Cura cu păpădie pentru obezitate, tulburări metabolice și colesterol crescut

Articol documentat

Păpădia are o forță vindecătoare de excepție. În scop terapeutic se folosește întreaga plantă, de la rădăcini și tulpini, până la frunze și flori.

Odată culeasă, păpădia verde trebuie consumată în decurs de 24 de ore. După aceea își pierde proprietățile.

Cura cu papadie pentru obezitate, colesterol

Cura cu papadie pentru obezitate, colesterol: Needpik.com

Gustul amar al plantei se datorează principiilor amare, care o recomandă în bolile de ficat și de bilă.

Păpădia are atât efect depurativ, cât și diuretic și laxativ.

Cură de slăbire cu păpădie

Păpădia este o plantă cu un efect depurativ însemnat. Prin eliminarea toxinelor și a deșeurilor, ea ajută și la pierderea în greutate.

Un studiu in vitro apărut în jurnalul „Phytoteraphy Research” arătat că extractele de păpădie au un rol important în adipogeneză și metabolismul lipidelor.

Păpădia reduce acumularea de lipide și trigliceride. Aceste efecte o recomandă în tratamentul obezității.

Mecanismul prin care combate obezitatea este inhibarea lipazei pancreatice.

Citește și – O cură de 30 de zile cu păpădie scade glicemia și nevoia de insulină la diabetici

Alte cercetări sugerează că păpădia îmbunătățește profilul colesterolului și trigliceridelor, glucoza a jeun și rezistența la insulină.

Extractul de frunze de păpădie poate ajuta la prevenirea și tratarea steatozei hepatice asociate cu obezitatea.

La șoarecii hrăniți cu o dietă grasă, păpădia a redus acumularea de grăsimi în ficat.

A scăzut greutatea corpului și a ficatului, rezistența la insulină și lipidele din sânge.

Păpădia poate fi consumată sub formă de salată, din frunze proaspete.

Dacă vreți să urmați o cură de slăbire cu păpădie și în sezonul rece, va trebui să preparați planta sub formă de tinctură.

Tinctură de păpădie – rețetă

Ingrediente

  • 100 g de suc de rădăcină de păpădie
  • 18 g de alcool de 90 de grade
  • 17 g de apă
  • 15 linguri de glicerină

Mod de preparare

Sucul de păpădie se extrage din rădăcina proaspătă, recoltată toamna.

Acesta se amestecă apoi cu restul ingredientelor și se păstrează într-un borcan.

Se vor consuma câte 1-2 linguri pe zi.

Efectul anti-obezitate este și mai bun dacă păpădia se asociază cu fructe de soc. La magazinele naturiste se poate găsi o astfel de tinctură gata făcută.

Citește și – Tinctură pentru slăbit din soc, păpădie, mesteacăn și alte plante

Tulburări de metabolism

Se folosesc atât frunzele de păpădie, cât și tulpinile sau tijele verzi.

Acestea se dau prin blender până se mărunțesc.

Se storc și se extrage sucul.

Sucul de păpădie se amestecă apoi cu lapte dulce. Proporția este de 1-2 linguri de suc de păpădie la 1 pahar cu lapte.

Acest amestec se consumă treptat, pe parcursul unei zilei.

Citește și – Cura cu tulpini de păpădie remediază toate dezechilibrele psihice și glandulare

Colesterol crescut în sânge

Datorită faptului că produce un efect stimulent la nivel biliar, păpădia favorizează eliminarea colesterolului în exces.

Acțiunea depurativă asupra ficatului și rinichilor contribuie de asemenea la proprietățile ei hipocolesterolemiante.

Un studiu publicat în „International Journal of Molecular Sciences”, a arătat că rădăcina și frunzele de păpădie modifică profilurile lipidelor.

Studiul a fost efectuat pe iepuri cu o dietă bogată în colesterol.

Păpădia a demonstrat efecte hipolipidemice, antioxidante și antiaterosclerotice.

Rețeta 1

Pentru această rețetă se folosesc atât frunzele, cât și rădăcina de păpădie, în cantități egale.

Ingrediente

  • 15 g de frunze de păpădie
  • 15 g de rădăcină de păpădie
  • 1 litru de apă

Plantele se fierb în apă jumătate de oră, după care decoctul se strecoară.

Se administrează câte 3 căni pe zi. Fiecare cană se bea cu 5 minute înainte de masă.

Rețeta 2

Ingrediente

  • 20-30 de frunze de păpădie
  • 20-30 de rădăcini de păpădie
  • 1 litru de apă

Frunzele și rădăcinile de păpădie se toacă mărunt și se pun într-o cratiță. Se toarnă peste ele apa rece și se amestecă.

Se lasă la macerat 2 ore. Se pune vasul pe foc. Amestecul se fierbe la foc redus 3 minute. Se mai lasă apoi la infuzat sub capac încă 20 de minute.

Doza recomandată este de 3 căni de macerat de păpădie pe zi. Fiecare doză se administrează cu un sfert de oră înainte de masă.

Precauții și contraindicații la păpădie

Păpădia nu este recomandată persoanelor care suferă de ulcer sau gastrită, din cauza faptului că mărește secreția de acid gastric.

Tulpina păpădiei are o sevă lăptoasă, care în cantități mari poate fi toxică.

Pentru a evita o posibilă intoxicație, nu consumați mai mult de 5-6 tije de păpădie pe zi.

Dacă apare  greață, diaree sau tulburări de ritm cardiac, luați cărbune medicinal și întrerupeți cura.

Surse articol:

1. Eugen Giurgiu, Păpădia, Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 120-133
2. Ung-Kyu Choi, Ok-Hwan Lee, Joo Hyuk Yim, Chang-Won Cho, Young Kyung Rhee, Seong-Il Lim, Young-Chan Kim, Hypolipidemic and antioxidant effects of dandelion (Taraxacum officinale) root and leaf on cholesterol-fed rabbits, Int J Mol Sci. 2010 Jan 6;11(1):67-78: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20162002/
3. Claudia I. Gamboa-Gómez, Nuria E. Rocha-Guzmán, J. Alberto Gallegos-Infante, Martha R. Moreno-Jiménez, Blanca D. Vázquez-Cabral, and Rubén F. González-Laredo, Plants with potential use on obesity and its complications, EXCLI J. 2015; 14: 809–831: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4746997/
4. Munkhtugs Davaatseren, Haeng Jeon Hur, Hye Jeong Yang, Jin-Taek Hwang, Jae Ho Park, Hyun-Jin Kim, Min Jung Kim, Dae Young Kwon, Mi Jeong Sung, Taraxacum official (dandelion) leaf extract alleviates high-fat diet-induced nonalcoholic fatty liver, Food Chem Toxicol. 2013 Aug;58:30-6: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23603008/
5. Marta González-Castejón, Belén García-Carrasco, Raquel Fernández-Dacosta, Alberto Dávalos, Arantxa Rodriguez-Casado, Reduction of adipogenesis and lipid accumulation by Taraxacum officinale (Dandelion) extracts in 3T3L1 adipocytes: an in vitro study, Phytother Res. 2014 May;28(5):745-52: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23956107/

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.