Rostopasca macerată în vin vindecă icterul

Dincolo de toate controversele create în jurul ei, rostopasca este considerată de mulți autori o plantă vindecătoare importantă.

Maria Treben spune că este „un leac de încredere” în bolile ficatului.

Rostopasca macerata in vin vindeca icterul

Rostopasca macerata in vin vindeca icterul: Didriks

Păpădia dă rezultate bune în icter și alte boli de ficat

Academicianul Ovidiu Bojor include rostopasca în cărțile sale despre plante.

Citează proprietățile ei coleretice și colagoge. Acesta susține că ceaiul și tinctura de rostopască sunt utile în bolile cronice de ficat, inclusiv în ciroză.

Nu în mod întâmplător este inclusă în preparatele hepato-biliare.

Păpădia curăță ficatul și sângele. Îmbunătățește metabolismul. Dă rezultate bune în afecțiunile biliare și renale.

Maria Treben o recomandă persoanelor cu icter. Are și o rețetă în acest sens.

Citește și – Rostopasca – panaceul care combate toate infecțiile ficatului

Rostopască macerată în vin – rețetă

Ingrediente

  • 30 g de rostopască (cu tot cu rădăcini)
  • 500 ml de vin alb

Mod de preparare

Planta se spală, se toacă mărunt și se pune într-un borcan de sticlă. Se toarnă vinul și se lasă la macerat 1-2 ore.

Se strecoară și se consumă cu înghițituri mici.

Pulbere de rostopască pentru icter

Cercetătorul Eugen Giurgiu recomandă rostopască bolnavilor de icter sub formă de pulbere.

Doza este de 1 vârf de cuțit de pudră (cca. 0,5 g), de 4 ori pe zi.

Acest tratament, efectuat timp de 3 săptămâni, este foarte bun pentru cei cu boli de ficat rezultate în urma unor otrăviri, intoxicații sau infecții cu virusuri sau bacterii.

Cura se poate relua după o pauză de 7-10 zile.

Pulberea se obține din planta uscată, care se mărunțește și se macină fin prin râșnița electrică de cafea.

Precauții și contraindicații

Chiar dacă are efecte bune în icter, rostopasca nu este indicată pacienților faza acută a bolii.

Această plantă trebuie administrată în doze mici. Unii fitoterapeuți recomandă doar 1 linguriță pe zi, alții 2 lingurițe.

Dr. Ovidiu Bojor spune că se pot consuma maxim 1 gram de plantă în 24 de ore.

Dacă se respectă această doză, nu există riscuri de intoxicare.

Cura cu rostopască nu trebuie ținută mai mult de 1 săptămână.

După o pauză de 14 zile se poate repeta, dacă este nevoie.

Citește și – Leac din rostopască și miere pentru celulele hepatice afectate (rețeta fitoterapeutului Constantin Milică)

Surse articol:

1. Maria Treben, Rostopasca, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hungalibri, Miercurea-Ciuc, 2007, p. 53
2. Ovidiu Bojor, Rostopasca, Ghidul Plantelor Medicinale și Aromatice de la A la Z, Editura Fiat Lux, București, 2003, pp. 199-200: https://floarealbastrasoroca.files.wordpress.com/2013/09/ghidul-plantelor-medicinale-si-aromatice-de-la-a-la-z.pdf
3. Eugen Giurgiu, Rostopasca, Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare, Editura Meteor Press, București, 2019, pp. 183-188

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.