Tinctura de brusture, urzică și păpădie coboară nivelul colesterolului (rețetă și administrare)

Un tratament natural care poate ajuta la scăderea colesterolului este cel pe bază de brusture, urzică și păpădie.

Se folosesc tincturile obținute din rădăcinile acestor trei plante, combinate și administrate pe o perioadă de 3 săptămâni.

Tinctura de brusture, urzica si papadie scade colesterolul

Tinctura de brusture, urzica si papadie scade colesterolul: Elenadan / Robbie Sproule

Aceste plante nu reduc doar valorile colesterolului, ci și cele ale tensiunii arteriale și glicemiei.

Brusturele

Un studiu publicat în 2018 în „The Journal of International of Medical Research” a arătat că brusturele influențează pozitiv metabolismul lipidelor.

Experimentul a fost realizat pe șobolani, care au fost împărțiți în mai multe grupuri.

Animalele au fost hrănite cu o dietă grasă.

Autorii au folosit pe post de tratament extract apos de rădăcină de brusture (Arctium lappa).

Adăugarea brusturelui în dietă a redus nivelul colesterolului și greutatea corporală.

Cercetătorii sunt de părere că planta produce aceste efecte prin faptul că modulează expresia unor gene implicate în metabolismul lipidelor din sânge.

Un alt studiu, realizat pe oameni, a confirmat aceste rezultate. Cercetarea a fost efectuată pe adulți cu osteoartrită la genunchi.

Subiecții care au primit ceai de rădăcină de brusture au prezentat o îmbunătățire a profilului lipidelor și a tensiunii arteriale.

Mai precis, brusturele a scăzut semnificativ colesterolul total și tensiunea arterială.

Studiul a fost publicat în anul 2019 în „Journal of Herbal Medicine”.

Un experiment pe prepelițe a arătat că extractul de rădăcină de brusture protejează arterele, având în această privință un efect similar cu simvastatina (medicamentul Zocor).

Cei mai valoroși compuși din brusture sunt flavonoidele și lignanii.

Păpădia

La fel ca brusturele, păpădia poate fi inclusă pe lista alimentelor cu proprietăți hipocolesterolemiante.

Studiile preliminare sugerează că păpădia poate ajuta la scăderea colesterolului total și trigliceridelor. În plus, poate regla nivelul de zahăr din sânge.

Potrivit unui studiu apărut în 2010 în „International Journal of Molecular Sciences”, păpădia are efecte hipolipidemiante și antioxidante.

Cercetarea a fost efectuată pe iepuri hrăniți cu o dietă bogată în colesterol.

Atât rădăcina, cât și frunzele au fost eficiente în acest sens. Autorii au concluzionat că această plantă ar putea proteja împotriva stresului oxidativ care duce la ateroscleroză.

Păpădia este folosită în medicina tradițională ca în bolile hepatice, inflamații, cancer mamar, cancer uterin, reumatism, afecțiuni stomacale, diabet, boli renale, boli ale pielii.

Conține flavonoide (acid cafeic, acid clorogenic, luteolină), vitamine și minerale.

Lecitina din rădăcină împiedică pătrunderea excesului de colesterol în fluxul sangvin și de asemenea depunerea acestuia în ficat.

Citește și – Cura cu păpădie pentru obezitate, tulburări metabolice și colesterol crescut

Urzica

Un studiu pe pacienți cu diabet de tip 2 a arătat că extractul hidroalcoolic de urzică produce un efect benefic asupra valorilor de colesterol, trigliceride, hemoglobilă glicată, glicemia a jeun și tensiune arterială.

Studiul a durat 2 luni, perioadă în care participanții au primit câte 100 mg de extract de urzică pe zi.

Adăugarea pulberii de urzică în dieta prepelițelor a scăzut colesterolul și trigliceridele serice, precum și colesterolul din gălbenușul de ou.

Totodată, urzica ajută la reducerea hipertensiunii arteriale și a diabetului de tip 2.

Citește și – 10 metode simple de scădere a colesterolului în fiecare zi

Tinctura de brusture, urzică și păpădie scade colesterolul

Cele trei tincturi se amestecă în cantități egale.

Cum se prepară tincturile

Tinctura de brusture, de păpădie și de urzică se prepară în același mod.

Mai întâi se obține pulberea din rădăcinile uscate. Acestea pot fi dezgropate primăvara devreme sau toamna târziu. Se spală și se lasă la uscat.

Sau se pot procura direct de la magazinele naturiste (rădăcină pentru ceai).

Rădăcinile uscate se macină fin prin râșnița de cafea.

Se pun apoi într-un borcan de sticlă câte ½ pahar de pulbere din fiecare plantă: rădăcină de brusture, de urzică și de păpădie.

Se toarnă 6 pahare de spirt alb alimentar, vodcă, sau alt alcool tare, de calitate.

Se amestecă și se închide recipientul.

Preparatul se macerează 14 zile, după care se trece printr-un tifon împăturit în mai multe straturi.

Lichidul obținut trebuie să fie cât mai limpede, de aceea poate fi nevoie de mai multe filtrări.

Tinctura rezultată se păstrează în sticle închise la culoare, într-un loc răcoros.

Cum se administrează

Din tinctura mixtă obținută se va lua câte 1 lingură, de 3 ori pe zi. Tinctura se consumă înainte de mesele principale, fiecare doză adăugându-se în câte o cană cu apă.

Cura durează 21 de zile.

Alte alimente care scad nivelul colesterolului: nucile, avocado, zmeura, perele, merele, orzul, pătrunjelul, lintea, bobul, fasolea, uleiul de măsline, roșiile, usturoiul, turmericul și ceaiul verde.

Citește și – Pătrunjelul împiedică oxidarea și depunerea colesterolului pe artere

Surse articol:

1. Formula As, Forma maximă: http://arhiva.formula-as.ro/2000/411/forma-maxima-19/forma-maxima-1390
2. Bo Hou, Wencheng Wang, Hui Gao 3, Shanglang Cai, Chunbo Wang, Effects of aqueous extract of Arctium lappa L. roots on serum lipid metabolism, J Int Med Res. 2018 Jan;46(1):158-167: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28758851/
3. Carlos Tello, Ana Aleksic, Burdock Root Benefits + Side Effects, Self Hacked: https://selfhacked.com/blog/burdock-root/
4. Leila Maghsoumi-Norouzab, Farideh Shishehbor, Reza Abed, Ahmad Zare Javid, Bina Eftekhar-Sadate, Beitollah Alipourc, Effect of Arctium lappa linne (Burdock) root tea consumption on lipid profile and blood pressure in patients with knee osteoarthritis, Journal of Herbal Medicine.Volumes 17–18, September–December 2019, 100266, Journal of Herbal Medicine: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2210803319300120
5. Ung-Kyu Choi, Ok-hwan Lee, Joo Hyuk Yim, Chang-Won Cho, Young Kyoung Rhee, Seong-Il Lim, Young-Chan Kim, Hypolipidemic and Antioxidant Effects of Dandelion (Taraxacum officinale) Root and Leaf on Cholesterol-Fed Rabbits, January 2010, International Journal of Molecular Sciences 11(1):67-78: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2820990/
6. Mount Sinai, Dandelion: https://www.mountsinai.org/health-library/herb/dandelion
7. Gina C, 5 Best Herbal Remedies to Keep Cholesterol in Check, Herba Zest: https://www.herbazest.com/wellness-articles/5-best-herbal-remedies-to-keep-cholesterol-in-check
8. Namazi, A. Tarighat Esfanjani, M. Asghari and A. Bahrami, The Effect of Hydroalcholic Nettle (Urtica dioica) Extracts on Some Cardiovascular Risk Factors in Patients With Type 2 Diabetes, Science Alert: https://scialert.net/fulltext/?doi=jms.2011.138.144
9. Nassim Moula, Ahmed Sadoudi, Leghel Touazi, Pascal Leroy, Fikremariam Geda, Effects of stinging nettle (Urtica dioica) powder on laying performance, egg quality, and serum biochemical parameters of Japanese, Animal Nutrition. Volume 5, Issue 4, December 2019, Pages 410-415: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405654519300125
10. Cathy Wong, Lana Butner, Health Benefits of Stinging Nettle, Very Well Fit: https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-nettle-89576
11. Nissa Simon, 10 Foods that help lower cholesterol: 10 Foods That Help Lower Cholesterol, AARP: https://www.aarp.org/health/healthy-living/info-09-2012/foods-that-help-lower-cholesterol-slideshow.html#slide12

 

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.