Tulpinile de păpădie au efect favorabil în obezitate, bolile hepatice și biliare

Păpădia nu este o simplă buruiană invazivă. Rolul ei în natură este bine definit.

Toate părțile sale sunt comestibile. Toate sunt înzestrate cu proprietăți curative.

Tulpinile de papadie au efect favorabil in obezitate, bolile hepatice si biliare

Tulpinile de papadie au efect favorabil in obezitate, bolile hepatice si biliare

Tijele sau tulpinile de păpădie sunt recomandate de diverși autori în curele de primăvară.

Ele ajută la remedierea multor afecțiuni.

Cercetătorul român Eugen Giurgiu citează efectele lor salutare în afecțiunile ficatului, bilei, rinichilor și pielii.

Citește și – Tinctura de păpădie – un leac formidabil pentru ficat și bilă!

Ce nutrienți conțin părțile aeriene ale păpădiei 

Părțile aeriene verzi ale păpădiei sunt surse excelente de vitamine, minerale, fibre și antioxidante. 100 de grame de păpădie proaspătă acoperă:

  • 649% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina K
  • 338% din DZR de vitamina A
  • 48% din DZR de vitamina C
  • 39% din DZR de fier
  • 23% din DZR de vitamina E
  • 20% din DZR de vitamina B2
  • 19% din DZR de vitamina B6
  • 19% din DZR de calciu
  • 15% din DZR de mangan
  • 9% din DZR de fibre
  • 9% din DZR de magneziu
  • 8% din DZR de potasiu
  • 7% din DZR de acid folic

Frunzele sale sunt bogate în flavonoide: alfa și beta-caroten, luteină, criptoxantină, zeaxantină.

Citește și – Consumați păpădie dacă vreți să aveți sângele și ficatul sănătos!

Efectele medicinale ale păpădiei

Principalele efecte ale păpădiei sunt cele diuretice, laxative și tonice amare.

Este o plantă excelentă pentru tonifierea ficatului și a glandelor.

Ajută în curele de slăbire. Contribuie la scăderea colesterolului, a glicemiei și a tensiunii arteriale.

Este utilă în diabet și bolile canceroase.

Combate constipația, anemia și oboseala. Ridică imunitatea.

Diferitele părți ale păpădiei sunt incluse în ceaiuri diuretice, gastrice, hepato-biliare și detoxifante.

Cum se face cura cu tulpini de păpădie

Tijele de păpădie fără flori se culeg primăvara, când tulpina plantei este verde și fragedă.

Recoltarea se face începând cu luna aprilie, din zone curate, ferite de traficul mașinilor, animalelor și oamenilor.

Tulpinile se spală bine și se consumă în stare proaspătă, imediat după ce le-ați cules sau în ziua respectivă.

Doza indicată este de 5-6 tulpini pe zi. Este de preferat să le consumați dimineața.

Cura poate să dureze 10 zile sau o lună întreagă.

Citește și – Cura cu tulpini de păpădie remediază toate dezechilibrele psihice și glandulare

În ce afecțiuni ajută tulpinile de păpădie

Consumate ca atare, tijele de păpădie pot fi utile în:

  • dischinezie biliară
  • afecțiuni hepatice
  • constipație
  • anorexie
  • balonare
  • ulcer gastric
  • arterioscleroză
  • hipertensiune arterială
  • dureri de ficat
  • hepatite cronice (se fac cure 30 de zile, cu 7 zile pauză între ele)
  • insuficiență hepatică
  • litiază renală
  • tulburări metabolice
  • obezitate
  • diabet
  • cancer
  • gută
  • hidropizie
  • eczeme
  • dermatoze
  • celulită
  • erupții
  • furuncule

Citește și – Salata de păpădie (sau rucola) cu usturoi – bună pentru detoxifiere, stomac, ficat și bilă

Surse articol:

1. Nutrition and You, Dandelion Herb Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/dandelion-herb.html
2. Eugen Giurgiu, Păpădia, Cele mai folosite 15 Plante pentru vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 120-133

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.