Tulpinile de păpădie au efect favorabil în obezitate, bolile hepatice și biliare
Păpădia nu este o simplă buruiană invazivă. Rolul ei în natură este bine definit.
Toate părțile sale sunt comestibile. Toate sunt înzestrate cu proprietăți curative.
Tijele sau tulpinile de păpădie sunt recomandate de diverși autori în curele de primăvară.
Ele ajută la remedierea multor afecțiuni.
Cercetătorul român Eugen Giurgiu citează efectele lor salutare în afecțiunile ficatului, bilei, rinichilor și pielii.
Citește și – Tinctura de păpădie – un leac formidabil pentru ficat și bilă!
Cuprins
Ce nutrienți conțin părțile aeriene ale păpădiei
Părțile aeriene verzi ale păpădiei sunt surse excelente de vitamine, minerale, fibre și antioxidante. 100 de grame de păpădie proaspătă acoperă:
- 649% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina K
- 338% din DZR de vitamina A
- 48% din DZR de vitamina C
- 39% din DZR de fier
- 23% din DZR de vitamina E
- 20% din DZR de vitamina B2
- 19% din DZR de vitamina B6
- 19% din DZR de calciu
- 15% din DZR de mangan
- 9% din DZR de fibre
- 9% din DZR de magneziu
- 8% din DZR de potasiu
- 7% din DZR de acid folic
Frunzele sale sunt bogate în flavonoide: alfa și beta-caroten, luteină, criptoxantină, zeaxantină.
Citește și – Consumați păpădie dacă vreți să aveți sângele și ficatul sănătos!
Efectele medicinale ale păpădiei
Principalele efecte ale păpădiei sunt cele diuretice, laxative și tonice amare.
Este o plantă excelentă pentru tonifierea ficatului și a glandelor.
Ajută în curele de slăbire. Contribuie la scăderea colesterolului, a glicemiei și a tensiunii arteriale.
Este utilă în diabet și bolile canceroase.
Combate constipația, anemia și oboseala. Ridică imunitatea.
Diferitele părți ale păpădiei sunt incluse în ceaiuri diuretice, gastrice, hepato-biliare și detoxifante.
Cum se face cura cu tulpini de păpădie
Tijele de păpădie fără flori se culeg primăvara, când tulpina plantei este verde și fragedă.
Recoltarea se face începând cu luna aprilie, din zone curate, ferite de traficul mașinilor, animalelor și oamenilor.
Tulpinile se spală bine și se consumă în stare proaspătă, imediat după ce le-ați cules sau în ziua respectivă.
Doza indicată este de 5-6 tulpini pe zi. Este de preferat să le consumați dimineața.
Cura poate să dureze 10 zile sau o lună întreagă.
Citește și – Cura cu tulpini de păpădie remediază toate dezechilibrele psihice și glandulare
În ce afecțiuni ajută tulpinile de păpădie
Consumate ca atare, tijele de păpădie pot fi utile în:
- dischinezie biliară
- afecțiuni hepatice
- constipație
- anorexie
- balonare
- ulcer gastric
- arterioscleroză
- hipertensiune arterială
- dureri de ficat
- hepatite cronice (se fac cure 30 de zile, cu 7 zile pauză între ele)
- insuficiență hepatică
- litiază renală
- tulburări metabolice
- obezitate
- diabet
- cancer
- gută
- hidropizie
- eczeme
- dermatoze
- celulită
- erupții
- furuncule
Citește și – Salata de păpădie (sau rucola) cu usturoi – bună pentru detoxifiere, stomac, ficat și bilă
Surse articol:
1. Nutrition and You, Dandelion Herb Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/dandelion-herb.html
2. Eugen Giurgiu, Păpădia, Cele mai folosite 15 Plante pentru vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 120-133