Pătrunjelul diminuează culoarea vânătăilor, petele și inflamația pielii

Pătrunjelul are multiple utilizări în gospodărie.

Dincolo de rolul său de condiment sau ornament pentru mâncăruri, se află numeroase întrebuințări terapeutice, prea puțin cunoscute.

Patrunjelul diminueaza culoarea vanatailor si inflamatia pielii

Patrunjelul diminueaza culoarea vanatailor si inflamatia pielii: Lookstudio – Freepik.com

Pătrunjelul albește pătată

De pildă, pătrunjelul este un „înnălbitor” eficient pentru pielea pătată.

Poate fi aplicat pe ten pentru estomparea pistruilor, a cercurile negre de sub ochi sau a petelor solare – cunoscute și sub numele de „pete de bătrânețe” sau „pete de ficat”.

Datorită faptului că decolorează petele, poate fi utilizat și în cazul vânătăilor.

Autoarea Shea Zukowiski ne oferă o rețetă simplă în acest sens.

Cum să folosești pătrunjelul pentru vânătăi

Ingrediente

  • 30 g de pătrunjel proaspăt
  • 60 ml de apă

Metodă

Pătrunjelul se mixează împreună cu apa într-un blender mic. Trebuie să obțineți un suc omogen.

Turnați compoziția în tăvița cu cuburi pentru gheață.

Congelați sucul de pătrunjel și folosiți cuburile la nevoie.

Dacă aveți o vânătaie urâtă, sau o vânătaie formată undeva la vedere și vreți să scăpați mai repede de ea, apelați la acest remediu.

Înveliți un cub de gheață într-un prosop de hârtie sau într-un tifon. Nu aplicați gheața direct pe piele.

Aplicați compresa direct pe zona învinețită.

Lăsați-o să acționeze 15-20 de minute.

Pătrunjelul uniformizează nuanța pielii

Compresele și cataplasmele cu pătrunjel sunt folosite în medicina tradițională pentru reducerea umflăturilor și învinețirea pielii.

Curăță pielea, uniformizează nuanța pielii și remediază hiperpigmentarea. Poate fi combinat cu suc de lămâie, miere, ovăz sau iaurt.

Datorită conținutului bogat în vitamina C, pătrunjelul reduce semnele îmbătrânirii, aspectul ridurilor și a liniilor fine. Stimulează producția de colagen și menține suplețetea și tinerețea pielii.

Conține acid salicilic, un compus care poate ajuta la tratarea acneei. Are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare.

Reduce iritația și roșeața pielii.

Citește și – Infuzia de pătrunjel albește pielea pătată, o netezește și îi dă fermitate

Alte beneficii ale pătrunjelului

Pătrunjelul ajută la eliminarea gazelor și a flatulenței datorită are proprietăților sale carminative și tonice la nivel gastric.

Este totodată un bun diuretic și antiseptic urinar. Poate fi folosit împotriva pietrelor la rinichi.

Pătrunjelul contribuie la curățarea pielii și prin faptul că detoxifică organismul și îl revitalizează.

Citește și – O cură de detoxifiere cu pătrunjel redă sănătatea și energia organismului

Este antioxidant, hepatoprotector, neuroprotector, antidiabetic, analgezic, spasmolitic, imunosupresor, antiplachetar, citotoxic, laxativ, estrogenic, hipotensive, antibacterian și antifungic.

Poate fi util în amenoree și dismenoree, boli cardiace, urinare și cutanate.

Beneficiile sale se datorează conținutului de compuși fenolici și flavanoide (apigenină, apiină, 6-acetilapiină), uleiului esențial (miristicină, apiol) și cumarine.

Este eficient și împotriva halenei, inclusiv a mirosului neplăcut al respirației cauzat de consumul de usturoi sau ceapă.

Surse articol:

1. Shea Zukowski, Parsley Ice for Bruises, Lavender, Parsley, Peppermint and Sage, Metro Books, New York, 2012, pp. 35/109
2. Annie Jangam, Monica Auslander Moreno, Parsley: 10 Potential Benefits and Uses, Nutrition, How to Make Tea, Style Craze: https://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-parsley/#tonic-for-healthy-skin
3. Mohammad Hosein Farzaei, Zahra Abbasabadi, Mohammad Reza Shams Ardekani, Roja Rahimi, Fatemeh Farzaei, Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities, J Tradit Chin Med. 2013 Dec;33(6):815-26: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24660617/
4. Kanlayavattanakul N. Lourith, Therapeutic agents and herbs in topical application for acne treatment, International Journal of Cosmetic Science, 15 March 2011, Wiley Online Library: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1468-2494.2011.00647.x

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.