Gargara cu apă oxigenată calmează durerile în gât și distruge virusurile

Apa oxigenată, sau peroxidul de hidrogen, este unul din cei mai eficienți agenți dezinfectanți.

Medicii dentiști îl folosesc în tratamentul infecțiilor gingivale încă din anul 1913.

Gargara cu apa oxigenata calmeaza durerile in gat si distruge virusurile

Gargara cu apa oxigenata calmeaza durerile in gat si distruge virusurile: Freepik.com

Peroxidul de hidrogen acționează ca un antiseptic blând asupra pielii. Aplicat pe tăieturi și arsuri, previne infecțiile.

Centrele Pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) admit că această soluție are capacitatea de a ucide bacterii, virusuri, fungi, ciuperci și spori de mucegai.

Apa oxigenată pentru sănătatea orală

Medicii folosesc și astăzi apa oxigenată ca antiseptic și dezinfectant, deoarece reduce cu succes riscul de infecții.

În plus, este o soluție ieftină, cu un profil de siguranță foarte bun.

Apa oxigenată este utilizată cu precădere extern, pentru răni, afecțiuni ale gurii și gâtului:

  • reducerea inflamațiilor gingiilor
  • reducerea bacteriilor din cavitatea bucală
  • vindecarea și prevenirea aftelor bucale
  • albirea dinților
  • calmarea durerilor în gât

Citește și – Apa oxigenată – 6 utilizări inedite

Pentru tratarea aftelor bucale sau a altor ulcerații bucale, înmuiați o bucată de tifon în apă oxigenată diluată cu apă simplă și masați zona afectată.

Scuipați excesul și evitați să înghițiți apa oxigenată.

Și gargara cu apă oxigenată este utilă pentru sănătatea orală deoarece ajută la dezinfectarea cavității bucale.

Prin faptul că distruge bacteriile anaerobice, apa oxigenată previne infectarea leziunilor și grăbește vindecarea lor.

În plus, împiedică apariția bolilor gingivale și a inflamațiilor. Efectul antibacterian se datorează atomului de oxigen.

Albirea dinților

Oxigenul eliberat de peroxidul de hidrogen pătrunde în smalțul dentar și descompune moleculele care produc pete pe dinți.

Din acest motiv, clătirea gurii cu apă oxigenată ajută la albirea dinților. Efectul apare însă după minim 3 luni de utilizare.

Calmarea durerilor în gât

Acțiunea antibacteriană a peroxidului de hidrogen este utilă și în cazul durerilor în gât.

Totodată, peroxidul de hidrogen în contact cu mucusul creează o spumă care diluează mucusul și facilitează eliminarea acestuia. Astfel se obține o ameliorare a iritației gâtului și a tusei.

Un efect la de bun îl are gargara cu apă și sare, care poate fi folosită mai ales la copii. Se amestecă 1 cană de apă cu ½ linguriță de sare. Se face gargară sau se clătește gura timp de 60 de secunde, apoi se scuipă.

Limitarea transmiterii noului coronavirus

Clătirea gurii cu anumite substanțe antiseptice ar putea ajuta la prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

O recenzie sistematică a arătat că peroxidul de hidrogen de 0,5% inactivează virusurile cu membrană lipidică, precum sunt coronavirusurile.

Virusurile din familia „corona” au un înveliș lipidic în care se află glicoproteinele necesare infectării gazdei.

Dezmembrarea acestei membrane grase este considerată o strategie virucidă de a preveni infecția.

Studiile au arătat că peroxidul de hidrogen produce radicali liberi de oxigen care perturbă membranele grase ale virusurilor.

Dacă clătirea gurii cu apă oxigenată distruge învelișul proteic al virusului, astfel s-ar obține o reducere a încărcăturii virale de SARS-CoV-2 din cavitatea bucală și orofaringe.

În concentrații mai mari de 0,5%, peroxidul de hidrogen poate vătăma țesuturile intra-orale, iar în concentrații mai mici de 0,5% nu este eficient.

Citește și – Aerosolii cu apă oxigenată inactivează virusurile respiratorii

Cum se face gargara cu apă oxigenată

Apa oxigenată trebuie diluată corespunzător înainte de utilizare. Atenție mare la riscul de înghițire a acestei soluții, căci poate provoca daune interne severe.

Dacă folosiți apă oxigenată de 3%, diluați 1 parte de apă oxigenată cu 2 părți de apă simplă. Veți obține astfel o soluție de peroxid de hidrogen de 1%.

Medicul de boli infecțioase Ion Alexie recomandă amestecarea apei oxigenate cu apă de gură din comerț. Se varsă o treime din sticla de apă de gură și se completează cu apă oxigenată (2 părți apă de gură și 1 parte apă oxigenată).

Luați o gură mică de soluție și clătiți gura timp de 1 minut. Nu depășiți 90 de secunde. Scuipați apoi soluția, cu grijă să nu înghițiți.

Gargara cu peroxid de hidrogen poate cauza înroșirea și iritarea ușoară a cavității bucale. Aceste reacții dispar în câteva ore. Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc, sunați medicul.

Precauții și atenționări

Apa oxigenată trebuie diluată înainte de utilizare.

Înghițirea accidentală a peroxidului de hidrogen poate afecta țesuturile gâtului și poate arde organele digestive.

Chiar și în doze mici, ingerarea acestei soluții poate provoca dureri stomacale.

Citește și – Spală fructele, legumele și verdețurile cu apă oxigenată – distruge bacteriile!

Surse articol:

1. Kathryn Watson, Debra Wilson, is gargling hydrogen peroxide effective and safe? Healthline: https://www.healthline.com/health/gargling-hydrogen-peroxide#gargling
2. Niamh Kelly, Aoife Nic Íomhair, and Gerry McKenna, Can oral rinses play a role in preventing transmission of Covid 19 infection? Evid Based Dent. 2020; 21(2): 42–43: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7317247/
3. Williams and Daily, Is it safe to gargle with hydrogen peroxide: https://www.williamsanddaily.com/blog/is-it-safe-to-gargle-with-hydrogen-peroxide4. Ziar Piatra Neamț.ro, Cum să ne dezinfectăm faringele și gura pentru a ne proteja de coronavirus: https://www.ziarpiatraneamt.ro/video-foarte-util-cum-sa-ne-dezinfectam-faringele-si-gura-pentru-a-ne-proteja-de-coronavirus-sfaturile-medicului-ion-alexie

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.