Păpădia ajută în hepatite și boala ficatului gras

Articol documentat

Printre afecțiunile ficatului în care păpădia are efecte benefice se numără hepatitele virale și alcoolice și steatoza hepatică.

O recenzie publicată în anul 2020 confirmă acțiunea hepatoprotectoare a acestei plante.

Papadia ajuta in hepatite si boala ficatului gras

Papadia ajuta in hepatite si boala ficatului gras: Wirestock-Freepik.com

Atât rădăcina, cât și frunzele și tijele tinere pot fi întrebuințate în scop terapeutic.

 În ce afecțiuni este utilă păpădia 

Rădăcina de păpădie este bogată în substanțe amare. Acestea exercită un efect tonic asupra sistemului digestiv și ficatului.

Planta este un diuretic foarte bun, bogat în potasiu. Este laxativă, depurativă și detoxifiantă.

Datorită acestor calități, este incorporată în diverse formule pentru slăbit și în numeroase afecțiuni.

Inclusiv diabeticii pot consuma păpădie, deoarece ajută la controlul nivelului de zahăr din sânnge.

Păpădia stimulează glandele, metabolismul celular la nivelul ficatului, rinichilor și țesuturilor conjunctive.

Preparatele din păpădie sunt recomandate în obezitate, colesterol mărit, hipertensiune arterială, probleme digestive, hepatice și urinare, bronșită, alcoolism, afecțiuni reumatologice, osteoporoză, acnee.

Citește și – Consumați păpădie dacă vreți să aveți sângele și ficatul sănătos!

Un bun adjuvant în bolile de ficat

O recenzie apărută recent în „Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine” a concluzionat că păpădia are efect protector asupra ficatului.

Din studiile farmacologice realizate până în 2019, reiese că extractele de păpădie apără ficatul de agenții chimici dăunători.

Acest beneficiu este atribuit proprietăților antioxidante, antiinflamatoare și prebiotice ale plantei.

Păpădia reduce acumularea de grăsime în ficat și scade inflamația hepatică.

Prin aceste mecanisme, ea ajută la îmbunătățirea funcțiilor ficatului.

Citește și – Tinctura de păpădie – un leac formidabil pentru ficat și bilă!

Cura cu pulberea de păpădie pentru ficat

Un formă eficientă de utilizare a păpădiei în bolile de ficat este pulberea.

Rădăcinile de păpădie se recoltează în perioada de toamnă. Se sapă cu o cazma, de curăță de pământ, se spală și se decojesc.

Se lasă la uscat, apoi se macină prin râșnița electrică de cafea.

Pulberea obținută se cerne ulterior printr-o sită deasă, pentru a o obține o pudră cât mai fină.

Mod de administrare

În hepatite virale și alcoolice – se ia câte ½ kinguriță de pulbere de păpădie, de 2-3 ori pe zi; pulberea se ține sub limbă un minut, apoi se înghite cu apă; cura durează 3 luni.

În boala ficatului gras (steatoza hepatică), modul de administrare este similar cu cel de sus. Cura durează în acest caz 1-2 luni.

Efecte benefice

Păpădia ameliorează starea de oboseală resimțită de cei care au boli de ficat și reduce icterul.

Ajută la detoxifierea ficatului, îl protejează de atacul agenților toxici și al virusurilor și îi restaurează arhitectura histologică.

Studiile pe șoareci au arătat că extractul de rădăcină de păpădie diminuează semnificativ ficatul mărit și depozitele fibrinoase hepatice.

Ceaiul de rădăcină de păpădie protejează împotriva toxicității hepatice induse de alcool. Planta reduce peroxidarea lipidelor.

Un studiu din 2010 a arătat că extractele de frunze și rădăcină de păpădie modifică favorabil activitățile enzimelor antioxidante și profilul lipidelor la iepurii cu o dietă bogată în colesterol.

Creșterea aportului de colesterol alimentar poate crește riscul de ateroscleroză, boala ficatului gras, boli coronariene și cancer.

Citește și – Cura cu păpădie pentru obezitate, tulburări metabolice și colesterol crescut

Surse articol:

1. Mohaddese Mahboubi, Mona Mahboubi, Hepatoprotection by dandelion (Taraxacum officinale) and mechanisms, Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine”: https://www.apjtb.org/article.asp?issn=2221-1691;year=2020;volume=10;issue=1;spage=1;epage=10;aulast=Mahboubi
2. Yanghee You, Soonam Yoo, Ho-Geun Yoon, Jeongjin Park, Yoo-Hyun Lee, Sunoh Kim, Kyung-Taek Oh, Jeongmin Lee, Hong-Yon Cho, Woojin Jun, In vitro and in vivo hepatoprotective effects of the aqueous extract from Taraxacum officinale (dandelion) root against alcohol-induced oxidative stress, Food Chem Toxicol. 2010 Jun;48(6):1632-7: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20347918/
3. Ung-Kyu Choi, Ok-Hwan Lee, Joo Hyuk Yim, Chang-Won Cho, Young Kyung Rhee, Seong-Il Lim, and Young-Chan Kim, Hypolipidemic and Antioxidant Effects of Dandelion (Taraxacum officinale) Root and Leaf on Cholesterol-Fed Rabbits: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2820990/
4. Annie’s Remedy, Dandelion Taraxacum officinale: https://www.anniesremedy.com/taraxacum-officinale-dandelion-root.php
5. Mariana Borloveanu, Păpădia, Leacuri și Rețete Mănăstirești, Vol. 2, Editura Lumea Credinței, București, 2019, p. 84

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.