Ceaiul de muguri de pin și cimbru curăță tractul respirator
Mugurii de pin sunt vârfurile verzi și fragede care se formează primăvara.
Aceștia se recoltează începând cu luna martie și până în mai.
Compoziția lor nutrițională și fitochimică este extrem de valoroasă.
Cuprins
Mugurii de pin – compoziție și proprietăți
Mugurii de pin sunt bogați în vitamina C, bioflavonoide, principii amare și taninuri.
Conțin compuși antioxidanți (fenoli) și antibiotice, săruri minerale, zaharuri și uleiuri volatile.
Aroma lor intensă se datorează uleiului esențial principal, care se numește „pinen”.
Alte uleiuri volatile importante sunt limonenul și silvestren.
Aceste substanțe dau mugurilor de pin proprietăți terapeutice importante:
- antioxidante
- antiinflamatoare
- dezinfectante
- antiseptice
- antibacteriene
- analgezice
- expectorante
- decongestionante
- diaforetice
- antispasmodice
- antihemoragice
- diuretice
- colagoge
Citește și – Mugurii de pin – când se culeg, ce boli vindecă, cum se folosesc
Mugurii de pin în medicina tradițională
Egiptenii foloseau pinul în antichitate pentru afecțiunile pulmonare și sinusale.
Iar americanii nativi îl utilizau ca decongestionant nazal.
Medicina tradițională recomandă mugurii de pin în:
- tuse persistentă
- dureri în gât
- catar respirator
- inflamații ale tractului respirator superior
- răceli
- febră
- reumatism
- dureri corporale
Mestecarea mugurilor de pin stimulează secrețiile gastrice și măresc pofta de mâncare.
Pot fi folosiți în scop terapeutic sub formă de ceai, sirop, tinctură sau ulei.
În răceală și gripă ajută siropul și inhalațiile calde. Acestea din urmă curăță și dezinfectează tractul respirator.
Citește și – Inhalațiile cu muguri de brad dezinfectează căile respiratorii și tenul
Ceaiul de muguri de pin ajută la subțierea secrețiilor bronhice și favorizează eliminarea lor.
Totodată, calmează gâtul și reduce tusea. Efectul este mai puternic dacă se asociază cu cimbru.
Ceai de muguri de brad și cimbru – rețetă
Ingrediente
- 2 lingurițe de muguri de pin mărunțiți
- 1 linguriță de cimbru
- 500 ml de apă clocotită
Mod de preparare
Plantele se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară.
Ceaiul obținut se bea cald. Este un bun calmant al crizelor de tuse la persoanele astmatice.
De la pin se pot folosi de asemenea acele, conurile, scoarța și rășina. Toate aceste componente au proprietăți medicinale.
Uleiul esențial de pin este un antiseptic foarte bun pentru răni. Are efecte antibacteriene, arătându-se eficient chiar și împotriva patogenilor rezistenți la medicamente.
Citește și – Elixir pulmonar antitusiv din cimbrișor, pătlagină și muguri de pin
Precauții și contraindicații
Atenție, unele specii de pin pot fi toxice și neindicate pentru consumul intern.
Dacă vreți să recoltați muguri sau ace de pin, solicitați ajutorul unei persoane avizate sau a unui cunoscător.
Femeile gravide nu trebuie să folosească produsele din pin, deoarece pot duce la pierderea sarcinii.
Surse articol:
1. Herbal Leaf.eu, Pine Buds: http://herballeaf.eu/encyclopedia-of-herbs/pine-buds/
2. Mariana Borloveanu, Pinul, Leacuri și Rețete Mănăstirești, Vol. 2, Editura Lumea Credinței, București, 2019, p. 128
3. John Staughton, What is Pine, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/pine.html