Uleiul de ghimbir stimulează memoria – cum să îl prepari în casă

Uleiul de ghimbir are efecte pozitive asupra sistemului nervos. Stimulează memoria și atenuează durerile de cap.

Beneficiile acestei plante sunt însă mult mai diverse.

Uleiul de ghimbir stimuleaza memoria – cum sa il prepari in casa

Uleiul de ghimbir stimuleaza memoria – cum sa il prepari in casa: 

Preparatele din ghimbir ajută digestia, stimulează arderile metabolice și contribuie la scăderea nivelului colesterolului.

Rădăcina de ghimbir are proprietăți antiinflamatoare,

Ulei de ghimbir – rețetă

Ingrediente

  • 2-3 rădăcini de ghimbir proaspăt
  • ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare

Curățați rădăcinile de ghimbir, folosindu-vă de o linguriță. Astfel veți îndepărta cojile într-un strat subțire, fără să luați din pulpa ghimbirului.

Dați rădăcinile pe răzătoare sau tocați-le mărunt.

Puneți ghimbirul mărunțit într-o sticlă cu gura largă, sau într-un borcan.

Turnați apoi uleiul de măsline, care trebuie să acopere bine planta.

Amestecați bine și mai adăugați puțin ulei, cât să depășească materialul vegetal cu un 1-2 degete. Înfiletați capacul strâns.

Așezați vasul într-un loc cald, ferit de lumina directă a soarelui.

Lăsați ghimbirul la macerat în ulei minim 14 zile.

Când doriți să încheiați perioada de macerare, strecurați uleiul printr-un tifon des, storcându-l bine la final.

Uleiul rezultat se mai lasă 2-3 zile să se decanteze, apoi se transferă ușor într-o altă sticlă, fără reziduurile care au rămas pe fundul vasului.

Uleiul de ghimbir trebuie să fie cât mai limpede. Dacă rămân bucăți de rădăcină, uleiul riscă să mucegăiască repede.

Etichetați recipientul cu denumirea produsului și data de preparare.

Dacă doriți un ulei mai concentrat, după macerarea la rece, uleiul se mai poate pune la infuzat pe bain-marie încă 4-8 ore (așezați borcanul într-o cratiță cu apă care fierbe).

Citește și – Ghimbirul reduce migrenele fără efecte secundare (studii)

Moduri de utilizare

Din acest ulei de ghimbir se poate lua câte 1 linguriță, de 3 ori pe zi.

Poate fi folosit și extern, aplicându-le pe locurile dureroase și masându-se ușor.

Rădăcina rasă rămasă în tifon după strecurare poate fi folosită ca o compresă pentru dureri corporale.

Citește și – Compresa cu ghimbir ușurează durerile articulare

Beneficiile uleiului de ghimbir

Uleiul de ghimbir poate fi consumat intern pentru întărirea memoriei și imunității.

Are de asemenea efecte benefice asupra tractului gastrointestinal. Reduce senzația de greață și rău. Cu toate acestea, femeile însărcinate sunt sfătuite să îl evite.

Grație acțiunilor sale antiinflamatoare și analgezice, poate fi util în diverse tipuri de dureri: articulare, musculare, menstruale, migrene. În aceste situații se aplică extern.

Uleiul de ghimbir poate fi aplicat și pe pielea capului, pentru a stimula circulația și creșterea părului.

Citește și – Tratament cu ghimbir pentru părul subțire

Ajută de asemenea în simptomele de răceală.

Funcționează ca un agent antioxidant. Combate stresul oxidativ și previne bolile metabolice.

Fără îndoială, uleiul de ghimbir poate fi utilizat și ca ulei alimentar.

Îl puteți adăuga în salate sau în diverse preparate care necesită o aromă mai picantă.

Dacă doriți, pe lângă ghimbir puteți folosi și alte plante aromatice, precum rozmarin, busuioc, cimbru, usturoi etc.

Citește și – Ulei de ghimbir și rozmarin pentru dureri și circulație

Surse articol:

1. Mariana Borloveanu, Ghimbirul, Leacuri și Rețete Mănăstirești, Editura Lumea Credinței, București, 2019, p. 45
2. Herba Zest, Ginger Oil: https://www.herbazest.com/herbs/ginger/ginger-oil
3. Jill Seladi-Schulman, Debra Rose Wilson, About Ginger Oil, Healthline: https://www.healthline.com/health/ginger-oil#side-effects
4. Shelley Pogue, Edible Ginger-Infused Cooking Oil, All Recipes: https://www.allrecipes.com/recipe/245907/edible-ginger-infused-cooking-oil/

 

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.