57% din corpul nostru este alcătuit din microbi (bacterii, viruși, fungi)
Mai mult de jumătate din corpul nostru este format din microbi.
Un lucru la fel de impresionant este să descoperim că aceste creaturi microscopice ne influențează semnificativ starea de sănătate.

57% din corpul nostru este format din microbi (bacterii, viruși, fungi): Kjpargeter-freepik.com
Avem mai mulți microbi în corp decât celule umane
Oamenii de știință spun că celulele umane alcătuiesc doar 43% din totalul de celule din corp. Restul este constituit din material microbian microscopic.
Mai precis, 57% din corpul nostru este format din bacterii, virusuri și fungi.
Profesorul de imunotoxicologie Rodney Dietert de la Universitatea Cornell spune că 99% din genele noastre provin din microbi, nu din cromozomi.
Avem aproximativ 22.000-25.000 de gene cromozomiale și circa 3,3 milioane de gene microbiene, care sunt în mare parte bacteriene.
Ceea ce ne face umani este combinația dintre propriul nostru ADN și ADN-ul microbilor intestinali, susține microbiologul Sarkis Mazmanian.
Citește și – Expunerea la microbi este esențială pentru antrenarea sistemului imunitar (studii)
Microbiomul intestinal – al doilea genom?
Nu în mod întâmplător avem atât de mulți microbi în organism. Aceștia interacționează cu corpul nostru și produc efecte importante.
Genele microbiomului acționează ca un genom secundar, care sporește activitatea propriului genom.
Oamenii de știință continuă să descopere rolul crucial pe care microbiomul îl are în digestie, reglarea imunității, producția de vitamine esențiale și protecția împotriva bolilor.
Bacteriile intestinale au puterea de a ne trasforma total sănătatea.
Microbii umani ar putea fi o formă nouă de medicină
Din păcate, medicina luptă împotriva tututor microbilor din organism, prin antibiotice și vaccinuri.
Aceste arme au reușit să salveze multe vieți primejduite de agenți infecțioși puternici, precum variolă sau TBC.
Citește și – Microbii mai degrabă ne protejează sănătatea decât ne ucid – microbiologul Jonathan Eisen
Cercetătorii atrag însă atenția că asaltul împotriva patogenilor dăunători a vătămat și bacteriile bune. Au scăzut bolile infecțioase, însă a crescut foarte mult numărul bolilor autoimune și a alergiilor.
Microbii intestinali sunt legați și de incidența altor boli, precum boala inflamatorie intestinală, Parkinson, depresie, autism sau obezitate.
Proprii noștri microbi ar putea fi o formă nouă de medicină, susține profesorul Rob Knight de la Universitatea din San Diego.
Dr. Trevor Lawley este de părere că prin repararea microbiomului se poate obține remisiunea unor boli precum colită ulcerativă.
Acesta testează efectele reintroducerii unor microbi în corpul pacienților cu boli diverse, în jur de 10-15 microbi.
Medicina microbiană se află încă la început de drum, însă cercetătorii cred că monitorizarea microbiomului poate oferi informații esențiale despre sănătatea noastră.
Citește și – Arma secretă a unei imunități puternice
Sursă articol: James Gallagher, More than half your body is not human, BBC News: https://www.bbc.com/news/health-43674270