Plante antivirale pe care le poți folosi la gătit!

Plantele antivirale sunt utile în afecțiunile respiratorii. Pe lângă faptul că luptă împotriva virusurilor, dau un impuls organismului să se vindece mai repede.

Multe din plantele antimicrobiene oferă suport și sistemului imunitar, mărind apărarea împotriva infecțiilor cu diverși patogeni.

Plante antivirale pe care le poti folosi la gatit!

Plante antivirale pe care le poti folosi la gatit! Jcomp-freepik.com

O veste bună este că aceste plante sunt ușor accesibile. Cei cărora le plac mâncărurile aromate folosesc deja unele din ele la gătit.

Plante antivirale pe care le poți folosi la gătit!

Plantele aromatice și condimentele sunt deosebit de utile împotriva răcelilor.

Oregano

În oregano se găsește un compus foarte studiat, care se numește „carvacrol”. Acesta este responsabil pentru efectele antivirale ale plantei.

Potrivit studiilor, carvacrolul și uleiului de oregano au o acțiune inhibitoare împotriva norovirusului murin și a virusurilor HIV și SIV.

Uleiul de oregano are o activitate importantă împotriva mai multor bacterii dăunătoare, inclusiv a Stafilococului auriu rezistent la antibiotice.

Oregano poate fi adăugat în sosurile de roșii pentru pizza sau paste și în alte preparate. Poate fi consumat de asemenea sub formă de ceai.

Citește și – Oregano – o plantă cu proprietăți antivirale și antibacteriene, utilă în bronșită, astm, tuse și infecții

Salvia

Cunoscută și ca planta care aduce salvarea, salvia are numeroase calități vindecătoare.

În medicina tradițională este folosită pentru durerile în gât (sub formă de gargară), infecții ale cavității orale, gastroenterită și alte infecții, pentru digestie, îmbunătățirea funcțiilor mentale și a ficatului.

Principalii compuși antivirali din salvie sunt „saficinolidele” și „sageonul”.

Busuiocul

Studiile in vitro au arătat că busuiocul are un potențial antiviral. Extractul din această plantă s-a dovedit eficient împotriva virusurilor care provoacă herpesul, hepatita B și infecții respiratorii (enterovirus).

Uleiul esențial de busuioc și compușii săi au de asemenea efecte antimicrobiene. Combat bacterii gram-pozitive și gram-negative, fungi și mucegaiuri.

Usturoi

Usturoiul are proprietăți antimicrobiene diverse, dovedite în numeroase studii științifice.

Poate combate inclusiv infecțiile virale, precum virusul gripal și virusul HPV. Un beneficiu suplimentar este acela că întărește și sistemul imunitar.

Menta

Planta în sine și uleiul esențial de mentă sunt bogate în mentol, menton și acid rozmarinic. Aceste substanțe au efecte antivirale împotriva virusului respirator sincițial și antimicrobiene.

Sunt de asemenea antioxidante, antitumorale și antialergice.

Studiile pe animale au arătat că menta are potențial imunomodulator, relaxant asupra tractului gastrointestinal, analgezic și anestezic la nivelul sistemului nervos.

Roinița

Cunoscută și sub numele de „melisa”, roinița este înrudită cu menta. În medicina tradițională este întrebuințată pentru efectele sale sedative și ușor tranchilizante.

Are de asemenea utilizări în febră, gaze, astm, bronșită, amenoree, aritmie, hipertensiune arterială, dureri de cap, indigestie, colici, greață, anemie, probleme de memorie, insomnie, depresie, nervozitate și isterie.

Sunt consemnate proprietățile sale antivirale, antifungice, antibacteriene, antiparazite și antispasmodice.

Studiile au arătat că poate combate virusul herpetic și enterovirusul.

Rozmarin

Studiile realizate pe extractul de rozmarin au arătat că acesta are activități antibacteriene, antifungice, antioxidante și hepatoprotectoare.

Majoritatea beneficiilor sale se datorează compușilor fenolici.

Acidul oleanolic a demonstrat efecte antivirale împotriva virusului herpetic, virusului hepatitei și virusurile gripale.

Alte plante antivirale

Citește și – Top 10 plante antivirale care stimulează imunitatea și combat infecțiile

  • fructele de soc
  • lemnul-dulce
  • astragalus
  • ghimbirul
  • ginsengul
  • echinaceea
  • păpădia

Citește și – Cele mai bune medicamente antivirale în boala COVID-19

Surse articol:

1. Martina Jakovljević, Stela Jokić, Maja Molnar, Midhat Jašić, Jurislav Babić, Huska Jukić, and Ines Banjari, Bioactive Profile of Various Salvia officinalis L. Preparations, Plants (Basel). 2019 Mar; 8(3): 55: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6473381/
2. Min Lu, Tianhong Dai, Clinton K. Murray, and Mei X. Wu, Bactericidal Property of Oregano Oil Against Multidrug-Resistant Clinical Isolates, Front Microbiol. 2018; 9: 2329: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6182053/
3. S Mediouni, J A Jablonski, S Tsuda, A Barsamian, C Kessing, A Richard, A Biswas, F Toledo, V M Andrade, Y Even, M Stevenson, T Tellinghuisen, H Choe, M Cameron, T D Bannister, S T Valente, Oregano Oil and Its Principal Component, Carvacrol, Inhibit HIV-1 Fusion into Target Cells, J Virol. 2020 Jul 16;94(15):e00147-20: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32461309/
4. D H Gilling, M Kitajima, J R Torrey, K R Bright, Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus, J Appl Microbiol. 2014 May;116(5):1149-63: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24779581/
5. Divina Ramirez, Medicinal plants: Potent antiviral herbs to add to your diet, Herbs.Nesws: https://www.herbs.news/2020-11-24-antiviral-herbs-to-add-to-your-diet.html#
6. Panuwat Suppakul, Joseph Miltz, Kees Sonneveld, Stephen W BiggerAntimicrobial properties of basil and its possible application in food packaging, J Agric Food Chem. 2003 May 21;51(11):3197-207: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12744643/
7. Sepide Miraj, Rafieian-Kopaei, and Sara Kiani, Melissa officinalis L: A Review Study With an Antioxidant Prospective, J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Jul; 22(3): 385–394: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871149/
8. Diane L McKay, Jeffrey B BlumbergA review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.), Phytother Res. 2006 Aug;20(8):619-33: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16767798/
9. Gema Nieto, Gaspar Ros, and Julián Castillo, Antioxidant and Antimicrobial Properties of Rosemary (Rosmarinus officinalis, L.): A Review, Medicines (Basel). 2018 Sep; 5(3): 98: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165352/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.