Semințele de in combat bacteriile care provoacă boli paradontale

Bazat pe studii științifice

Semințele de in (Linum usitatissimum) au potențialul unui aliment funcțional. Acest lucru înseamnă că pot ajuta la prevenirea sau tratarea unor boli.

Beneficiile inului sunt atribuite conținutului de fitoestrogeni, acizi grași nesaturați, antioxidanți și fibre, care a atras interesul nutriționiștilor și cercetătorilor deopotrivă.

Semintele de in combat bacteriile care provoaca bolile paradontale

Semintele de in combat bacteriile care provoaca bolile paradontale: Azerbaijan stockers – Freepik.com

Ce conțin semințele de in

Cei mai importanți compuși activi din semințele de in sunt acidul afla-linoleic (ALA), compușii fenolici, lignanii, proteinele de calitate înaltă (globulină, albumină) și fibrele alimentare.

Conținutul de grăsimi variază între 37-45 g per suta de grame.

Valoarea nutrițională și profilul de aminoacizi (arginină, acid glutamic) a semințelor de in pot fi comparate cu cele ale proteinelor de soia.

Sunt o sursă bogată de Omega-3 pentru vegetarieni, vegani și persoanele care nu consumă pește.

Conțin cantități bune de vitamina A, calciu, magneziu, fosfor și potasiu.

Citește și – 2 linguri de semințe de in pe zi pot reduce tensiunea arterială cu 7-15 puncte

Ce proprietăți au semințele de in

Semințele de in au demonstrat proprietăți diverse:

  • antioxidante
  • antiinflamatoare
  • antitrombotice
  • anti-aritmice
  • hepatoprotectoare

Cisteina și metionina sunt aminoacizi care îmbunătățesc capacitatea antioxidantă și scad riscul de cancer.

În ce afecțiuni ajută semințele de in

Omega-3 au activități antiinflamatoare și ajută la prevenirea bolilor coronariene, aterosclerozei, artritei reumatoide și astmului.

Îmbunătățesc digestia și controlul nivelului de zahăr din sânge. Combat diabetul de tip 2, constipația și sindromul colonului iritabil.

Citește și – Preparat laxativ din semințe de in și tărâțe de grâu

Ajută la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale. Diminuează pofta de mâncare și dau sațietate.

Semințele de in sunt antifungice împotriva unor specii de ciuperci precum Candida albicanis, Asperagillus flavus și Alternaria solani.

Un studiu recent a arătat că au și proprietăți antibacteriene.

Semințele de in combat infecțiile bacteriene orale

Cercetătorii indieni au descoperit că semințele de in acționează ca un antibiotic împotriva bolilor gingivale.

Acestea împiedică creșterea unor patogeni care provoacă paradontoză.

Paradontoza este o boală gingivală cauzată de o infecție bacteriană. Afectează țesutul moale al gingiilor, iar dacă nu este tratată la timp, poate duce la căderea dinților.

Studiul de mai sus a fost realizat in vitro.

Cercetătorii au testat activitatea antimicrobiană a unui extract din pudră de semințe de in împotriva unor bacterii paradontale: Porfiromonas gingivalis, Aggregatibacter actinomhycetemcomitans și tannerella forsythia.

Rezultatele au arătat că semințele de in au avut o activitate bacteriostatică ridicată. Mai precis, au inhibat creșterea tuturor patogenilor testați.

Extractul a avut capacitatea de a ucide bacteria P. Gingivalis.

Autorii acestui studiu au concluzionat că semințele de in pot fi folosite ca terapie adjuvantă în bolile paradontale.

Semințele de in sunt foarte versatile. Pot fi incluse în diverse rețete. Și merită să faceți acest lucru mai des, deoarece îmbunătățesc sănătatea digestivă, metabolică și cardiovasculară.

Citește și – Cum să faci un „ou” vegetal din semințe de in

Surse articol:

1. Evangelyn Rodriguez, Here’s Another Health Benefit of Flaxseed: Improved Gum Health, Medicine News: http://www.medicine.news/2021-03-26-another-benefit-of-flaxseed-improved-gum-health.html
2. Priyanka Kajla, Alka Sharma, Dev Raj Sood, Flaxseed — a potential functional food source, J Food Sci Technol. 2015 Apr; 52(4): 1857–1871: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4375225/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.