de pătrunjel verde în vasul robotului. Adăugați 4 linguri de apă rece și lăsați jumătate de oră la macerat.
Strecurați planta mărunțită și beți sucul imediat, sau în maxim 4 ore de la preparare.
Mod de administrare
Sucul de pătrunjel obținut prin storcător sau prin mașina de carne se bea în maxim 30 de minute de la extragere.
Este indicat să se dilueze cu o cantitate dublă de apă sau suc de morcov.
Iată câteva rețete mai practice:
– 1-2 lingurițe de suc de pătrunjel se diluează cu 100 ml de lapte sau cu 1-2 linguri de smântână; acest amestec se fracționează în trei rații, care se administrează pe parcursul zilei, cu câteva minute înainte de mesele principale;
– 4-6 linguri de suc de frunze de pătrunjel se diluează că ¼ pahar de suc de rădăcină de morcov.
Efecte diuretice mult mai puternice le are rădăcină de pătrunjel.
Dacă se urmărește eliminarea surplusului de apă din țesuturi, reducerea edemelor sau a celulitei, se recomandă folosirea rădăcinii.
Cura cu suc de rădăcină de pătrunjel pentru retenție de apă, edeme, celulită
În caz de edeme cardiace ori renale, se pot face cure cu suc de rădăcină de pătrunjel. Acestea pot dura de la 3 săptămâni în sus.
Se bea câte 200 ml de suc pe zi, în 3 reprize.
Se diluează cu suc din rădăcină de morcov.
Citește și – Salatele cu mult pătrunjel ajută la vindecarea cancerului – dr. Eugen Giurgiu
Precauții și contraindicații
Sucul de pătrunjel nu trebuie administrat în stare concentrată, ci numai diluat. În caz contrar, poate cauza tulburări digestive sau nervoase.
Este contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării.
Semințele și rădăcinile pot prova toxicitate dacă sunt consumate în doze mari.
Sursă articol: Eugen Giurgiu, Pătrunjelul, Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 154-163