Alimente care cresc nivelul de neurotransmițători benefici pentru sistemul nervos
Anumite alimente și plante furnizează neurotransmițători cu o influență pozitivă asupra stării de spirit și a sistemului nervos.
Cu siguranță ați auzit despre serotonină, dopamină sau GABA. Acestea sunt doar câteva exemple de neurotransmițători, compuși chimici care asigură comunicarea între neuroni.
Modificarea nivelului unor neurotransmițători a fost constatată în unele boli neurologice, precum Parkinson, Alzheimer, depresie sau schizofrenie.
Cuprins
Cei mai importanți neurotransmițători și efectele lor
În practica neurologică, cei mai importanți neurotransmițători sunt:
Aceticolina – corelată cu maladia Alzheimer și miastenia gravis)
Dopamina – asociată cu boala Parkinson
Glutamatul și GABA – asociate cu epilepsie și convulsii
Serotonina – corelată cu depresie majoră.
GABA este un inhibitor major în sistemul nervos central, care este implicat în tratamentul tulburărilor de anxietate, insomnie sau epilepsie.
Perturbarea nivelului de dopamină apare în schizofrenie, psihoză, depresie, sindromul Tourette sau ADHD.
Serotonina este implicată în apariția depresiei, iar norepinefrina în anxietate, hiperactivitate cu deficit de atenție, Alzheimer și tulburarea de stres post-traumatic.
Un studiu realizat de italieni a arătat că alimentația afectează nivelul de neurotransmițători.
Alimente care furnizează neurotransmițători benefici pentru sistemul nervos
Unele alimente furnizează direct neurotransmițători benefici, precum fructele, plantele comestibile și rădăcinile.
Alimente care furnizează dopamină
Bananele, cojile de banane și avocado conțin cantități bune de dopmaină.
Dopamina se găsește în cantități mai mici și în portocale, merele de pădure, tomate, spanac, mazăre, fasole și vinete.
Nivelurile optime de dopamină asigură o dispoziție bună, în timp ce deficitul poate provoca depresie, anxietate sau Parkinson.
Citește și – Cum știi că ai un nivel scăzut de dopamină? Ce simptome provoacă
Alimente care oferă serotonină
Acest neurotransmițător este important pentru relaxare și un somn calitativ.
Scăderea concentrației de serotonină poate da stări de durere sau anxietate.
Carbohidrații integrali, cerealele integrale și cartofii conțin compuși care ajută la producerea de serotonină, precum L-triptofan.
Unele alimente furnizează un precursor al serotoninei, cunsocut sub denumirea de „5-HT”:
- bananele și cojile de banane
- ardeiul roșu
- alunele de pădure
- ananasul
- prunele
- fructul pasiunii
- kiwi
- spanacul
- varza chinezească
- orezul sălbatic
- cafeaua verde
- rodia
- căpșunile
- cicoarea
- ceapa verde
- salata verde
- urzicile
Citește și – Nutrienți care afectează creierul și buna dispoziție (+ meniu pe o zi)
Alimente care cresc nivelul de GABA
GABA este prescurtarea de la „acidul gama-aminobutiric”. Acest neurotransmițător induce o stare de relaxare și ajută somnul.
Este util în combaterea stresului și reducerea senzației de durere.
În perioadele de stres, organismul nu poate produce suficient GABA din acidul glutamic.
Iată din ce alimente putem lua GABA:
- spanac
- cartofii obișnuiți și cartofii dulci
- kale și broccoli
- ciupercile shiitake
- castanele comestibile
- germenii de fasole, mazăre, soia și hrișcă
- grâul integral
- orz
- tomatele verzi
- vâsc
- valeriană
- sunătoare
- passiflora (floarea pasiunii)
Alimente care furnizează acetilcolină
Acetilcolina este un neurotransmițător care echilibrează stările de spirit, activitatea fizică și activitatea creierului.
Alimentele care oferă sau ajută la formarea acestuia sunt:
- dovleacul
- spanacul
- mazărea
- ridichea
- fasolea
- portocalele amare
- căpșunile sălbatice
- urzica
- vâscul
Citește și – Plante calmante pentru femeile care suferă de schimbări de dispoziție la menopauză
Alimente care cresc nivelul neurotransmițătorilor „răi”
Există și neurotransmițători care exercită o influență negativă (probleme cognitive, stres, alergii) atunci când nivelul lor crește peste limita normală.
Este vorba despre histamină și glutamat.
Valorile crescute de histamină sunt asociate cu creșterea stresului și tensiunea musculară, mâncărimi ale pielii, reacții alergice sau chiar anafilaxie.
Carnea procesată, vinul, ketchupul, soia și păpădia sunt câteva exemple care cresc nivelul de histamină.
Glutamatul în cantități mari produce de asemenea stres și reacții alergice.
Acesta se găsește în carne, pește, brânză, sosul de soia, cod, salamuri, caviar, cafeaua instant, parmezan și alte produse procesate.
Argumente pentru creșterea consumului de fructe și legume
Reținem din aceste informații că o dietă bogată în alimente vegetale ne poate da o stare de spirit mai bună. Ne poate ajuta să ne menținem relaxați și totodată atenți, și să avem funcții cognitive mai bune.
În mod opus, dietele bogate în carne roșie și alcool sunt cauzatoare de stres și de comportamente agresive.
Dieta de tip vestic, bogată în carne și grăsimi, a fost asociată cu deficite cognitive.
Traducere din:
1. Zachary M. Sheffler, Vamsi Reddy, Leela Sharath Pillarisetty, Physiology, Neurotransmitters, StatPearls [Internet]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539894/
2. Daniel Kondziella, The Top 5 Neurotransmitters from a Clinical Neurologist’s Perspective, Neurochem Res. 2017 Jun;42(6):1767-1771: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27822666/
3. Case Adams, How to Improve Your Neurotransmitters With Diet, The Journal of Plant Medicines: https://plantmedicines.org/neurotransmitter-fluid-nervousness-and-moods/