Ce trebuie să știți despre toxicitatea Paracetamolului (doze, riscuri, precauții)

Articol documentat

Intoxicarea cu paracetamol este o problemă des întâlnită, din cauza disponibilității mari a acestui medicament. Oamenii îl consideră inofensiv și îl consumă în mod regulat.

Peste 60 de milioane de americani iau paracetamol săptămânal. Riscul de supradozare este ridicat din cauză că oamenii nu știu că acetaminofenul este inclus în alte peste 600 de medicamente.

 Toxicitatea Paracetamolului (doze, riscuri)

Toxicitatea Paracetamolului (doze, riscuri): Brgfx/upklyak-freepik.com

Ce este paracetamolul?

Paracetamolul este un medicament din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene.

FDA a aprobat utilizarea acetaminofenului în anul 1951. Nu se știe nici până acum care sunt mecanismele exacte de acțiune. Cercetătorii cred că el acționează asupra durerii, umflăturilor și febrei prin faptul că inhibă anumite enzime inflamatoare din creier.

Dozele mari de acetaminofen activează aceleași sisteme din creier ca și morfina. Teorii mai noi susțin că are efecte similare canabinoidelor – substanțele active din marijuana. Astfel se explică de ce unele persoane resimt o stare de euforie, relaxare și somnolență după ce iau paracetamol.

Paracetamolul este folosit astăzi pe scară largă ca analgezic și antipiretic. Oamenii apelează la el când au diverse dureri, când au febră, sunt răciți sau gripați.

Citește și – Măceșele au un efect antiinflamator de 3 ori mai mare decât Paracetamolul

Doza zilnică recomandată de acetaminofen la adulți și copii

Doza zilnică recomandată de acetaminofen pentru adulți este de 650-1.000 mg, administrată o dată la 4-6 ore.

În cantități care depășesc 4 grame pe zi, acest medicament poate cauza duce la intoxicarea ficatului.

La copii, doza este de 15 mg/kg, odată la 6 ore. Se pot lua câte 60 mg/kg pe zi. La copii, toxicitatea hepatică apare la doze care depășesc 7,5 g – 10 g pe zi sau 140 mg/kg.

Studiile au arătat că dozele de 5.000 mg – 7.500 mg de acetaminofen pe zi pot cauza insuficiență hepatică. Doza de 5.000 de mg este apropiată de 4.000 mg – limita considerată sigură pentru o administrare zilnică.

Citește și – Avertisment din partea francezilor: Prea mult paracetamol poate îmbolnăvi ficatul

Supradozajul accidental de paracetamol

Zeci de mii de americani ajung anual în spital cu probleme hepatice cauzate de acetaminofen. Câteva sute dintre aceștia mor.

Ficatul reușește să descompună și să altereze mare parte din acetaminofen în substanțe care sunt elimine ulterior prin urină. Însă un procent mic se transformă într-un compus (NAPQUI) cu efecte extrem de nocive pentru celula hepatică.

Dozele mari de NAPQUI apar atunci când o persoană depășește dozele permise de acetaminofen sau este malnutrită.

Persoanele care consumă mult alcool și mult acetaminofen pe o perioadă de câteva zile pot să aibă de asemenea probleme hepatice.

Aproape 50% din cazurile de supradozare cu paracetamol sunt accidentale.

Acetaminofenul este o substanță activă în multe medicamente analgezice și antigripale.

Când o persoană consumă diferite medicamente care au acetaminofen și nu ține cont de doză, poate ajunge în mod inconștient la un supradozaj.

În primă fază, semnele de intoxicare hepatică sunt vagi (oboseală, greață) și pot fi confundate ușor cu simptomele de răceală și gripă.

Este îngrijorător faptul că supradozajul accidental de paracetamol provoacă daune la nivel hepatic mai mari decât supradozajul intenționat, din cauză că persoana afectată primește ajutor medical foarte târziu.

Dat fiind incidența crescută a supradozajului cu paracetamol, FDA ar trebui să reducă limita zilnică a acestui medicament și să emită mai multe avertismente în acest sens.

Paracetamolul poate fi periculos și în doze mici

La unele persoane, chiar și în dozele recomandate (până la 4.000 mg pe zi), acetaminofenul poate fi toxic pentru ficat.

Paracetamolul nu afectează doar ficatul. Oamenii de știință de la Harvard au asociat acest medicament cu creșterea tensiunii arteriale.

Alte rezultate ipotetice sugerează că paracetamolul poate fi corelat și cu astmul.

Citește și – Paracetamolul – toxic pentru ficat și creier

Sfaturi finale

Paracetamolul trebuie tratat cu mai multă seriozitate de consumatori, și nu ca o pastilă inofensivă pe care o putem consuma zilnic sau săptămânal.

Pentru a evita posibile efecte secundare la nivelul ficatului, doza zilnică poate fi coborâtă la 3.250 mg pe zi, echivalentul a 10 pastile pe zi.

Notați toate dozele de acetaminofen pe care le luați. Citiți eticheta altor medicamente consumate concomitent, pentru a evita supradozajul.

Unele medicamente pentru dureri conțin doze mari de acetaminofen, de până la 650 mg.

Alimentați-vă bine când luați paracetamol. Dacă postiți sau mâncați puțin, nu luați mai mult de 3.000 mg de acetaminofen pe zi, pentru a evita posibile efecte adverse la nivelul ficatului.

Alcoolicii pot ajunge la toxicitate hepatică dacă iau doze mari de acetaminofen mai multe zile la rând.

Persoanele care suferă de hepatită sau alte boli de ficat trebuie să consulte medicul dacă vor să ia paracetamol. Medicul va stabili doza adecvată în cazul lor.

Citește și – Alternative naturale la Ibuprofen și Paracetamol – leacuri care ușurează durerile

Surse articol:

1. American Addiction Centers.org, How bad is acetaminophen for the liver: https://americanaddictioncenters.org/over-the-counter-medications/acetaminophen?__cf_chl_jschl_tk__=281c9d2b9f86dbe02273b38c756d69c04e2bb237-1609955109-0-ASRj4_lKe2lBl-rK2IY8oUlzdr7RRxSZcaXmWv4P1xF8KL3fsrSN4Vj2PX031AsinzZ32UWCU7aAb_7Zf8xk8MmPAQDV05sSpaSe_5etGkjwE6vzh28z3Ta64RgWzVyFcWZO-MdloP0zTLM_uFbgxJUoBsHBllN9oHswpifLcukOYDTvnO8FZ3Jaojos_Fj3VyveQGP_StOc_w1lUtrWcxIKy0LnvYsRoUc9ku_SJxENE6v19lLwrtzS-48BcCXUwUbyuk4uQG3SANR69Qhi4xar9eMdFVRTXahWGVOuy6JwCBKp6U2zw7oRaz9q_fpB0cirYohoIwLlxelorHC2tsTpQLBFTBLsch8X2xHFYSRywGvr5LbaYw_KQdfO6ZAAUQUT3Klm0dgaSfTXN25XO4LpRB_S-gGAj0dGxX___bPm
2. Harvard Health Publishing, Overdoing acetaminophen: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/overdoing-acetaminophen
3. William M. Lee, Public Health: Acetaminophen (APAP) Hepatotoxicity—Isn’t It Time for APAP to Go Away? J Hepatol. 2017 Dec; 67(6): 1324–1331: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696016/
4. S. Food & Drug Administration, Don’t double up on acetaminophen: https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/dont-double-acetaminophen
5. Suneil Agrawal, Babak Khazaeni, Acetaminophen Toxicity, Stat Pearls: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441917/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.