Cimbrul ajută la tratarea bolnavilor de COVID-19
În plantele aromatice se ascunde o forță vindecătoare uriașă. Două plante cunoscute pentru proprietățile lor antimicrobiene puternice sunt cimbrul și oregano.
Mulți dintre noi le avem în casă sub formă de condiment și le utilizăm la aromatizarea mâncărurilor.

Cimbrul ajuta la tratarea bolnavilor de COVID-19: Mego studio – Freepik.com
Un studiu realizat de cercetătorii spanioli a arătat că extracte de cimbru (Thymus vulgaris) și oregano pot ajuta la tratarea bolnavilor de COVID-19.
Extractele au fost administrate sub forma unei soluții orale care se numește „Carvativir”.
Rezultatele preliminare acestui studiu nu sunt deloc surprinzătoare. Cimbrul este utilizat empiric pentru tuse, dureri în gât și infecții respiratorii.
Citește și – Elixir antimicrobian din cimbru și oregano – util în infecțiile puternice
Cuprins
Cimbrul are proprietăți utile în infecția cu SARS-CoV-2
Cimbrul este expectorant, mucolitic, antitusiv și antispasmodic. Un studiu din 2016 a testat efectele unui extract de cimbru pe liniile celulare umane de cancer pulmonar.
Acesta a demonstrat o activitate antiinflamatoare însemnată, ajutând la reducerea citokinelor proinflamatorii. A avut și efecte citotoxice pe celulele de cancer.
Aceste rezultate confirmă utilitatea cimbrului în afecțiunile respiratorii.
El poate fi eficient în bolile cronice marcate de inflamații, secreție excesivă de mucus și obturarea căilor respiratorii.
În cimbru se găsesc compuși puternici, precum timol, camfen, carvacrol și linalool. Dintre aceștia, cel mai puternic este timolul.
Studiile au investigat efectele acestui compus împotriva afecțiunilor care vizează sistemul respirator, cardiovascular și nervos.
Timolul a demonstrat proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare, antioxidante, anticancerigene și imunomodulatoare.
Carvativir – o soluție orală din cimbru și oregano ajută pacienții cu COVID-19
Președintele Venezuelei – Nicolas Maduro este unul din promotorii medicamentului Carvativir împotriva infecției cu SARS-CoV-2.
Acesta susține că soluția obținută din cimbru are capacitatea de a neutraliza infecția COVID-19, fără să producă efecte secundare.
Medicamentul a fost testat direct pe bolnavii de COVID-19 internați în unitățile de primire urgență de la spitalul din Caracas, timp de 9 luni.
Rezultatele au fost încurajatoare. Pacienții intubați sau grav bolnavi și-au revenit.
Academia Națională de Medicină din Venezuela a confirmat potențialul soluției din cimbru împotriva noului coronavirus.
Potrivit virologului Hector Rangel din Venezuela, testele in vitro au demonstrat că această soluție combate celulele infectate cu SARS-CoV-2.
Cu toate acestea, unii susțin că nevoie de mai multe teste pentru a putea considera Carvativir un medicament eficient în tratamentul COVID-19.
Ingredientul activ din Carvativir este isotimolul, un compus care a fost izolat din cimbru și oregano.
Citește și – Tinctură cu efect antibiotic, din cimbru și hrean
Studiile anterioare au arătat că cimbrul, primula și timolul ameliorează tusea, îmbunătățește respirația și scurtează durata infecției respiratorii.
Cimbrul poate combate virusurile prin faptul că interferează cu învelișul lor proteic, care înconjoară și virusul SARS-CoV-2.
Sub formă de vapori, uleiul esențial de cimbru ar putea fi util în tratamentul gripei. A demonstrat efecte inhibitorii în proporție de 100%, fără să vatăme epiteliul.
Rezultatele pe Carvativir nu au fost încă publicate până la acest moment.
Citește și – Cum să folosești uleiul de cimbru pentru infecțiile respiratorii
Surse articol:
1. Joseph Mercola, Thyme Extract Helps Treat COVID-19: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/02/15/thyme-extract-helps-treat-covid-19.aspx?ui=6ac1fb1b602ac592785892c759ca2b2ef008e5a7c93baacd7774d56e6e163333&sd=20201112&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art2HL&cid=20210215&mid=DM798005&rid=1084225810
2. Marinelli Oliviero, Iannarelli Romilde, Morelli Maria Beatrice, Valisi Matteo, Nicotra Giovanna, Amantini Consuelo, Cardinali Claudio, Santoni Giorgio, Maggi Filippo, Nabissi Massimo, Evaluations of thyme extract effects in human normal bronchial and tracheal epithelial cell lines and in human lung cancer cell line, Chem Biol Interact. 2016 Aug 25;256:125-33: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27369807/
3. Bahare Salehi, Abhay Prakash Mishra, Ila Shukla, Mehdi Sharifi-Rad, María Del Mar Contreras, Antonio Segura-Carretero, Hannane Fathi, Nafiseh Nasri Nasrabadi, Farzad Kobarfard, Javad Sharifi-Rad, Thymol, thyme, and other plant sources: Health and potential uses, Phytother Res. 2018 Sep;32(9):1688-1706: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29785774/