Oțetul de salvie, un elixir pentru digestie și nervi
√ Articol documentat
Oțetul de salvie este un remediu natural pe care îl puteți obține în casă. Cercetătorul Eugen Giurgiu menționează utilizările sale de către călugării benedictini.
Aceștia îl întrebuințau ca tonic digestiv și nervin.
Cuprins
Cum se prepară oțetul de salvie – rețetă
Ingrediente
- 50 g de frunze de salvie
- 1 litru de oțet de mere și miere
Mod de preparare
Salvia se toacă mărunt și se pune într-un borcan. Se adaugă oțetul și se amestecă bine cu o lingură. Oțetul trebuie să fie natural.
Recipientul se închide ermetic, iar planta se lasă la macerat timp de 2 săptămâni.
Strecurați oțetul și păstrați-l într-o sticlă închisă la culoare.
Citește și – Oximel de salvie și ghimbir pentru tuse, dureri în gât și imunitate
Indicații terapeutice
Oțetul de salvie are o aromă intensă. Este foarte util pentru sănătate.
Îl puteți folosi la salate, în locul oțetului obișnuit.
Autorul îl recomandă cu precădere în salatele de primăvară, preparate din plante depurative și tonice.
Sau îl puteți consuma ca atare, câte 1-2 lingurițe pe zi.
Are efecte revigorante, întineritoare, tonice digestive și generale.
Este un bun carminativ, ajutând la reducerea balonării și reducerea gazelor.
Oțetul de salvie poate fi întrebuințat și extern. Se fac frecții pe tot corpul în caz de răceală, dureri reumatice, sau oboseală accentuată, fizică sau mentală.
Salvia îmbunătățește funcțiile creierului
Biologul Eugen Giurgiu citează efectele sale benefice asupra sistemului nervos și a memoriei.
Studiile au arătat că afectează pozitiv funcțiile cognitive, precum memoria, atenția și învățarea. Are de asemenea un potențial în demență și Alzheimer.
Salvia stimulează simțurile și funcția creierului și întârzie declinul cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă.
Citește și – Vinul de salvie înlătură astenia nervoasă și oboseala generală
Salvia are un potențial terapeutic uriaș
Are proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antimicrobiene, antimutagene, hipoglicemiante și hipolipidemiante.
Cercetătorii au descoperit peste 160 de polifenoli în salvie (acid cafeic, acid rozmarinic, acid salvianolic etc.).
Conține de asemenea flavonoide (luteolină, apigenină, kaempferol, quercetină, hispidulină).
Salvia este o sursă bună de ulei esențial (alfa- și beta-tujon, camfor, 1,8-cineol, alfa-humulen, beta-cariofilen), diterpeni și triterpeni (acid carnosic, acid ursolic, carnosol).
În ce afecțiuni ajută salvia
Potențialul farmacologic atât de divers al plantei este atribuit compușilor diverși amintiți mai sus.
- afecțiuni respiratorii
- afecțiuni digestive
- afecțiuni neurologice
- probleme de circulație
- boli de inimă
- dezechilibre glandulare
- infecții respiratorii și urinare
- obezitate
- diabet
- nervozitate
- oboseală
- depresie
- demență
- lupus
- cancer
- tulburări menstruale
Medicina tradițională o recomandă în ulcere, diaree, amețeală, tremur, hiperglicemie, paralizie, reumatism, gută, inflamații, dureri, infecții virale și bacteriene.
Citește și – Salvie cu miere – leac pentru răceala cu secreții nazale și post-nazale, infecții sinuzale, tuse
Precauții și contraindicații la salvie
Deși este o plantă atât de utilă sănătății, nu toată lumea poate consuma salvie fără probleme.
Planta este contraindicată epilepticilor și celor cu sensibilitate digestivă.
Uleiul esențial de salvie nu este indicat copiilor mai mici de 10 ani.
Diabeticii trebuie să monitorizeze nivelul glicemiei pe durata curei cu salvie, deoarece planta are efect hipoglicemiant și antidiabetic.
Femeile care alăptează trebuie să știe că salvia oprește lactația.
Surse articol:
1. Eugen Giurgiu, Salvia, Cele mai folosite 15 Plante pentru vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 194-197
2. Ahmad Ghorbania and Mahdi Esmaeilizadeh, Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components, J Tradit Complement Med. 2017 Oct; 7(4): 433–440: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5634728/
3. Adrian L. L., Salvia (Sage): A Review of its Potential Cognitive-Enhancing and Protective Effects, Drugs R D. 2017 Mar; 17(1): 53–64: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5318325/
4. Mohsen Hamidpour, Rafie Hamidpour, Soheila Hamidpour, Mina Shahlari, Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer, J Tradit Complement Med. 2014 Apr;4(2):82-8: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24860730/