Ceai digestiv pe care să îl bei după masa de seară
Un ceai benefic după cină se poate obține din mușețel, mentă, fenicul și coji de portocale.
Acest amestec de ingrediente susține procesele digestive și înlătură tulburările gastrointestinale apărute pe fondul unei mese copioase sau a unei diete bogate în grăsimi.

Ceai digestiv pe care sa il bei dupa masa de seara: Freepik.com
Cuprins
Feniculul (Foeniculum vulgare)
Feniculul este utilizat în medicina tradițională în afecțiunile digestive, endocrine și respiratorii.
Studiile in vitro și in vivo au arătat că are proprietăți antimicrobiene, antivirale, antiinflamatoare, antimutagene, cardiovasculare, antitumorale, antitrombotice și antispasmodice.
Protejează ficatul, ajută la scăderea lipidelor și a glucozei din sâmge, stimulează memoria.
Această plantă aromatică se remarcă însă prin efectele sale carminative. Agenții carminativi stimulează mușchii tractului gastrointestinal.
Semințele de fenicul sunt întrebuințate de sute de ani în crampe, balonare, flatulență, gaze intestinale excesive, colici, greață și constipație.
Citește și – Ceai digestiv pentru balonare, gaze, dureri de stomac
Mușețelul
În asociere cu mușețelul, feniculul este mult mai eficient în problemele digestive.
Florile de mușețel conțin principii amare care stimulează procesele digestive și funcțiile biliare.
Ajută la calmarea durerilor de stomac, a spasmelor musculare, a crampelor menstruale și a durerilor reumatice.
Ceaiul de mușețel ajută de asemenea în febră, diaree și insomnie.
Citește și – Ceai digestiv pe care să îl bei după masă (are și efecte antivirale!)
Menta
Ceaiul de mentă este foarte popular. Frunzele de mentă sunt bogate în flabonoide, acid rozmarinic și compuși volatili.
Menta are acțiune antioxidantă, antitumorală, antivirală și antibacteriană.
Studiile pe animale au arătat că această plantă relaxează tractul gastrointestinal. Este utilă în sindromul colonului iritabil.
Studiile umane au confirmat că uleiul esențial de mentă și alți compuși ai săi au efecte benefice asupra tractului gastrointestinal și respirator.
Are de asemenea o acțiune analgezică și anestezică asupra sistemului nervos central și periferic.
Totodată, este un bun imunomodulator și chimiopreventiv.
Ceai digestiv după cină – rețetă
Ingrediente
- 2 gr. de flori uscate de mușețel
- 1 gr. de flori uscate de mentă
- 1 gr. de coji uscate de portocală
- 1 gr. de semințe măcinate de fenicul
Mod de preparare
Amestecați toate plantele și păstrați-le într-un borcănel cu capac.
Pentru prepararea unei căni de ceai, folosiți 1 lingură de amestec de plante și 250 ml de apă.
După o infuzare mai îndelungată, de 20-30 de minute, strecurați.
Citește și – Ceai digestiv din 3 tipuri de semințe, care taie pofta de zahăr
Surse articol:
1. After Dinner Tea, The Herbal Academy: https://theherbalacademy.com/after-dinner-tea-recipe-chamomile-fennel-and-orange/
2. Diane L McKay, Jeffrey B Blumberg, A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.), Phytother Res. 2006 Aug;20(8):619-33: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16767798/
3. Janmejai K Srivastava, Eswar Shankar, and Sanjay Gupta, Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future, Mol Med Report. Author manuscript; available in PMC 2011 Feb 1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
4. Shamkant B. Badgujar, Vainav V. Patel, and Atmaram H. Bandivdekar, Foeniculum vulgare Mill: A Review of Its Botany, Phytochemistry, Pharmacology, Contemporary Application, and Toxicology, Biomed Res Int. 2014; 2014: 842674: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137549/