Turmericul are un potențial uriaș de combatere a bolilor de ficat
Cu siguranță printre beneficiile atribuite turmericului ați citit și despre potențialul acestuia de a ajuta la tratarea bolilor de ficat.
Compusul principal activ din turmeric – curcumina – se comportă ca un agent hepatoprotector eficient.

Turmericul si bolile de ficat: Jigsastocker – Freepik.com
Turmericul – potențial uriaș de combatere a bolilor de ficat
Potrivit unei recenzii publicate în anul în 2014 în jurnalul „Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety”, curcumina a demonstrat activități terapeutice în numeroase afecțiuni hepatice:
- hepatita B
- hepatita C
- steatoza hepatică alcoolică
- boala ficatului gras non-alcoolic
- hepatotoxicitatea indusă de medicamente
- cancer hepatic
- ciroză biliară
- colangită sclerozantă primară
Mecanisme de acțiune
Curcumina acționează în aceste boli datorită proprietăților sale antioxidante, detoxifiante și antiinflamatoare.
Antioxidanții sunt molecule cu un rol esențial în prevenirea bolilor cronice, deoarece ei curăță organismul de radicalii liberi care provoacă stres oxidativ. Stresul oxidativ este implicat atât în fazele inițiale ale bolilor de ficat, cât și în progresia lor.
Activitatea antioxidantă a curcuminei este importantă în toate afecțiunile hepatice enumerate mai sus. Ea suprimă replicarea virusului hepatic și protejează stresului oxidativ indus de alcool și peroxidarea lipidelor.
În steatoza hepatică nonalcoolică, curcumina ameliorează anomalia histopatologică prin modificarea expresiei unor citokine și chemokine.
Prin faptul că ajută la reglarea unor citokine profibrotice proinflamatorii, curcumina are joacă un rol esențial în atenuarea bolilor de ficat.
Cumpără capsule cu turmeric și ghimbir
Datorită efectelor sale antiinflamatoare și antioxidante, curcumina este eficientă în controlul ficatului intoxicat cu medicamente.
Ce proprietăți are curcumina din turmeric
La fel ca ghimbirul, turmericul crește în regiuni din India, Asia și China.
Medicina tradițională chineză recomandă turmericul în special ca antiinflamator și analgezic, în reumatism, colită ulcerativă etc.
Curcumina a fost izolată în anul 1815. Este principiul activ responsabil pentru acțiunea terapeutică a turmericului și pentru culoarea sa galben intensă.
Studiile au arătat că acest compus fenolic are activități antioxidante, antiinflamatoare, antifungice, antibacteriene, anti-ischemice, antidiabetice, antitumorale și anticancerigene.
Efectul protector împotriva bolilor de ficat al curcuminei se datorează antioxidanți și capacității sale de a regla diferite citokine care produc inflamații și fibroză.
Citește și – Spirulina și turmericul ajută la micșorarea nodulilor tiroidieni
Sunt peste 84 de studii clinice care au investigat efectele curcuminei în diverse afecțiuni:
- alzheimer
- tulburarea depresivă majoră
- astmă
- diabet de tip 1 și 2
- mielom multiplu
- schizofrenie
- colon iritabil
- colită ulcerativă
- cancer la prostată
- cancer pancreatic
- cancer colorectal
- cancer la cap și gât
- glioblastom
- osteoscarcom
- osteoartrită la genunchi
- artrită reumatoidă
- sindromul mielodisplastic
- boala pulmonară obstructivă
- dermatită
- anevrism aortic abdominal
- boala Crohn
- psoriazis vulgaris cronic
- fibromialgie
- fibroză chistică
- virusul gripal
- virusul HIV
- virusul herpetic
- virusul hepatitei C
- HVP
Curcumina previne leziunile pulmonare și renale. Protejează împotriva aterosclerozei și a infarctului miocardic.
Are efecte antiartritice și antireumatice.
Prin faptul că modulează expresia unor gene legate de îmbătrânire, curcumina îmbunătățire calitatea vieții și sănătatea.
Citește și – Turmericul inhibă 6 tipuri de virusuri
Dezavantajele turmericului
Din păcate, curcumina din turmeric are câteva neajunsuri:
- are un grad de absorbție scăzut în corp
- este rapid metabolizată și eliminată din organism
- nu se dizolvă bine în apă
- razele ultraviolete o degradează ușor
Există anumiți compuși care pot ajuta la asimilarea curcuminei, precum piperina din piper sau grăsimile (ex. uleiul de cocos).
Citește și – Cine nu are voie să consume turmeric (contraindicații și interacțiuni cu medicamente)
Sursă articol: Seyed Fazel Nabavi, Maria Daglia, Akbar Hajizadeh Moghaddam, Solomon Habtemariam, Seyed Mohammad Nabavi, Curcumin and Liver Disease: from Chemistry to Medicine, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. Volume 13, Issue1. January 2014, Pages 62-77: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1541-4337.12047