Vinul de salvie înlătură oboseala psihică (rețetă)
Vinul de salvie este un un tonic excelent pentru persoanele obosite psihic sau astenice.
Se prepară atât de ușor în casă, încât nu aveți nici un motiv să nu îl încercați, urmând rețeta de mai jos.
Cum se prepară vinul de salvie – rețetă
Ingrediente
- 20 de linguri de pulbere de salvie
- 1 litru de vin natural
Metodă
Salvia (frunze și flori) se spală, se lasă la uscat, și apoi se macină prin râșnița electrică de cafea.
Pulberea obținută se păstrează într-un borcănel închis bine, la loc întunecos.
Se iau 20 de linguri de pulbere și se adaugă în vin natural. Acesta poate fi alb sau roz.
Se pune capacul, se agită și se lasă la macerat 3 săptămâni.
Când a trecut perioada de macerare, lichidul se strecoară printr-un tifon des.
Vinul de salvie rezultat se păstrează în sticle brune, la loc întunecos, ferit de lumina soarelui.
Mod de administrare
Doza recomandată este de 3 linguri de vin de salvie, de 3 ori pe zi. Administrarea se poate face înainte sau după masă.
Indicații terapeutice terapeutice
Vinul de salvie are efecte bune în următoarele afecțiuni:
- surmenaj psihic
- astenie
- distonie neurovegetativă
- astm
- răceală și gripă (prevenire)
Citește și – Cura de 30 de zile cu ceai de salvie înlătură amețelile
Ce beneficii are salvia
Salvia este o plantă cu un potențial vindecător uriaș.
În medicina tradițională, ceaiul de salvie este întrebuințat în tulburările digestive și circulatorii, în afecțiunile respiratorii și bucale (astm, bronșită, tuse, angină, inflamațiile gurii și gâtului), în depresie, transpirații excesive și menopauză.
Uleiul esențial de salvie are efecte benefice asupra sistemului nervos, respirator, digestiv și cardiovascular. Ajută în tulburările metabolice și endocrine.
Citește și – Ceaiul de salvie – un ajutor neprețuit pentru sănătatea femeilor
Salvia este antioxidantă, antiinflamatoare, antibacteriană și antiviralăl, antidepresivă, antidiabetică, anticancerigenă și anti-obezitate.
Cei mai importanți compuși activi din salvie sunt: 1,8-cineol, camfor, borneol, camfen, alfa și beta-tujon, linalool, afla și beta-cariofilen, alfa și beta-pinen, acid salvianolic, acid rozmarinic, acid carnosinic, acid ursolic și polifenoli.
Antioxidanții pe care îi conține protejează organismul de patologii cronice provocate de radicalii liberi.
Aceștia sunt implicați în apariția multor boli grave, precum diabet, boli de inimă, cancer, boli cerebrale, imunitate scăzută.
Ceaiul de salvie, consumat pe o perioadă de 2 săptămâni, îmbunătățește statusul antioxidant al ficatului.
Putem apela la salvie în caz de oboseală psihică, deoarece stimulează funcțiile cognitive.
Studiile au arătat că în frunzele ei se găsesc compuși care îmbunătățesc memoria, atenția și capacitatea de învățare.
Mai mult decât atât, salvia protejează împotriva bolilor neurodegenerative (precum demență) și a declinului cognitiv în maladia Alzheimer.
Activitatea sa neuroprotectoare și antioxidantă este atribuită acidului rozmarinic.
Studiile au arătat că salvia ajută la scăderea colesterolului, a greutății corporale și a bufeurilor la menopauză.
Are efecte antibacteriene și antidiareice.
Iată câte beneficii ne oferă această plantă aromatică!
Atenție însă la doză! Consumată în cantități mari, salvia poate da toxicitate, din cauza conținutului de tujon.
Citește și – Oțetul de salvie, un elixir pentru digestie și nervi
Surse articol:
1. Adrian L Lopresti, Salvia (Sage): A Review of its Potential Cognitive-Enhancing and Protective Effects, Drugs R D. 2017 Mar;17(1):53-64: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27888449/
2. Mohsen Hamidpour, Rafie Hamidpour, Soheila Hamidpour, and Mina Shahlari, Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer, J Tradit Complement Med. 2014 Apr-Jun; 4(2): 82–88: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/
3. Mariana Borloveanu, Un vin care alungă surmenajul, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Vol. 1, Editura Lumea Credinței, București, 2014, p. 31