Păstura conține cel mai puternic compus antitumoral

Păstura este un produs apicol excepțional. Din păcate, valoarea ei nutrițională și terapeutică este prea puțin cunoscută.

Datorită faptului că are în compoziție o diversitate de nutrienți, este extrem de utilă ca supliment alimentar pentru om.

Pastura contine cel mai puternic compus antitumoral

Pastura contine cel mai puternic compus antitumoral: Freepik.com

Ce este păstura și ce conține?

Păstura este un produs apicol pe care îl prepară albinele. La polenul pe care îl colectează din flori, ele adaugă miere și enzime digestive.

Cu alte cuvinte, albinele transformă polenul într-un produs hrănitor (pâinea albinelor) printr-un proces de fermentare anaerobică.

Păstura conține proteine, acizi grași, carbohidrați, săruri minerale, enzime și antioxidanți (polifenoli, carotenoide, flavonoide).

Circa 40% din compoziția ei este constituită din proteine vegetale predigerate.

În păstură se găsesc toate vitaminele și mineralele din natură și toți aminoacizii esențiali.

Specialistul în apicultură – Nelu Bobescu – spune că păstura conține cel mai puternic compus antitumoral, care este amigdalina.

Citește și – Păstura este cel mai concentrat și energizant produs al stupului

Ce proprietăți are și în ce afecțiuni ajută

Beneficiile păsturii se datorează conținutului de:

  • polifenoli, înzestrați cu proprietăți antiinflamatoare
  • fitosteroli și acizi grași, cu rol anticancerigenic
  • polizaharide, cu efect stimulator asupra activității imunologice

Studiile in vitro și experimentele pe animale au arătat că păstura stimulează apoptoza și inhibă proliferarea celulelor maligne.

Păstura a fost testată împotriva mai multor linii de celule tumorale umane: mamar, adenocarcinom, pulmonar, carcinom cervical.

Rezultatele au arătat că produsul are efecte antitumorale moderate. Nu afectează celulele normale.

Activitate antimicrobiană

Cercetările au raportat de asemenea o activitate antimicrobiană puternică a păsturii împotriva mai multor tulpini de bacterii, precum E. coli, Stafilococul auriu, Bacillus cereus și Pseudomonas aeruginosa.

Rezultatele au arătat că bacteriile gram-pozitive sunt mai sensibile la păstură decât cele gram-negative.

Citește și – Păstură cu miere – beneficii, administrare

Îmbunătățește funcția ficatului

Păstura este o sursă de hrană excelentă pentru persoanele cu afecțiuni hepatice. Datorită faptului că are proteine gata digerate, ficatul nu mai depune efort să o proceseze.

În plus, păstura îmbunătățește funcția ficatului.

Păstura are proprietăți antioxidante importante. Un studiu publicat în anul 2017 în „Journal of Food Science and Technology” a arătat că acest produs are efecte protectoare împotriva toxicității la nivelul sângelui, ficatului și rinichilor induse de aluminiu.

Păstura are și efect detoxifiant în bolile ocupaționale, ajutând la decontaminarea organismului de metale grele, gaze industriale și medicamente (antibiotice, antiinflamatoare, medicamente antireumatice).

Studiile au arătat că păstura are beneficii asupra funcției ficatului și a parametrilor sangvini la persoanele cu abuz de alcool și hepatite cronice.

S-au obținut rezultate bune cu păstură și în domeniul geriatriei. Acest produs îmbunătățește starea de sănătate a persoanelor vârstnice.

Inclusiv cei cu alergie la polen pot consuma fără probleme păstură, datorită acelor proteine deja procesate.

Citește și – Cura cu păstură detoxifică organismul, crește imunitatea, tratează afecțiunile stomacului și ficatului

Surse articol:

1. Tableta de Sănătate, Nelu Bobescu, Cum ne întărim imunitatea cu produse apicole, TVR Timișoara: https://www.youtube.com/watch?v=ea0LYkPeYPI
2. Adriana URCAN, Liviu Al. MĂRGHITAȘ, Daniel S. DEZMIREAN, Otilia BOBIȘ, Victorița BONTA,Carmen I. MUREȘAN, Rodica MĂRGĂOAN, Chemical Composition and Biological Activities of Beebread – Review, Bulletin UASVM Animal Science and Biotechnologies 74(1)/ 2017: https://core.ac.uk/download/pdf/208409767.pdf
3. Meryem Bakour, Noori S Al-Waili, Nawal El Menyiy, Hamada Imtara, Anna Cristina Figuira, Thia Al-Waili, Badiaa Lyoussi, Antioxidant activity and protective effect of bee bread (honey and pollen) in aluminum-induced anemia, elevation of inflammatory makers and hepato-renal toxicity, J Food Sci Technol. 2017 Dec;54(13):4205-4212: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29184226/
4. Rodica Mărgăoan, Mirela Stranț, Alina Varadi, Erkan Topal, Banu Yücel, Mihaiela Cornea-Cipcigan, Maria G. Campos, and Dan C. Vodnar,Bee Collected Pollen and Bee Bread: Bioactive Constituents and Health Benefits, Antioxidants (Basel). 2019 Dec; 8(12): 568: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6943659/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.