13 beneficii uimitoare ale usturoiului (+ o rețetă)

Bazat pe studii științifice

Usturoiul este un aliment cu beneficii multiple pentru sănătatea noastră. De aceea experții ne sfătuiesc să îl folosim mai des.

Nu doar la gătit, ci să îl consumăm ca atare.

13 Beneficii uimitoare ale usturoiului

13 Beneficii uimitoare ale usturoiului

Usturoiul – un luptător puternic împotriva bolilor

Aroma iute și mirosul înțepător, neplăcut al usturoiului sunt date de compușii bogați în sulf. Aceștia, împreună cu polifenolii, sunt răspunzători și de beneficiile sale diverse.

Studiile clinice au arătat că usturoiul modulează multipli biomarkeri ai bolilor.

Susține sănătatea organismului și poate preveni diferite boli, precum cancerul, afecțiunile cardiovasculare și tulburările metabolice.

A demostrat proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, hipolipidemiante, anticancerigene și antimicrobiene.

Este interesant de știut că poate fi administrat împreună cu medicația prescrisă, întrucât prelungește efectele medicamentele.

13 beneficii uimitoare ale usturoiului

Cei de la „Food.News” au alcătuit o listă cu cele mai importante proprietăți ale usturoiului, oferindu-ne tot atâtea motive să îl includem mai des în dieta noastră.

Ne protejează de răceli

Datorită efectelor sale antibiotice și imunostimulatoare, usturoiul ne poate apăra sau chiar ajuta să scăpăm mai repede de o răceală, o gripă sau altă infecție respiratorie.

Un studiu din 2014 a arătat că administrarea unei tablete de usturoi pe zi, timp de 3 luni, a redus semnificativ episoadele de îmbolnăvire.

Previne infecțiile

Cercetările au demonstrat proprietăți antimicrobiene și imunomodulatoare ale usturoiului.

Compușii din usturoi stimulează funcțiile sistemului imunitar. Combat stresul oxidativ și împiedică vătămarea celulelor. În plus, previne îmbătrânirea prematură.

Usturoiul împiedică creșterea microbilor și reduce aderența lor la celulele epiteliale.

S-a dovedit eficient împotriva speciilor de Streptococ mutans, Pseudomonas aeruginosa și Candida albicanis.

Inhibă infecțiile respiratorii virale acute. 600 mg de usturoi sub formă de tabletă (Allicor) pe zi a redus morbiditatea bolilor respiratorii acute cu 2-4 puncte după 5 luni.

În doze de 400 mg pe zi, aceste tablete sunt eficiente împotriva infecțiilor nosocomiale la pacienții spitalizați, aflați în secțiile de terapie intensivă.

Ar putea fi utile și în prevenirea septicemiei sau a infecțiilor urinare, în cure de 6 zile.

Ameliorează astmul

Ceaiul de usturoi poate fi folosit ca leac în boala astmatică. Se fierb 3 căței de usturoi cu un pahar de lapte și se administrează seara, înainte de culcare. Tratamentul se repetă până la ameliorarea simptomelor.

Citește și – Preparat din propolis și usturoi pentru bolile de plămâni

Remediază problemele digestive

Consumat crud, în fiecare zi, usturoiul poate reduce diaree, colita și gazele intestinale.

Are totodată efect împotriva viermilor sau paraziților intestinali și a bacteriilor intestinale dăunătoare.

Combate hipertensiunea arterială 

Studiile au arătat că usturoiul are efecte vasodilatatoare și antihipertensive. Scade tensiunea arterială sistolică la persoanele cu hipertensiune necontrolată, fără să producă efecte secundare notabile.

La persoanele cu hipercolesterolemie moderată, extractul de usturoi îmbătrânit (aged garlic) scade ambele niveluri ale tensiunii, colesterolul LDL și colesterolul total.

100 mg de usturoiul crud zdrobit pe zi, produce aceleași efecte în sindromul metabolic, după 1 lună de consum.

Scade nivelul colesterolului

Usturoiul este un bun agent hipolipidemiant. Adică reduce concentrația de grăsimi din sânge.

La persoanele hiperlipidemice, usturoiul scade concentrația de colesterol seric.

La diabetici, usturoiul administrat în combinație cu ulei de măsline reglează trigliceridele, colesterolul și dislipidemia.

2,4 g de usturoi îmbătrânit pe zi scade colesterolul total și trigliceridele la persoanele cu boli arteriale în 2 săptămâni.

Usturoiul crud conține alicină, un compus bogat în sulf care scade colesterolul și împiedică oxidarea colesterolulul LDL asociat cu boli cardiace.

Reduce glicemia și diabetul

Datorită proprietăților sale antioxidante, usturoiul combate stresul oxidativ – aflat de multe ori la baza diabetului.

Are de asemenea efecte hiperglicemiante. Consumat în stare crudă, contribuie la controlul nivelului de zahăr din sânge și a diabetului de tip 2.

Compușii organosulfurici pe care îi conține îmbunătățesc statusul antioxidant (la șobolanii diabetici).

În studiile umane, usturoiul a scăzut concentrația de glucoză a jeun și hemoglobina glicolizată (HbA1c) la persoanele cu diabet.

300 mg de usturoi în combinație cu 500 mg de Metormim, de 2 ori pe zi, ajută pentru controlul diabetului.

Acest tratament reduce colesterolul total, colesterolul LDL și trigliceridele și ameliorează hiperlipidemia.

Citește și – Roșii cu usturoi – o combinație eficientă în virozele respiratorii și afecțiunile cardiovasculare

Previne bolile neurodegenerative

S-alil cisteina este un antioxidant din usturoi care a demonstrat efecte neuroprotectoare.

Acest compus apără celulele creierului de stresul oxidativ și de inflamații.

Consumul de usturoi poate reduce riscul de Alzheimer sau Parkinson.

Susține detoxifierea organismului

Un beneficiu mai puțin popularizat al usturoiului este acela de a stimula procesele de detoxifiere.

Acestea ajută organismul să elimine metalele grele care pot vătăma organele detoxifiante precum ficatul și rinichii.

Ajută la scăderea în greutate

Experimentele pe animale au dezvăluit că usturoiul stimulează corpul să ardă mai multă grăsime.

Acest aliment „stinge” genele implicate în formarea celulelor de grăsime.

Reduce durerile articulare, combate osteoporza

Usturoiul este antiinflamator și analgezic.

Potrivit rezultatelor științifice, 1000 mg de usturoi pe zi (sub formă de supliment) a redus simptomele de osteoartrită la femeile supraponderale sau obeze. Efectele au apărut după 12 săptămâni de tratament.

Administrarea usturoiului sub formă de tablete (500 mg. de 2 ori pe zi) timp de 12 săptămâni a redus severitatea durerilor cauzate de osteoartrita la genunchi.

Crește nivelul de estrogen și are efecte antioxidante în osteoporoza femeilor postmenopauzale.

Combate bolile canceroase

Usturoiul poate fi un agent anticancerigen natural valoros. Acesta inhibă mutațiile genetice, reduce proliferarea celulelor și creșterea tumorilor.

Câteva studii observaționale, pe un număr mic de participanți, sugerează că usturoiul poate combate diverse tipuri de cancere: esofagian, laringian, oral, ovarian, renal, de colon și prostată.

Usturoiul poate ameliora simptomele cancerului pulmonar, mamar, gastric, colorectal și pancreatic.

Suplimentarea dietei cu alimente funcționale, precum usturoiul, poate oferi cantități mari de antioxidanți bolnavilor de cancer aflați la chimioterapie sau în remisiune.

Consumul de usturoi reduce aspectul leziunilor gastrice precanceroase sau canceroase.

Studiile pe populația chineză au dezvăluit o relație inversă între consumul de usturoi crud sau compuși din usturoi și cancerul pulmonar (8.4 g sau 33.4 g/săptămână, timp de 7 ani).

Citește și – Usturoiul conține un compus care blochează creșterea leucemiei

Grăbește vindecarea rănilor

Dacă vreți să scăpați mai repede de o rană, aplicați usturoi crud zdrobit pe ea.

Usturoiul împiedică infectarea rănii și accelerează procesele de vindecare. Cataplasma cu usturoi se schimbă de mai multe ori pe zi.

Studiile au arătat că este eficient în tratarea negilor. Poate fi folosit de asemenea în stomatita dentară sau ulcerele venoase (se aplică sub formă de unguent sau cremă).

Frecțiile cu usturoi crud diminuează coșurile și acneea.

Ceai de usturoi – rețetă

Usturoiul poate fi consumat crud (preferabil), sau administrat sub formă de pulbere, capsule sau ceai sau sirop – după rețeta de mai jos.

Ingrediente

  • 3 căței de usturoi
  • 3 căni de apă
  • ½ cană de suc de lămâie
  • câteva linguri de miere de albine

Mod de preparare

Cățeii de usturoi se decojesc și se taie în jumătate sau bucăți mai mici.

Se pune apa la fiert împreună cu usturoiul. Când începe să clocotească, se stinge focul și se pune capacul.

Se lasă la infuzat câteva minute, apoi se strecoară și se îndepărtează bucățile de usturoi.

Când ceaiul este călduț, se incorporează mierea de albine și se amestecă până la dizolvare. La final. se adaugă sucul de lămâie proaspăt stors și se omogenizează.

Dacă vreți să obțineți un lichid mai gros, ca un sirop, adăugați o cantitate mai mare de miere de albine.

Ceaiul/siropul de usturoi se consumă cald.

Citește și – Doi compuși din usturoi au activități anti-coronavirus (studii din 2020)

Surse articol:

1. Joanne Washburn, 14 Surprising Ways Garlic Improves Your Health (plus garlic tea recipe), Food.News: https://www.food.news/2021-03-24-garlic-benefits-health-plus-recipe.html
2. Johura Ansary, Tamara Yuliett Forbes-Hernández, Emilio Gil, Danila Cianciosi, Jiaojiao Zhang, Maria Elexpuru-Zabaleta, Jesus Simal-Gandara, Francesca Giampieri, and Maurizio Battino, Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview, Antioxidants (Basel). 2020 Jul; 9(7): 619: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402177/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.