Vinul de salvie înlătură astenia nervoasă și oboseala generală
√ Articol documentat
Salvia este un tonic excelent pentru sistemul nervos. Fortifică întreg organismul și stimulează digestia.
Este o plantă care merită folosită mai des la gătit. Salvia dă preparatelor o aromă deosebită, dar și calități terapeutice.
Cuprins
Salvia în medicina tradițională
Salvia (Salvia officinalis) este nativă din zonele mediteraneene și Orientul Mijlociu. Utilizările sale terapeutice sunt apreciate în diferite sisteme de medicină.
Tradițional, salvia a fost folosită într-un spectru larg de afecțiuni: amețeală, tremur, paralizie, ulcere, diaree, hiperglicemie, gută, reumatism, inflamații.
În Europa, salvia este cunoscută pentru efectele sale benefice asupra stomacului (arsuri stomacale, balonare).
Este deseori întrebuințată ca agent anti-sudorific în transpirații excesive, în afecțiunile gâtului și în tulburările cognitive asociate cu vârsta.
Studiile moderne au confirmat multe din utilizările populare ale acestei plante.
Potrivit cercetărilor recente, salvia are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antimicrobiene, antimutagene, anticancerigene, hipoglicemiante și hipolipidemiante.
În salvie se găsesc antioxidanți puternici, precum compuși fenolici (cumarine, flavonoide, taninuri).
Citește și – Miraculoasa salvie – planta care ne poate schimba viața
În ce afecțiuni ajută salvia
Planta poate fi folosită în scop terapeutic sub formă de ceai, tinctură, capsule sau vin.
- digestie lentă
- oboseală
- tulburări nervoase
- tremurături
- febră, răceală, gripă
- astm, bronșită
- diabet
- leucoree
- tulburări de menopauză
- transpirații excesive
- dureri
- reumatism
Se pot bea câte 2-3 căni de ceai de salvie pe zi, după masă pentru digestie, sau seara pentru efectul calmant.
Citește și – Salvie cu miere – leac pentru răceala cu secreții nazale și post-nazale, infecții sinuzale, tuse
Ceaiul se poate folosi și extern, în diverse probleme:
- afte bucale
- sângerări gingivale
- dureri de dinți
- dezinfectarea cavității bucale
- angină (gargară)
- răni vechi
- ulcere atone
- entorse
- dermatoze
- degerături
- căderea părului
Vinul de salvie alungă oboseala
Dr. Marc Bosquet recomandă vinul de salvie celor care suferă de astenie nervoasă sau surmenaj.
Salvia o plantă de mare ajutor în tulburările care apar pe fond nervos, precum astenie nervoasă, anxietate, tuse nervoasă, tremurător și excitații de tot felul.
Experimentele pe animale au arătat că extractul de salvie mărește capacitatea de memorare.
Acidul rozmarinic – principalul flavonoide din salvie – îmbunătățește cogniția la animalele sănătoase și previne deficiențele de memorie și învățare cauzate de diabet.
Studiile umane au confirmat că salvia mărește performanța cognitivă, atât la persoanele sănătoase, cât și la pacienții cu demență sau alte tulburări cognitive (ameliorează funcțiile cognitive).
La vârstnicii sănătoși, planta susține capacitatea de memorare și atenția.
Cum se prepară vinul de salvie
Ingrediente
- 80 g de frunze de salvie
- 1 litru de vin
Metodă
Se pun frunzele de salvie la macerat în vin timp de 8 zile. Se poate folosi vin roșu sau alb, cu condiția să fie natural.
După cele 8 zile, vinul se strecoară și se păstrează într-o sticlă închisă la culoare.
Se administrează în doze terapeutice, câte 3-4 linguri după masă.
Surse articol:
1. Ahmad Ghorbania and Mahdi Esmaeilizadeh, Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components, J Tradit Complement Med. 2017 Oct; 7(4): 433–440: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5634728/
2. Marc Bosquet, Salvie, 500 de Rețete naturale de sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, pp. 83-84