Top 4 uleiuri esențiale antibacteriene
Popularitatea uleiurilor esențiale a crescut în ultimii ani datorită incidenței tot mai mari a infecțiilor cu patogeni rezistenți la antibioticele de sinteză.
Există medici care recomandă, când este posibil, tratarea infecțiilor cu remedii naturale. Asta deoarece medicamentele conțin substanțe care pot avea efecte secundare.
Chiar dacă sunt capabile să rezolve problema, ele pot perturba funcția sistemului endocrin, a creierului și a hormonilor.
Pe termen lung, o abordare naturistă este mult mai benefică.
Potrivit unui studiu apărut în jurnalul „Neuropharmacology”, substanțele sintetice pot afecta funcțiile cognitive, îndeosebi memoria.
O altă problemă tot mai îngrijorătoare legată de antibioticele de sinteză este că acestea dau naștere la bacterii tot mai rezistente la tratamentul convențional.
În al treilea rând, antibioticele sintetice ucid și bacteriile bune din corp, de care avem nevoie pentru digestie și imunitate.
Citește și – Uleiuri esențiale eficiente împotriva candidei bucale (+ o rețetă)
Cuprins
Top 4 uleiuri esențiale antibacteriene
Uleiurile esențiale sunt folosite de câte sute de ani pentru combaterea bolilor.
La început au fost întrebuințate pentru depresie, anxietate și apoi pentru dureri și infecții.
Multe din ele au capacitatea de a ucide bacterii, virusuri și fungi (ciuperci).
Un avantaj important al uleiurilor esențiale este că patogenii nu dezvoltă rezistență la ele.
Patru din cele mai eficiente uleiuri esențiale antibacteriene sunt: uleiul esențial de cimbru, de oregano, de scorțișoară și de arbore de ceai.
Uleiul esențial de cimbru
Cimbrul este o plantă antimicrobiană de nădejde. Compușii responsabili pentru efectele sale antibacteriene sunt: carvacrol, timol, linaol, cineol, camfor și borneol.
Studiile au arătat că uleiul esențial de cimbru combate bacteriile care provoacă toxiinfecții alimentare, precum Salmonella.
Este util și împotriva bacteriilor care cauzează acnee.
Datorită conținutului de timol, care reduce spasmele, poate fi folosit în tuse și infecțiile tractului respirator (răceală).
Acționează ca un conservant pentru alimente, ajutând la eliminarea fungilor și bacteriilor care provoacă toxiinfecții alimentare, precum Salmonella, Stafilococul auriu sau Helicobacter pylori.
Timolul are de asemenea efecte antiinflamatoare, ceea ce îl face benefic pentru sănătatea orală (în ape de gură sau paste de dinți).
Citește și – Uleiul esențial de oregano combate diverse tipuri de infecții
Uleiul esențial de oregano
Acest ulei a demonstrat o activitate antibacteriană notabilă împotriva tulpinilor de bacterii rezistente la medicamente, precum Pseudomonas aeruginosa și Escherichia coli.
Acești patogeni cauzează infecții respiratorii și urinare.
Efectele antibacteriene ale acestei plante sunt atribuite conținutului de carvacrol.
Singur și în combinație cu argintul coloidal, uleiul esențial de oregano poate reduce densitatea celulară și exercită o activitate antimicrobiană prin dezmembrarea celulelor.
Un studiu a arătat că mărește rata de supraviețuire la șoarecii infectați cu Stafilococul auriu.
Uleiul esențial de scorțișoară
Scorțișoara are proprietăți antibacteriene, antifungice și antioxidante.
Potrivit studiilor, uleiul esențial de scorțișoară combate bacteriile greu de distrus, precum Pseudomonas aeruginosa. Acest patogen este rezistent la antibiotice și poate pune viața în pericol.
Datorită efectelor sale antibacteriene, poate ajuta la prevenirea infecțiilor orale și a cariilor dentare cu tulpini de candida și streptococ.
Poate fi folosit ca și conservant în cosmetice și produse dezinfectante.
În scop terapeutic trebuie să folosiți scorțișoara Ceylon și nu scorțișoara Cassia, deoarece aceasta din urmă conține mai multă cumarină, o substanță care poate vătăma ficatul și rinichii dacă este folosită în doze mari.
Citește și – 11 uleiuri esențiale antivirale, utile în afecțiunile respiratorii
Uleiul esențial de arbore de ceai
Acest ulei combate excelent bacteriile de pe piele.
Studiile realizate în India au arătat că uleiul esențial de arbore de ceai este eficient împotriva infecțiilor cu stafilococi și E. coli dacă este folosit în combinație cu uleiul esențial de eucalipt.
Ucide și alți patogeni, precum Stafilococul pneumoniae și virusul Heampophilus influenza care provoacă infecții ORL.
Adăugat în produsele de spălare a mâinilor, acest ulei mărește eficiența lor împotriva infecțiilor cu E. coli.
Uleiul esențial de arbore combate acneea, mătreața, ciuperca unghiei, piciorul de atlet și germenii care cauzează carii dentare și halenă.
Dezinfectează tăieturile și previne infectarea lor cu Stafilococul auriu. Poate fi folosit și la dezinfectarea suprafețelor din casă. Împiedică dezvoltarea mucegaiului pe fructe și legume.
Tonic antibacterian pentru uz intern – rețetă
Ingrediente
- 1 picătură de ulei esențial de oregano
- 1 picătură de ulei esențial de ghimber
- 1 picătură de ulei esențial de mentă
- 1 picătură de ulei esențial de grepfrut
- 1 picătură de ulei esențial de scorțișoară
- 1 picătură de ulei esențial de cimbru
- ½ cană de apă
Metodă
Amestecați toate ingredientele într-un pahar și consumați lichidul.
Nu consumați uleiuri esențiale intern decât dacă ați consultat medicul înainte.
Uleiurile ingerate trebuie să fie concepute strict pentru uz intern, nu extern. De asemenea, trebuie să fie 100% pure și de grad terapeutic.
Citește și – Cum se diluează corect uleiurile esențiale (+ tabel orientativ)
Tonic antibacterian pentru uz extern – rețetă
Ingrediente
- 1 picătură de ulei esențial de arbore de ceai
- 1 picătură de ulei esențial de lavandă
- 1 picătură de ulei esențial de ghimber
- 1 picătură de ulei esențial de vetiver
- 1 linguriță de ulei de cocos
Metodă
Amestecați toate uleiurile într-un bolișor. Aplicați soluția uleioasă pe abdomen sau pe regiunea corpului infectată, de 2 ori pe zi.
Întrerupeți aplicațiile dacă apar iritații sau alte efecte adverse.
Precauții și contraindicații
Trebuie să știți că uleiurile esențiale sunt produse foarte concentrate, și de aceea nu trebuie folosite ca atare, nediluate.
Pentru a consuma uleiuri esențiale intern cereți sfatul medicului sau farmacistului. Nu toate uleiurile esențiale sunt pentru uz intern.
În plus, pentru a le ingera, acestea trebuie să fie pure și de calitate.
Folosite în mod incorect, pot cauza intoxicații grave.
Surse articol:
1. Kyra Oliver, Top 4 Antibacterial Essential Oils, Dr. Axe: https://draxe.com/essential-oils/antibacterial-essential-oils/
2. Corey Whelan, Rose Wilson, Cinnamon Oil, Benefits and Uses, Healthline: https://www.healthline.com/health/cinnamon-oil#how-to-use
3. Corey Whelan, Debra Rose, The Uses of Thyme Oil for Health, Healthline: https://www.healthline.com/health/thyme-oil#benefits-uses
4. Alexandra Rowles, Debra Wilson, 9 Benefits and Uses of Oregano Oil, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/9-oregano-oil-benefits-and-uses#3.-Powerful-antioxidant
5. Franziska Spritzler, 14 Everyday uses for tea tree oil, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/tea-tree-oil#_noHeaderPrefixedContent