Lapte cu ceapă și miere – leac pentru afecțiunile gâtului, laringelui și faringelui
Laptele cu ceapă și miere este un leac vechi care ajută îndeosebi în afecțiunile tractului respirator inferior.
Ceapa are proprietăți antibiotice naturale, la fel ca usturoiul. Suprimă multiplicarea microbilor, inclusiv a celor mai puternici, precum stafilococii.

Laptele cu ceapa – leac pentru afectiunile gatului: Azerbaijan stockers-freepik.com
Este totodată un bun dezinfectant. Are de asemenea efecte analgezice, antiinflamatoare, antitusive, expectorante și emoliente.
Cuprins
Ceapa – antibiotic natural în afecțiunile respiratorii
Biologul român Eugen Giurgiu citează utilizările terapeutice ale cepei în:
- răceală
- tuse persistentă
- tuse convulsivă
- dureri în gât
- amigdalită
- laringită
- bronșită
- astm
- pleurezie
- pneumonie
Citește și – Tinctura de ceapă ajută în tuse și infecțiile respiratorii
Lapte cu ceapă și miere pentru afecțiunile gâtului – rețetă
Ingrediente
- 8-10 cepe
- 1 litru de lapte
- 1 pahar de miere
Mod de preparare
Se îndepărtează cojile externe de la ceapă. Se spală bine, se taie în sferturi sau bucăți mai mici și se pun într-o cratiță.
Se toarnă peste ele laptele și se pun la fiert. Se lasă pe foc până când cepele se înmoaie.
Când preparatul s-a răcorit, se strecoară și se adaugă mierea de albine. Se amestecă bine, până când se dizolvă complet mierea.
Mod de administrare
Se administrează câte 1 lingură de preparat o dată la fiecare oră.
Indicații terapeutice
Laptele cu ceapă și miere este sirop util în toate afecțiunile care vizează gâtul, laringele și faringele.
Este indicat în caz de tuse, răgușeală, răceală, gripă.
Citește și – Sirop de ceapă și salvie – balsam pentru gât
Alte leacuri cu ceapă pentru afecțiunile respiratorii
Contra afecțiunilor respiratorii în general, se poate utiliza fiertura de ceapă sau decoctul.
Dau rezultate bune și picăturile de suc de ceapă instilate în nări. Se inhalează până când sucul coboară în gât. Acest remediu este bun în bronșită, traheită și laringită.
În caz de gripă, se taie 2 cepe felii subțiri și se pun la înmuiat în 500 ml de apă caldă.
Se strecoară, apoi se poate consuma. Se bea jumătate de cantitate între mese, și cealaltă jumătate seara, înainte de culcare. Cura durează 15 zile.
În guturai este bun siropul de ceapă, care se va administra cald, în doze de 4-5 linguri pe zi. Se obține din amestecarea a 10 linguri de suc de ceapă cu 20 de linguri de miere lichidă.
Dacă suferiți de laringită sau tuse persistentă, se poate utiliza suc de ceapă amestecat cu miere sau tinctură de ceapă.
În amigdalită sunt utile cataplasmele calde din ceapă. Se coace o ceapă în cuptor, se zdrobește și se amestecă apoi cu miere de albine. Se aplică pe zona gâtului.
Pentru uz intern, se recomandă sucul de ceapă, fiertura de ceapă sau ceapa crudă, consumată ca atare.
Astmaticii pot consuma zilnic câte 2-3 lingurițe de sirop de ceapă, administrate cu un sfert de oră înainte de mese.
Acest tratament este indicat chiar și copiilor. Ajută și în pleurită și pneumonie.
Citește și – Compresa cu ceapă și sare – leac vechi pentru pneumonia virală
Sursă articol: Eugen Giurgiu, Ceapa, Cele mai folosite 15 Plante pentru vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 34-48