Cimbrul macerat în oțet – un preparat util în obezitate si tulburări metabolice

Un studiu publicat în iunie 2020 în jurnalul „Biomedicine & Pharmacotherapy”a arătat că oximelul de cimbru poate ameliora obezitatea.

Oximelul este un preparat obținut din oțet și miere. La acesta se pot adăuga diverse plante. Este folosit în special pentru întărirea imunității, calmarea tusei și a durerilor în gât, dar și pentru rulburări digestive.

Cimbru macerat in otet - are efecte bune in obezitate si tulburări metabolice

Cimbru macerat in otet – are efecte bune in obezitate si tulburări metabolice

Cimbrul macerat in otet – un preparat util în obezitate si tulburări metabolice

În medicina tradițională, oximelul de cimbru este folosit ca un sirop pentru ameliorarea tulburărilor metabolice.

Cercetătorii iranieni au realizat un studiu pe șobolani cu obezitate indusă de o dietă bogată în grăsimi sau fructoză.

Au testat efectele antiinflamatoare, antihiperlipidemice și antioxidante ale oximelului de cimbru.

Cei 80 de șobolani masculi implicați în studiu au fost împărțiți în 11 grupuri.

Durata de testare a durat 24 de săptămâni.

La finalul intervenției, cercetătorii au măsurat nivelul enzimelor hepatice, profilul lipidelor, glucoza din sânge, insulina, enzimele antioxidante, perodixdarea lipidelor și factorul alfa-TNF.

Administrarea oximelului de cimbru, atât ca pretratament, cât și ca tratament, a ameliorat sau chiar a readus la normal parametrii modificați de dieta bogată în grăsimi sau fructoză.

Rezultatele acestui studiu sugerează că oximelul – simplu sau cu cimbru – poate ameliora obezitatea indusă de o alimentație bogată în grăsimi sau fructoză.

Acest preparat îmbunătățește inflamația, stresul oxidativ, dislipidemia și hormonii care reglează greutatea corporală.

Citește și – Top 6 beneficii ale cimbrului, o mirodenie tămăduitoare a multe boli

Cum se prepară maceratul de cimbru în oțet

Rețeta de bază a oximelului are doar 2 ingrediente: oțet de mere și miere.

Adăugând diverse plante, puteți obține un preparat mult mai puternic din punct de vedere terapeutic.

La oximel se pot folosi plante medicinale cu efecte detoxifiante, imunostimulatoare, antibacteriene, antivirale, digestive, în funcție de scopul urmărit.

Cimbrul este bogat în timol, un compus cu efecte benefice în afecțiunile respiratorii, nervoase și cardiovasculare.

Are proprietăți antimicrobiene, anticancerigene, antispasmodice și imunomodulatoare.

Citește și – Cimbrul ajută la tratarea bolnavilor de COVID-19

Ingrediente

  • ½ cană de oțet de mere natural
  • ½ cană de miere
  • cimbru proaspăt

Mod de preparare

Umpleți un borcan de 500 de grame pe jumătate cu cimbrul mărunțit. Dacă planta este uscată, umpleți borcanul doar pe un sfert.

Se pot folosi și alte plante, precum salvie, echinaceea, usturoi sau ghimbir.

Adăugați oțetul și mierea.

Rețeta originală a oximelului presupune utilizarea unei cantități mai mari de oțet decât miere. Însă dacă doriți un oximel mai blând, folosiți aceste ingrediente în cantități egale sau mai multă miere.

Puneți capacul și agitați bine borcanul. Dacă mai este nevoie, mai adăugați oțet. Plantele trebuie să fie complet scufundate în lichid.

După o perioadă de macerare de 4 săptămâni, strecurați lichidul.

Păstrați oximelul obținut într-un borcan de sticlă, într-un loc răcoros și întunecos.

Se pot lua câte 2 lingurițe, de 1-3 ori pe zi.

Puteți folosi acest oțet aromatic și la salate sau marinate.

Citește și – Cimbru cu miere – antibiotic natural (preparare și administrare)

Oximelul se poate face și cu tincturi din plante în loc de plantele proaspete. După ce ați amestecat oțetul și mierea în cantități egale, adăugați tinctura aleasă.

Raportul este: 3 părți de oximel și 1 parte de tinctură. Sau 30 de picături de tinctură la 1 linguriță de oximel.

Surse articol:

1. Majid Nimrouzi, Jafar Abolghasemi, Mohammad Hossein Sharifi, Khadijeh Nasiri, Abolfazl Akbari, Thyme oxymel by improving of inflammation, oxidative stress, dyslipidemia and homeostasis of some trace elements ameliorates obesity induced by high-fructose/fat diet in male rat, Biomed Pharmacother. 2020 Jun;126:110079: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32200256/
2. Stephanie Pollard, Dr. Gina Maria Jansheski, Boost your system with this stay well oxymel, Hello Glow: https://helloglow.co/how-to-make-oxymel/
3. Heather Saba, How to make an oxymel, The Herbal Academy: https://theherbalacademy.com/how-to-make-an-oxymel/
4. Heidi, Herbal Oxymel Recipes & Benefits, Mountain Rose Herbs: https://blog.mountainroseherbs.com/herbal-oxymels
5. Bahare Salehi, Abhay Prakash Mishra, Ila Shukla, Mehdi Sharifi-Rad, María Del Mar Contreras, Antonio Segura-Carretero, Hannane Fathi, Nafiseh Nasri Nasrabadi, Farzad Kobarfard, Javad Sharifi-Rad, Thymol, thyme, and other plant sources: Health and potential uses, Phytother Res. 2018 Sep;32(9):1688-1706: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29785774/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.