Ceaiul de rădăcină de urzică – util în afecțiunile prostatei, pietre la rinichi și artrită

Ceaiul de rădăcină de urzică este recomandat de diverși fitoterapeuți în afecțiunile prostatei.

Dr. Virginia Ciocan ne oferă o rețetă special concepută în acest scop.

Ceaiul de radacina de urzica – util in prostata, pietre la rinichi, artrita

Ceaiul de radacina de urzica – util in prostata, pietre la rinichi, artrita

Dacă aveți posibilitatea să recoltați singuri rădăcina de urzică, urmați instrucțiunile de mai jos.

Ceai de rădăcină de urzică pentru prostată și artrită – rețetă

Ingrediente

  • 100 g de rădăcini de urzică
  • 500 ml de apă

Mod de preparare

Mai întâi, planta se lasă la macerat în apă rece. Rădăcinile se curăță, se spală și se toacă mărunt. Se pun într-o cratiță cu apă și se lasă de seara până dimineața.

A doua zi, vasul se pune pe foc și se aduce la punctul de fierbere. Planta se fierbe la temperatură mică preț de 5 minute.

Se închide focul, se pune capacul și se mai lasă la infuzat în 10 minute, după care se filtrează.

Mod de administrare

Ceaiul de rădăcină de urzică astfel obținut se va consuma înaintea meselor principale, adică 3 ceaiuri pe zi.

Este benefic în afecțiuni ale prostatei și pietre la rinichi.

Utilizări externe

Decoctul de urzică poate fi folosit și extern. Se înmoaie comprese în ceai și se aplică pe regiunile corpului dureroase, în artrită, reumatism sau gută.

Dacă părul vă cade foarte mult, tamponați scalpul cu ceai de urzică. Tamponați bine rădăcina părului.

Întărește firul de păr, reduce căderea, fiind de asemenea eficientă împotriva mătreții.

Urzica și prostata

Un studiu publicat în anul 2013 în „Iranian Red Crescent Medical Journal” a confirmat că urzica ar trebui folosită mai mult în hiperplazia benignă de prostată.

Este eficientă în ameliorarea simptomelor pacienților. În plus, are un profil de siguranță bun.

Alte afecțiuni

Urzica are proprietăți farmacologice diverse. Este antiinflamatoare, antiastmatică, astringentă, detoxifiantă, galactogogă, nutritivă și stimulentă.

Acțiunea sa antiinflamatoare și analgezică o face utilă în osteartrită, reumatism și alte afecțiuni inflamatorii sau dureroase.

Studiile au arătat că extractul de urzică reduce răspunsurile alergice și inflamatorii in vitro.

Citește și – Ceaiul de rădăcină de urzică ajută la reducerea inflamațiilor

Urzica este detoxifiantă și diuretică. Ajută la eliminarea excesului de acid uric și a sărurilor de acid uric, fiind recomandată persoanelor cu gută.

Are efecte bune în anemie, tuse cu sânge, sângerări nazale, sângerări menstruale excesive, hemoragii, afecțiuni respiratorii, retenție de apă, diabet, obezitate și afecțiuni circulatorii.

Studiile au arătat că urzica are proprietăți citotoxice și anticancerigene și antimutagene. Împiedică înmulțirea celulelor canceroase și stimulează distrugerea lor.

Citește și – Ceaiul de urzică are efecte antireumatice și curățitoare ale sângelui

Când se recoltează rădăcina de urzică 

Rădăcina de urzică se recoltează la fel ca rădăcina de brusture, de două ori pe an: primăvara devreme și toamna târziu.

Este îngropată la o adâncime de circa 15 cm. Tăiați mai întâi părțile aeriene ale plantei, apoi săpați un cerc împrejurul plantei. Folosiți o cazma pentru a o dezgropa.

Nu o scoateți integral, mai lăsați câțiva rizomi pentru ca planta să supraviețuiască în continuare.

Rădăcina de urzică se scutură de pământ, se taie cu un foarfece părțile rele și se spală bine. Se întinde la uscat.

Rădăcina uscată poate fi tăiată bucăți sau se poate măcina sub formă de pulbere. Din ea puteți face ceaiuri sau tincturi.

Citește și – Tinctura de urzică și ardei iute oprește căderea părului

Surse articol:

1. Virginia Ciocan, Urzică, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale și Adaptogene, Editura Universitată, București, 2012, pp. 86-92
2. Alireza Ghorbanibirgani, Ali Khalili, and Laleh Zamani, The Efficacy of Stinging Nettle (Urtica Dioica) in Patients with Benign Prostatic Hyperplasia: A Randomized Double-Blind Study in 100 Patients, Iran Red Crescent Med J. 2013 Jan; 15(1): 9–10: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3589769/
3. Tyler A. Johnson, Johann Sohn, Wayne D. Inman, Leonard F. Bjeldanes, and Keith Rayburnc, Lipophilic stinging nettle extracts possess potent anti-inflammatory activity, are not cytotoxic and may be superior to traditional tinctures for treating inflammatory disorders, Phytomedicine. 2013 Jan 15; 20(2): 143–147: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529973/
4. Bill Roschek Jr, Ryan C Fink, Matthew McMichael, Randall S Alberte, Nettle extract (Urtica dioica) affects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis, Phytother Res. 2009 Jul;23(7):920-6: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19140159/
5. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Urzica, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, 178-179
6. Sabrina Esposito, Alessandro Bianco, Rosita Russo, Antimo Di Maro, Carla Isernia, and Paolo Vincenzo Pedone, Therapeutic Perspectives of Molecules from Urtica dioica Extracts for Cancer Treatment, Molecules. 2019 Aug; 24(15): 2753: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6695697/
7. Healther Buckner, How to Harvest and Use Stinging Nettle Root, Gardener’s Path:
https://gardenerspath.com/plants/herbs/harvest-nettle-root/#When-to-Harvest

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.