Lichior pentru digestie, din plante aromate
Dacă aveți probleme cu digestia, apelați la ajutorul plantelor aromatice. Dr. Marc Bosquet recomandă un preparat simplu din mirodenii și rachiu pentru stimularea digestiei.
Ingredientul principal al acestui rachiu digestiv este roinița, cunoscută și sub numele de melisă (Melissa officinalis).

Lichior pentru digestie, din plante aromate: Azerbaijan stockers – freepik.com
Cuprins
Beneficii plantelor
Această plantă are proprietăți antispastice și carminative, adică ajută la eliminarea flatulenței și a gazelor.
Este totodată sedativă, fiind recomandată în tulburări nervoase, emotivitate exagerată, amețeală și migrene.
A doua plantă importantă din rețetă de rădăcina de angelică (Angelica archangelica). Stimulează digestia și remediază problema gazelor excesive.
Are de asemenea acțiune tonică, expectorantă și emenagogă.
Are indicații terapeutice similare roiniței: indigestie, digestie dificilă, amețeli, migrene nervoase.
Este totodată benefică în aerofagie, astmul nervos, anxietate, oboseală, astenie, probleme menstruale și menopauză.
Rețeta conține cantități egale de diverse mirodenii, precum scorțișoară, cuișoare și nucșoară. Toate pun digestia în mișcare și ajută la soluționarea digestiei dificile.
Scorțișoara este totodată antiseptică. Combate oboseala și anemia. Are efect bun și în colită, diaree și febră.
Și din scorțișoară se poate prepara un tonic digestiv. Se asociază cu rădăcină de ghimbir, nucșoară și vanilie. Plantele se pun la macerat în vin roșu.
Citește și – Lichior de scorțișoară – leac de casă pentru afecțiunile respiratorii
Nucșoara este digestivă și aperitivă. La fel ca scorțișoara, are proprietăți antiseptice deloc neglijabile. Este indicată în infecțiile intestinale, fermentații și gaze.
Cuișoarele sunt bune nu doar pentru digestie și stomac, ci și pentru gripă și febră. Sunt recomandate în viermii intestinali.
Citește și – Ceai digestiv pe care să îl bei după masă (are și efecte antivirale!)
Lichior pentru digestie – rețetă
Ingrediente
- 100 g de frunze de roiniță
- 10 g de rădăcină de angelică
- 10 g de scorțișoară
- 10 g de cuișoare
- 10 g de nucșoară
- 10 g de semințe de coriandru
- 15 g de coajă de lămâie
- 1 litru de rachiu natural
Mod de preparare
Puneți plantele și mirodeniile într-un borcan. Turnați rachiul și amestecați.
Dacă nu aveți rachiu de casă, puteți folosi 700 g de alcool de 60 de grade.
Puneți capacul și lăsați plantele la macerat 8 zile. Agitați recipientul zilnic pentru a ajuta extragerea principiilor active din ingrediente în alcool.
Mod de administrare
Lichiorul se consumă în doze mici, terapeutice. Autorul rețetei recomandă câte un păhărel (50 ml) pe zi.
Pentru ușurarea digestiei se administrează după masă.
Citește și – Calmant digestiv din 4 plante – pentru neplăcerile care apar după masă
Surse articol:
1. Marc Bosquet, Lichior de melisă, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 189
2. Marc Bosquet, Angelica, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 162
3. Marc Bosquet, Scorțișoara, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 85
4. Marc Bosquet, Nucșoara, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 70
5. Marc Bosquet, Cuișoare, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 40