Cafeaua de păpădie – benefică în afecțiunile stomacului, ficatului și inimii 

Cafeaua de păpădie poate fi consumată fie ca alternativă la cafeaua obișnuită, fie ca remediu terapeutic.

Nu conține cofeină și nu afectează glandele suprarenale. Dimpotrivă.

Cafeaua de papadie - buna pentru stomac, ficat si inima

Cafeaua de papadie – buna pentru stomac, ficat si inima: h_wang_02

Cafeaua de păpădie curăță și tonifică ficatul.

Are proprietăți diuretice și reduce inflamațiile, edemele, balonarea și hipertensiunea arterială.

Îmbunătățește digestia prin efectul laxativ blând, precum și funcția vezicii biliare.

Cum se prepară cafeaua de păpădie

În primul rând, aveți nevoie de rădăcină de păpădie. Aceasta se poate procura de la magazinele naturiste – fie pentru ceai, fie direct cafea.

O altă variantă ar fi să o recoltați singuri. Rădăcina se degroapă toamna, se curăță, se spală, se toacă mărunt și se lasă la uscat.

Se rumenește sau se prăjește și se macină prin râșnița electrică de cafea.

Prăjirea este opțională, însă cafeaua rezultată va fi mult mai bună la gust.

Se prepară la fel ca și cafeaua obișnuită și se servește în cursul dimineții.

Ciește și – Cum să faci cafea din păpădie – un curățitor excelent pentru ficat și sânge

Sugestii

Pentru a obține o cafea mai gustoasă și mai puternică din punct de vedere terapeutic, puteți asocia rădăcina de păpădie cu rădăcină de cicoare.

Cafeaua de păpădie poate fi combinată și cu alte plante, precum secară, orz sau brusture.

În ce afecțiuni ajută cafeaua de păpădie

Cafeaua de păpădie poate aduce beneficii persoanelor cu boli cardiace, afecțiuni vasculare și stomacale.

Poate utilă în:

  • gastrită hipoacidă
  • digestie lentă, constipație
  • dischinezie biliară
  • dureri de ficat
  • icter
  • dureri de stomac
  • hepatite cronice
  • insuficiență hepatică
  • ciroză
  • retenție de apă
  • colecistită
  • pietre la bilă
  • intoxicații
  • curele de slăbire
  • obezitate
  • diabet
  • artrită

Citește și – Cafea anticancerigenă din rădăcini de păpădie și brusture

Ce beneficii are rădăcina de păpădie

Rădăcina de păpădie oferă vitaminele A, B, C și D, potasiu, fier, zinc și alte minerale.

Conține proteine, glucide, acizi grași (linoleic, palmitic, oleic), principiu amar, probiotice și antioxidanți.

În vechime, ceaiul din rădăcinile păpădiei se dădea celor cu boli hepatice, dureri de ficat sau pentru îmbunătățirea circulației sangvine.

La fel ca tulpinile, frunzele și florile, rădăcina este amară la gust. Cu toate acestea, cafeaua de păpădie este mai puțin amară decât cafeaua adevărată.

Întreaga plantă exercită un efect tonifiant asupra ficatului, mucoasei pulmonare, glandelor, stomacului și rinichilor.

Este un bun depurativ și diuretic. Ajută la drenarea ficatului, eliminarea toxinelor și acidului uric.

Scade nivelul glicemiei, colesterolului și tensiunii arteriale.

Stimulează digestia, metabolismul, ajută la slăbit. Ameliorează modul de funcționare a glandelor endocrine.

Citește și – Rădăcină de păpădie macerată în miere – rețetă și beneficii

Atenționări

Dacă intenționați să folosiți cafeaua de păpădie în scop medicinal, consultați medicul mai întâi.

Planta poate interacționa cu multe medicamente.

Întrerupeți administrarea dacă apar tulburări gastrointestinale.

Surse articol:

1. Eugen Giurgiu, Păpădia, Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare, Editura Meteor Press, București, 2019, pp. 124-131
2. Elle Douglas, The health benefits of dandelion root coffee substitute, Live Strong: https://www.livestrong.com/article/193413-the-health-benefits-of-dandelion-root-coffee-substitute/
3. Alexia Brue, Could dandelion coffee be the next matcha? Well + Good: https://www.wellandgood.com/dandelion-coffee-is-the-new-matcha/
4. Organic Facts, John Staughton, 3 Proven benefits of dandelion coffee: https://www.organicfacts.net/dandelion-coffee.html

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.