Decoctul de năut combate paraziții intestinali
Năutul este un aliment foarte hrănitor, indicat în perioada posturilor și în regimul persoanelor vegetariene.
Până la 30% din compoziția sa este alcătuită din proteine. Conține fibre, amidon și zaharuri.

Decoctul de naut combate parazitii intestinali: Timolina / Jcomp – freepik.com
Este o sursă bună de vitamine din grupul B și minerale, precum calciu, siliciu, zinc, magneziu și potasiu. În năut se găsesc de asemenea cantități mai mici de vitamina C, vitamina A și vitamina K.
Ce proprietăți și beneficii are năutul
Năutul are proprietăți diuretice, stomahice, vermifuge, energetice și antiinfecțioase la nivel urinar.
Consumul de năut poate aduce numeroase beneficii sănătății:
- îmbunătățirea digestiei
- menținerea tensiunii arteriale
- reducerea colesterolului (prevenirea aterosclerozei, atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale)
- controlul glicemiei și diabetului
- scăderea în greutate
- îmbunătățirea densității minerale osoase (prevenirea osteoporozei)
- creșterea energiei
- prevenirea anemiei
Citește și – Apa de năut combate răceala și întărește organismul (rețetă mănăstirească)
Decoct de năut pentru paraziți intestinali – rețetă
Ingrediente
- 3 lingurițe de boabe crude de năut
- 300 ml de apă
Mod de preparare
Se pune boabele de năut la fiert în apă timp de 10 minute. Se strecoară și beau zilnic câte 2 căni din acest decoct.
Cura durează 1 săptămână.
Decoctul de năut ajută la combaterea diferitelor tipuri de paraziți intestinali.
Citește și – Alimente utile pentru viermii intestinali – prof. Ovidiu Bojor
Decoct de năut cu efect diuretice – rețetă
Academicianul Ovidiu Bojor recomandă o altă rețetă de decoct de năut, care poate fi folosită ca agent diuretic.
Ingrediente
- 100 g de năut
- 1 litru de apă
Mod de preparare
Se pune năutul fiert în apă timp de 10 minute. Fiertura se strecoară și se consumă integral, pe parcursul unei zile.
Datorită acțiunii sale diuretice și antiseptice urinare, năutul este util în dureri ale aparatului urinar, colici nefritice, litiază, diateză urinară sau edeme cardio-renale.
Citește și – Cafeaua din năut – un elixir energizant, fără cofeină (rețetă + beneficii)
Decoct de năut pentru creștere energiei
Ingrediente
- 250 g de năut
- 1 litru de apă
Preparare
Puneți năutul la înmuiat în apă, de seara până dimineața. A doua zi, fierbeți amestecul până când scade la un sfert.
Consumați decoctul rezultat pentru întărirea organismului.
Surse articol:
1. Leacuri & Rețete Mănăstirești, Rețetele cu năut ale Maicii Semfora de la Mănăstirea Techirghiol, Nr. 13, 10 decembrie 2016 – 10 februarie 2017, Editura Lumea Credinței, București
2. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Maceratul revigorant de năut, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Editura Kamala, Vol. 2, Brașov, 2000, p. 139
3. Ovidiu Boor, Catrinel Perianu, Năutul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 118-119
4. Health Benefits Times, Health Benefits of Chickpeas: https://www.healthbenefitstimes.com/health-benefits-of-chickpeas/
5. John Staughton, Zemira Barnes, Science-Based Health Benefits of Chickpeas, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/chickpeas.html