Unguent calmant pentru durerile menstruale (rețetă)

Acest unguent calmant pentru durerile menstruale se poate prepara în casă. Aveți nevoie de coada-șoricelului, crețișoară, coada-racului, puțin ulei și ceară de albine.

Aceste trei plante medicinale sunt cunoscute pentru efectele benefice în bolile femeilor.

Unguent calmant pentru durerile menstruale

Unguent calmant pentru durerile menstruale. Freepik.com

Unguent calmant pentru durerile menstruale – rețetă

Ingrediente

  • 1 lingură de coada-șoricelului
  • 1 lingură de crețișoară
  • 1 lingură de coada-racului
  • 100 ml de ulei
  • 10 g de ceară de albine

Mod de preparare

Mai întâi trebuie să puneți plantele la infuzat în ulei. Folosiți un borcănel mic. Așezați-l într-un loc călduros.

După 1 lună, strecurați uleiul.

Pentru a prepara unguentul, turnați uleiul de plante într-un bol termorezistent. Adăugați ceara și așezați bolul deasupra unui ibric cu apă care fierbe pe foc (sistem bain-marie).

Amestecați în bol să se topească ceara. Când a devenit lichidă, turnați-o într-un borcănel de sticlă sau într-o cutie curată.

Se poate adăuga și puțin ulei esențial de lavandă.

Cât timp se răcește compoziția, puneți un șervețel deasupra.

După ce compoziția s-a închegat, luați șervețelul și închideți recipientul cu capacul.

Păstrați unguentul în frigider.

Mod de utilizare

Aplicați o cantitate mică de unguent pe abdomenul inferior și masați ușor cu mișcări circulare.

Citește și – Ceaiul de cimbrișor calmează tusea, durerile stomacale și menstruale

Ce beneficii au plantele din unguent

Coada-șoricelului este deseori recomandată femeilor care se confruntă cu dereglări menstruale.

Planta calmează crampele și spasmele intestinale și menstruale. Este bună și pentru tulburările digestive, afecțiunile hepatice și biliare.

În medicina tradițională este prescrisă pentru hemoroizi, sângerări, dureri de cap, tuse, gripă, pneumonie, pietre la rinichi, tensiune arterială mare, febră, artrită reumatoidă, gută, osteoartrită, cistită, diabet zaharat, eczeme, furuncule și psoriazis.

Băile de șezut și compresele cu ceai de coada-șoricelului ajută la reducerea inflamațiilor, vindecarea rănilor și a infecțiilor bacteriene sau fungice.

Studiile recente au confirmat proprietățile analgezice, coleretice, hepatoprotectoare și anti-ulcer ale plantei.

Coada-șoricelului a fost studiată și pentru potențialul ei antihipertensiv, antidiabetic și antitumoral. Însă este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma aceste beneficii.

Comisia E. a Germaniei a aprobat utilizarea ei în dipepsie și inapetență.

Citește și – Coada-șoricelului reduce durerile menstruale severe

Efectele medicinale ale plantei sunt atribuite în special uleiului esențial și altor compuși, precum flavonoide, sesquiterpeni.

Crețișoara este o altă plantă care susține sănătatea intimă a femeilor de vârstă reproductivă.

Acționează ca un tonic uterin. Atenuează durerile și disconfortul cauzat de menstruație. Reduce sângerările menstruale excesive și sângerările dintre menstruații.

Datorită proprietăților sale astringente, este utilă în diaree.

La femeile de vârstă menopauzală, crețișoara ușurează simptomele.

Crețișoara a fost studiată pentru efectele sale hipoglicemiante, hipotensive, hemoreologice și diuretice.

Este folosită ca remediu preventiv pentru tulburările sistemului digestiv, nervos, cardiovascular, endocrin, imun și osos.

Citește și – Tinctura  de crețișoară – reduce menstruațiile prelungite, abundente sau dureroase

Coada-racului este o plantă cu proprietăți antispasmodice și astringente.

În medicina tradițională este folosită în diaree și sângerări minore – interne și externe, crampe intestinale, musculare și menstruale, ulcer stomacal, gastrită, gaze stomacale, febră.

Extern, coada-racului a fost folosită în trecut sub formă de unguente și comprese pentru hemoroizii sângeroși, răni, tăieturi și zgârieturi.

Surse articol:

1. Formula As, Pomada-balsam, Plante medicinale pentru femei: http://arhiva.formula-as.ro/2011/966/medicina-monahala-92/plante-medicinale-pentru-femei-13654
2. E Nemeth, J Bernath, Biological activities of yarrow species (Achillea spp.), Curr Pharm Des. 2008;14(29):3151-67: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19075697/
3. Muhammad Akram, Minireview on Achillea millefolium Linn, J Membr Biol. 2013 Sep;246(9):661-3. doi: 10.1007/s00232-013-9588-x: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23959026/
4. The Herbal Academy, How to make a happy uterus with lady’s mantle tea: https://theherbalacademy.com/ladys-mantle-tea/
5. V M Baeva, , Prospects for the use of the herb lady’s mantle in geriatrics, Adv Gerontol. 2019;32(1-2):180-184: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31228386/
6. The Herbal Resource, Silverweed Medicinal Uses and Health Benefits: https://www.herbal-supplement-resource.com/silverweed-uses-benefits.html

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.