Ceaiul de dafin reduce gazele, balonarea și indigestia
O cană cu ceai de dafin poate fi un remediu util în caz de indigestie. Această plantă reduce gazele și balonarea.
Plantele aromatice au proprietăți terapeutice impresionante. Din păcate, cei mai mulți le folosesc doar în scop culinar.

Ceaiul de dafin reduce indigestia, gazele si balonarea: Freepik.com
Dafinul se folosește la supe, tocănițe, marinate, sosuri, dar și la prepararea de produse cosmetice, săpunuri și detergenți.
Indienii îl pun des în mâncare, dar îl întrebuințează și în scop medicinal.
Puțini dintre noi știu că dafinul conține antioxidanți, vitamine și minerale, precum vitamina A, vitamina B6, vitamina C, fier, potasiu, calciu și mangan.
Citește și – Ce să mănânci când ai indigestie
Dafinul sprijină funcția tractului gastrointestinal
Beneficiile sale se adresează în mod special tractului gastrointestinal.
Sunt citate proprietățile sale stomahice, carminative și diaforetice.
Această mirodenie are de asemenea efecte calmante și antiinflamatoare.
Compușii săi calmează stomacul deranjat și simptomele colonului iritabil. Dafinul îmbunătățește digestia și sănătatea intestinală.
Frunzele de dafin combate și bacteriile asociate cu dezvoltarea ulcerului stomacal, precum Helicobacter pylori.
Administrat sub formă de ceai, dafinul ajută la descompunerea nutrienților și ușurează digestia.
Dacă veți adăuga și puțină scorțișoară, efectul digestiv va fi și mai pronunțat.
Un astfel de ceai ajută de asemenea la creșterea ratei metabolice și poate fi util în curele de slăbire.
Citește și – Cele mai bune ceaiuri pentru indigestie
Cum se face ceaiul de dafin pentru digestie
Ingrediente
- 1-2 frunze de dafin
- 1 baton de scorțișoară
- 2 căni de apă
Mod de preparare
Puneți dafinul și scorțișoara într-un ibric. Adăugați apa și fierbeți plantele timp de 5 minute.
Stingeți focul și lăsați ceaiul la infuzat sub capac încă 4 minute.
Strecurați și lăsați-l să se răcorească puțin dacă doriți să îl aromatizați cu suc de lămâie și miere.
Beți ceaiul de dafin în cursul dimineții.
Alte beneficii ale dafinului
În medicina tradițională, frunzele și fructe de dafin au fost folosite în reumatism, dureri articulare, dureri de urechi, mâncărimi ale pielii, furuncule și mătreață.
Studii moderne au arătat că dafinul scade riscul de diabet și boli cardiovasculare.
La persoanele cu diabet de tip 2, dafinul reduce nivelul glucozei, a trigliceridelor și a colesterolului total și LDL.
Uleiul esențial de dafin este bogat în compuși volatili cu acțiune antibacteriene și antifungice.
Cei mai importanți compuși din dafin sunt: 1,8-cineol, linalool, eucaliptol, cineol, sabinen, acid lauric, flavoni (apigenină, luteolină), flavonoli (kaempferol, miricetină, qeurcitină) și alcaloizi.
Citește și – Ceai de oregano pentru indigestie, gaze și balonare
Surse articol:
1. Somdatta Saha, Indigestion: This bay leaf tea may help boost digestion, Food NDTV: https://food.ndtv.com/health/gut-health-bay-leaf-tej-patta-tea-recipe-for-digestion-2302225
2. Alam Khan, Goher Zaman, and Richard A. Anderson, Bay Leaves Improve Glucose and Lipid Profile of People with Type 2 Diabetes, J Clin Biochem Nutr. 2009 Jan; 44(1): 52–56: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2613499/
3. Biljana Kaurinovic, Mira Popovic, and Sanja Vlaisavljevic, In Vitro and in Vivo Effects of Laurus nobilis L. Leaf Extracts, Molecules. 2010 May; 15(5): 3378–3390: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6263372/
4. Malia Frey, The health benefits of bay leaf, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/the-benefits-of-bay-leaves-4587138
5. Kyra Oliver, Bay leaf benefits for digestie, wounds and diabetes, Dr. Axe: https://draxe.com/nutrition/bay-leaf/