Ceaiul de busuioc ajută în afecțiunile gastrointestinale

Busuiocul (Ocimum basilicum) este folosit în medicina tradițională în special în afecțiunile respiratorii și digestive.

Frunzele sale pot fi întrebuințate în caz de tuse, febră, gripă, astm, bronșită, migrene, afecțiuni pectorale și pulmonare, sinuzită sau diaree.

Ceaiul de busuioc - util in afectiuni gastrointestinale

Ceaiul de busuioc – util in afectiuni gastrointestinale

Busuiocul – proprietăți diverse

Este surprinzător ca o plantă pe care o folosim ca mirodenie să aibă activități farmacologice atât de diverse:

  • antimicrobiene
  • antiinflamatoare
  • anticonvulsive, antispasmodice
  • antitusive
  • carminative
  • diaforetice
  • antipiretice
  • diuretice
  • antidiareice
  • antiulcerogene
  • imunomodulatoare
  • anti-stres
  • hipnotice
  • antidepresive
  • analgezice
  • antidiabetice
  • hipolipidemiante
  • cardio-stimulatoare
  • hepatoprotectoare
  • hipoglicemiante
  • antioxidante
  • anti-artritice
  • radioprotectoare
  • antitumorale, anticanceriegene

Citește și – Busuiocul alungă oboseala mentală – motive să îl folosești mai des la gătit

Busuiocul este antimicrobian

Asemenea altor plante aromatice, busuiocul este un bun combatant al patogenilor dăunători.

A dovedit efecte bune împotriva bacteriilor, virusurilor și fungilor, răcelilor, anorexiei și malariei.

Principalii compuși sunt uleiurile volatile, saponozidele triterpenice și tanoizii.

Uleiul esențial conține linalool, metil cavicol, citral, 1,8-cineol, camfor, timol, cinamat, eugenol, elemicin.

Linaloolul și compușii fenolici sunt responsabili pentru acțiunea antimicrobiană a uleiului esențial de busuioc. Acesta a demonstrat efecte comparabile cu Amoxicilina și Flumequina.

Combate bacterii gram-negative și gram-pozitive precum E.coli, Stafilococul auriu, Bacillus subtilis, Salmonella entertidis și Proteus vulgaris.

Este antiseptic la nivel pulmonar.

Busuiocul în afecțiunile gastrointestinale

Este util în viermi intestinali, constipație sau diaree și tulburări nervoase sau renale.

Busuiocul ajută la calmarea colicilor și reduce inflamația intestinală.

Poate fi folosit în stări de vomă sau flatulență, fiind un bun agent carminativ care absoarbe gazele intestinale.

Cum se prepară ceaiul de busuioc

Ingrediente

  • 1 linguriță de plantă
  • 200 ml de apă clocotită

Metodă

Busuiocul se pune în apa clocotită și se lasă la infuzat câteva minute. Se strecoară și se bea cald, după masă.

Se pot administra până la 3 ceaiuri pe zi. Ultima ceașcă trebuie consumată seara.

Nu adăugați zahăr sau miere dacă folosiți ceaiul de busuioc contra colitei de fermentație.

În ce afecțiuni ajută

Citește și – Vinul de busuioc – util în tulburările digestive, nervoase și respiratorii

  • colici intestinale
  • meteorism
  • balonare intestinală
  • greață, vărsături
  • ulcere gastrice
  • inapetență sau anorexie
  • colită de fermentație
  • dizenterie
  • diaree cefalee și dureri de cap
  • gripă
  • bronșită

Citește și – Ceaiul de busuioc ajută în răceli, balonare, colici și infecții

Precauții și contraindicații

Busuiocul scade nivelul zahărului din sânge și de aceea diabeticii trebuie să își monitorizeze glicemia dacă intenționează să consume această plantă în scop terapeutic.

Surse articol:

1. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Busuioc, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 61
2. Rajesh K Joshi, Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil of Ocimum basilicum L. (sweet basil) from Western Ghats of North West Karnataka, India, Anc Sci Life. 2014 Jan;33(3):151-6: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25538349/
3. Rajesh K. Joshi, Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil of Ocimum basilicum L. (sweet basil) from Western Ghats of North West Karnataka, India, Anc Sci Life. 2014 Jan-Mar; 33(3): 151–156: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4264302/
4. Mohamad Hesam, Shahrajabian, Wenli Sun &Qi Cheng, Chemical components and pharmacological benefits of Basil (Ocimum basilicum): a review, Pages 1961-1970 | 08 Nov 2020: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2020.1828456
5. Ahmad Mueen, Mueen Ch, Syeda Batool Naz, Asifa Sharif, Maimoona Akram, Muhammad Asad Saeed, Biological and Pharmacological Properties of the Sweet Basil (Ocimum basilicum). June 2015British Journal of Pharmaceutical Research 7(5):330-339: https://www.researchgate.net/publication/279861537_Biological_and_Pharmacological_Properties_of_the_Sweet_Basil_Ocimum_basilicum
5. Kumar, Encyclopedia of Food and Health Herbs: Composition and Dietary Importance, Reference Module in Food Science. Encyclopedia of Food and Health. 2016, Pages 332-337: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123849472003767

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.