O cură de detoxifiere cu pătrunjel redă sănătatea și energia organismului

Pătrunjelul este regele plantelor condimentare.

Diverși autori îl elogiază, citând efectele sale tonice, energizante și vindecătoare asupra organismului uman.

Cura de detoxifiere cu patrunjel reda sanatatea si energia organismului

Cura de detoxifiere cu patrunjel reda sanatatea si energia organismului

Pătrunjelul are efect tonic și stimulent general 

Academicianul Ovidiu Bojor spune că pătrunjelul simbolizează noile începuturi, datorită faptul că răsare primăvara.

Este totodată un aliment biblic, fiind incorporat în preparatele festive ale Paștelui la evrei.

Pătrunjelul tonifică nervii și stimulează întregul organism. Combate anemia, atonia digestivă a vezicii biliare și urinare.

Este indicat în viermi intestinali și artrită.

Contribuie la reglarea circulației vaselor mici de sânge. Este de asemenea un vasodilatator natural.

Cercetătorii chinezi susțin că pătrunjelul protejează tractul gastrointestinal, ficatul și creierul.

Are acțiune antioxidantă, analgezică, spasmolitică, laxativă, diuretică, hipotensivă, antidiabetică, antibacteriană și antitumorală.

Citește și – Pătrunjelul merită ridicat la rangul de plantă medicinală de mare valoare

Cura de detoxifiere cu pătrunjel

Cercetătorul român Eugen Giurgiu susține că pătrunjelul este un remediu valoros pentru cei bolnavi, datorită acțiunii sale detoxifiante.

Întrucât ajută la eliminarea toxinelor din corp, este recomandat persoanelor care consumă mult alcool și tutun.

O cură de lungă durată cu pătrunjel poate ajuta la revigorarea întregului organism.

După 3 săptămâni, consumatorii pot resimți o îmbunătățire a stării de sănătate.

Această cură remediază multe probleme de sănătate și mărește nivelul de energie.

Moduri de preparare și administrare

Pătrunjelul poate fi consumat sub formă de infuzie, decoct, suc sau salată.

Infuzia se prepară din 2 lingurițe de frunze și 1 cană (250 ml) de apă clocotită. După 10 minute, se filtrează.

Această infuzie de pătrunjel poate fi folosită și extern, pentru albirea și tonifierea pielii. Se tamponează tenul de 2 ori pe zi.

Decoctul se face din rădăcinile pătrunjelului. Se pun 2 lingurițe de rădăcini tocate la fiert cu 1 cană de apă. După un sfert de oră de fiert, se filtrează.

Doza recomandată este de 3 ceaiuri pe zi.

Un ceai mai concentrat se poate obține din 500 g de rădăcină de pătrunjel care se fierbe cu 1 litru de apă până ce lichidul este redus la 500 ml.

Se strecoară și se administrează de 2 ori pe zi, o porție dimineața și una seara.

Acest ceai concentrat este recomandat în edeme, ascită și leziunile pielii.

Sucul din frunze pătrunjel se obține cu ajutorul storcătorului electric sau a mașinii de tocat – caz în care lichidul se strecoară printr-un tifon.

Sucul se diluează cu suc de morcov sau cu apă, în proporție de 1:2.

Citește și – Sucul de pătrunjel – un miracol pentru sănătatea noastră! (preparare și administrare)

Ajută la reglarea funcției glandelor tiroide și suprarenale. Ameliorează ritmul inimii și capacitatea respiratorie.

Dacă este administrat în asociere cu suc de morcov, susține vederea și previne cataracta.

Sucul poate fi aplicat și pe ten, de 2-3 ori pe zi, pentru estomparea pistruilor.

Salata de pătrunjel stimulează apetitul și tonifică stomacul. Se ia un mănunchi generos de pătrunjel proaspăt și se toacă mărunt.

Se asezonează cu puțin ulei și zeamă de măsline. Se mai pot adăuga roșii, ceapă, ardei.

Citește și – Salata de pătrunjel combate tumorile și bolile gastrointestinale

Precauții la consumul de pătrunjel

Pătrunjelul în doze mari (mai ales sucul) este contraindicat femeilor gravide, deoarece are acțiune avortivă.

În schimb, poate fi consumat pe perioada lactației.

Sucul este foarte concentrat și trebuie întotdeauna diluat.

Pătrunjelul este o plantă puternică și nu trebuie consumat în doze mari.

Surse articol:

1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Pătrunjelul, Sănătate prin Semințe, Fructe și Legume, Editura Fiat Lux, București, p. 124
2. Mohammad Hosein Farzaei, Zahra Abbasabadi, Mohammad Reza Shams Ardekani, Roja Rahimi, Fatemeh Farzaei, Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities, J Tradit Chin Med. 2013 Dec;33(6):815-26: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24660617/
3. Eugen Giurgiu, Pătrunjelul, Afecțiuni ale ficatului, Cele mai folosite 15 Plante pentru vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 154-157

 

 

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.