Leurda macerată în vin roșu – un medicament antiviral natural

Leurda – sau usturoiul sălabtic – este una din cele mai prețioase plante medicinale care cresc în mod spontan în țara noastră.

O găsim în piețe și în magazine, la raionul cu verdețuri. Este unul din primele remedii de care organismul poate avea nevoie la ieșirea din iarnă.

Leurda macerata in vin rosu – un medicament antiviral natural

Leurda macerata in vin rosu – un medicament antiviral natural: Luigi Guarino

Ce proprietăți are leurda

Leurda (Allium ursinum) este înzestrată cu o multitudine de calități.

Este depurativă, detoxifiantă, regeneratoare, adaptogenă, imunitară, cardioprotectoare, antitumorală. Proprietățile sale sunt mult mai puternice decât cele ale usturoiului și cepei.

Este impresionant să descoperim că leurda era cunoscută și apreciată încă din antichitate.

Medicul Dioscoride recomanda leurda în urmă cu 2.000 de ani în curele de detoxifiere de primăvară. Leurda curăță în mod eficient sângele, plămânii și tractul digestiv.

Remediază anemia apărută din cauza lipsei de fier.

Este un bun agent anticoagulant, împiedicând formarea cheagurilor și apariția accidentelor vasculare cerebrale.

Ajută la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale și previne bolile cardiovasculare.

Împiedică dezvoltarea tumorilor.

Citește și – Leurda are proprietăți remarcabile imunitare, anticolesterol și antitumorale

Leurda poate preveni orice infecție

Cercetătoarea Virginia Ciocan menționează că leurda poate preveni și combate aproape orice infecție din corp.

Acest lucru se datorează activităților sale antivirotice, antibacteriene și antifungice.

Leurda conține uleiuri volatile cu efecte antiseptice, bronhodilatatoare și expectorante.

Aceste substanțe o fac utilă în tuse, astm alergic, bronșită cronică, pneumonie recidivantă, emfizem pulmonar sau alte infecții respiratorii.

Leurdă macerată în vin roșu – medicament antiviral natural

Mariana Borloveanu a cules un leac vechi din leurdă, practicat în mănăstirile de sub munții Europei.

Este vorba despre maceratul de leurdă, pe care monahii îl folosesc în perioada virozelor de primăvară. Iată cum se prepară.

Ingrediente

  • 200 g de leurdă (frunze verzi)
  • 1 litru de vin roșu natural

Metodă de preparare

Frunzele de leurdă se spală bine și se lasă la zvântat până nu mai conțin deloc apă sau umezeală.

Se rup apoi bucăți mici și se pun într-un borcan de sticlă. Se toarnă peste ele vinul roșu și se amestecă.

Recipientul se închide ermetic. Leurda se lasă la macerat 10 zile.

În acest interval este indicat să se agite borcanul de 3 ori pe zi pentru a ajuta la extragerea compușilor din plante în alcool.

După cele 10 zile de macerare, vinul se strecoară și se păstrează în sticle brune (închise la culoare).

Mod de administrare

Maceratul de leurdă și vin se consumă în doze terapeutice.

Se aministrează doar câte 1 lingură, de ori pe zi, înaintea meselor principale.

Cura durează 14 zile. Agitați conținutul înainte de fiecare administrare.

Citește și – Ceapa verde ajută în bolile infecto-alergice

Indicații terapeutice

Acest leac este recomandat în următoarele afecțiuni:

  • viroze de primăvară
  • răceală cu febră
  • infecții respiratorii
  • tuse
  • bronșită
  • faringită
  • laringită

Leurda este un stimulator excelent al sistemului imunitar, fiind utilă chiar și împotriva celulelor maligne care cauzează boli canceroase.

Citește și – Mâncați leurdă! Curăță sângele, plămânii, ficatul și intestinele

Surse articol:

1. Mariana Borloveanu, Leurda, Leacuri și Rețete Mănăstirești, Vol. 2, Editura Lumea Credinței, București, 2019, p. 124
2. Virginia Ciocan, Leurda, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, 2012, pp. 67-71
3. Danuta Sobolewska, Irma Podolak, and Justyna Makowska-Wąs, Allium ursinum: botanical, phytochemical and pharmacological overview, Phytochem Rev. 2015; 14(1): 81–97: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4352197/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.