Produsele din cătină – o alegere bună pentru creșterea imunității

Dintre toate produsele pentru imunitate care se găsesc pe piață, cele pe bază de cătină sunt o alegere foarte bună.

Spre deosebire de vitaminele sintetice, cătina este o polivitamină naturală. Are efecte imunoregulatoare și anti-oboseală. Beneficiile sale pentru sănătate sunt diverse și au fost confirmate științific.

Produsele din catina – excelente pentru cresterea imunitatii

Produsele din catina – excelente pentru cresterea imunitatii

Cătina este antioxidantă, imunomodulatoare și antiinflamatoare

Potrivit unui studiu publicat în „Phytotherapy Research” în anul 2008, cătina conține antioxidanți care influențează pozitiv activitatea sistemului imunitar.

Mai mult decât atât, cătina are și proprietăți antiinflamatoare – care sunt foarte importante pentru prevenirea complicațiilor, după cum s-a văzut în COVID-19.

Flavonii regăsiți în fructele de cătină modulează producția și nivelul unor molecule de semnalizare asociate cu funcția imună și cu inflamațiile.

Cercetătorii indieni au folosit pentru studiul lor o soluție etanolică din flavonele conținute de fructele de cătină.

Au testat apoi activitatea imunomodulatoare a acestei soluții pe celule mononucleare umane.

Rezultatele au arătat că flavonele alimentare ar putea avea efecte benefice împotriva infecțiilor microbiene.

Alimentele bogate în flavonoide pot ajuta de asemenea la scăderea riscului de boli degenerative, inclusiv a bolilor cardiovasculare.

Într-un studiu efectuat pe 50 de participanți cu diverse afecțiuni, administrarea unor preparate din cătină (sirop, suc, ulei) a îmbunătățit starea de sănătate la 34 dintre ei.

42 dintre participanți au constatat o creștere a imunității după 3 luni de tratament cu cătină. Mai exact, au avut mai puține infecții respiratorii virale în sezonul rece.

După 9 luni, 15 participanți au raportat o îmbunătățire a vederii de noapte.

Cătina a redus de asemenea starea de oboseală.

Profilul nutrițional al fructelor de cătină 

Cercetătorii români au arătat că 100 de grame de cătină proaspătă conțin următorii compuși bioactivi.

Vitamina C: 200 – 1.500 mg (de regulă 600 mg.)

Vitamina E (amestec de tocoferoli): ≤ 180 mg.

Acid folic: ≤ 80 mg.

Carotenoide (beta-caroten, licopen, zeaxantină): 30-40 mg.

Acizi grași nesaturați (acid oleic, palmitic, linoleic): 6-11%

Flavonoizi: 100-1.000 mg.

Citește și – Miere cu ulei de cătină la borcan – tonic natural pentru imunitate

Frunzele de cătină 

Nu doar fructele de cătină au efecte benefice asupra imunității, ci și frunzele acestui arbust.

Un studiu apărut în 2005 în jurnalul „Molecular and Celullar Biochemistry” a arătat că extractul de frunze de cătină are o activitate imunomodulatoare semnificativă. Acesta activează în mod specific răspunsul imun mediat celular.

Imunitatea mediată celular se referă la un răspuns care nu este mediat de anticorpi, ci de celulele imune, precum macrofage, limfocite T citotoxice sau celulele killer.

Citește și – Frunzele de cătină au efecte anticoagulante, antibacteriene și antivirale

Uleiul de cătină – un produs miraculos pentru organism

Uleiul de cătină este un produs foarte valoros pentru sănătate. Acționează ca agent:

  • antioxidant
  • nutritiv
  • imunodulator
  • protector coronarian
  • antiaterosclerotic
  • anti-îmbătrânire
  • anticancerigen
  • antiinflamator
  • cicatrizant cutanat

Cercetătorii chinezi au descoperit că uleiul de cătină protejează împotriva inhibării funcției celulelor naturale killer induse de stresul cronic.

Studiul a fost efectuat pe șobolani.

Stresul cronic suprimă activitatea celulelor natural killer (limfocite care aparțin sistemului imunitar înnăscut). Celulele NK răspund rapid la diverși patogeni. Ucid mai ales celulele infectate de virusuri și detectează semnele timpurii de cancer.

Uleiul de cătină a dovedit efecte imunomodulatoare și anti-stres. A crescut greutatea corporală, cantitatea de celulele natural killer și citotoxicitatea la animalele cu stres cronic.

Cum se prepară uleiul de cătină în casă

Folosiți cantități egale de fructe proaspete de cătină și ulei (de floarea-soarelui sau de măsline).

Boabele de cătină se zdrobesc și se pun într-un borcan. Se adaugă uleiul și se lasă la macerat minim 3 săptămâni, la temperatura camerei.

După acest interval, fructele se zdrobesc din nou și se adaugă iarăși în borcan, care se așază într-un loc însorit. După 2 zile, se strecoară uleiul și se păstrează la rece.

Uleiul de cătină se poate prepara și din fructe de cătină uscate și măcinate. Se pun 250 g de pulbere de cătină într-un borcan și se amestecă apoi cu 500 ml de ulei de măsline. Se lasă 2 săptămâni la cald, apoi se strecoară printr-un tifon fin.

Uleiul de cătină poate îmbunătăți starea generală de sănătate, în special starea sistemului imunitar, cardiovascular și nervos. Este foarte bun și pentru piele.

Cătină cu miere

Un alt preparat tradițional cu o valoare nutritivă și terapeutică ridicată este cătina cu miere.

Fructele se pun într-o sită și se clătesc sub jet de apă. Se întind pe un prosop și se lasă la uscat complet.

Se pun apoi într-un borcan și se adaugă miere în proporție de 1:1. Se amestecă bine cu o lingură de lemn și se zdrobesc fructele. Se lasă la macerat în frigider timp de 10 zile. amestecați zilnic în borcan.

Se consumă câte 1 linguriță de cătină cu miere în fiecare dimineață. Fructele se mestecă bine înainte de înghițire.

Catina cu miere

Catina cu miere

Sirop de cătină

Se obține din 2 kg de fructe de cătină, care se storc și se amestecă într-un borcan cu 1 kg de miere. Se lasă 4-5 zile la frigider, amestecând zilnic în borcan.

Se consumă câte 1 linguriță de sirop de cătină dimineața.

Citește și – Pulbere de cătină cu miere – un energizant de excepție (video)

Surse articol:

1. P. Mishra, S. Chandra, D. Karan, Lilly Ganju, Ramesh Chand Swahney, Effect of Seabuckthorn (Hippophae rhamnoides) Flavone on Immune System: an In-Vitro Approach, November 2008Phytotherapy Research 22(11):1490-5: https://www.researchgate.net/publication/5284735_Effect_of_Seabuckthorn_Hippophae_rhamnoides_Flavone_on_Immune_System_an_In-Vitro_Approach
2. S Geetha, Vandana Singh, M Sai Ram, G Ilavazhagan, P K Banerjee, R C Sawhney, Immunomodulatory effects of seabuckthorn (Hippophae rhamnoides L.) against chromium (VI) induced immunosuppression, Mol Cell Biochem. 2005 Oct;278(1-2):101-9: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16180095/
3. Romedic, Imunitate mediată celulară: https://dictionar.romedic.ro/imunitate-mediata-celular
4. Hou Diandong, Gu Feng, Liang Zaifu, Timothy Helland, Fu Weixin, and Cai Liping, Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) oil protects against chronic stress-induced inhibitory function of natural killer cells in rats, Int J Immunopathol Pharmacol. 2016 Mar; 29(1): 76–83: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5806740/
5. Philipp Eissmann, Natural Killer Cells, British Society for Immunology: https://www.immunology.org/public-information/bitesized-immunology/cells/natural-killer-cells
6. Carmen Georgeta Dumitrescu Manole, Study on the Sea-Buckthorn (Hippophae rhamnoidesL.) Preparation Forms Destined to its Nutritio-Pharmaceutical Use: https://core.ac.uk/download/pdf/267062707.pdf

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.