Trei alimente care împiedică replicarea virusului SARS-CoV-2

Articol documentat

Foarte mulți oameni se întreabă dacă există anumite alimente care pot preveni infecția cu noul coronavirus.

Pe site-ul nostru am publicat mai multe articole despre strategiile naturale prin care ne putem crește imunitatea la infecții virale în general.

Trei alimente care împiedică replicarea virusului SARS-CoV-2: lifeforstock/ ededchechine/ Racool_studio

Trei alimente care împiedică replicarea virusului SARS-CoV-2

Un studiu recent, realizat de biologii de la Universitatea de Stat din North Carolina, a arătat că anumiți compuși din alimente pot suprima o enzimă a virusul SARS-CoV-2.

Este vorba despre substanțe care se găsesc în ciocolată, ceaiul verde și o specie de struguri „muscadina” (Vitis rotundifolia).

Acestea pot opri funcția unor enzime specifice (proteaze) ale virusului care cauzează infecția COVID-19.

Profesorul De-Yu Xie, unul din autorii studiului spune că aceste proteaze au un rol crucial în supraviețuirea celulelor și virusurilor.

Prin stoparea funcției lor nu mai poate avea loc o replicare a virusului.

Citește și – Imunitatea înnăscută – cum o stimulăm în mod natural

Profesorul Xie a spus că acesta este unul din scopurile principale ale studiilor lor, anume de a găsi compuși în alimente sau plante care pot suprima atașarea virusului de celulele umane sau împiedica înmulțirea lui în celulele gazdei.

Cercetătorii au selectat pentru acest studiu compuși care au demonstrat proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.

Au confruntat apoi proteaza principală din virusul SARS-CoV-2 (Mpro) cu acești compuși și au urmărit efectele.

Virusul are nevoie de această protează pentru a se înmulți și să se auto-asambleze.

Prin inhibarea activității sau dezactivarea ei, s-ar putea obține o blocare a replicării virale. Mai exact, virusul ar fi distrus și ar muri.

Ciocolata neagră, ceaiul verde și strugurii reduc activitatea unei enzime-cheie a virusului SARS-CoV-2

Cercetătorii au efectuat simulări computerizate. Rezultatele au arătat că anumiți compuși din ceaiul verde, struguri, pudra de cacao și ciocolata neagră au putut identifica diferite porțiuni ale Mpro.

Cei mai eficienți au fost compușii din strugurii muscadini, regăsiți mai ales în coajă și sâmburi. Aceștia au reușit să inhibe cu succes funcții esențiale ale Mpro .

Compușii din pudra de cacao și ciocolata neagră au redus activitatea proteazei cu 50%.

Substanțele din ceaiul verde, de asemenea, au împiedicat funcțiile acestei enzime.

Citește și – O cană de cacao caldă pe zi previne gripa și îmbunătățește sănătatea inimii

Ceaiul verde afectează procesul de infectare cu virusul gripal

Nu este prima dată când ceaiul verde demonstrează un potențial antiviral. Un studiu publicat în anul 2018 în „Journal of biological engineering” a arătat că extractul de ceai verde are capacitatea de a inactiva virusul gripal.

Catechinele din ceaiul verde, îndeosebi epigalocatechin-3-galat (EGCG), au cel mai mare efect împotriva infecțiilor virale.

Acești antioxidanți nu țintesc în mod specific virusul, ci afectează procesul de infectare.

Citește și – Gargara cu ceai verde poate preveni infecțiile virale respiratorii (gripa de sezon)

Alte alimente eficiente împotriva SARS-Co-V-2

Studiul de față a dezvăluit și alți compuși eficienți împotriva Mpro.

Este vorba despre două flavonoide: flavan-3-ol și proantocianidine. Aceștia se găsesc în căpșuni, kaki, merișoare, dar și în ciocolata neagră, boabele de cacao, struguri și ceaiul verde.

Această clasă de antioxidanți a demonstrat funcții antivirale, anticancerigene, anti-cardiovasculare, anti-îmbătrânire.

O serie de medicamente sunt momentan recomandate în tratamentul infecției COVID-19: hidroxiclorochina, clorochina, remdesivir sau proteaza principală din SARS-CoV-2 despre care am scris mai sus.

Un raport din iunie 2020 a arătat că dexametazona poate reduce riscul de deces prin COVID-19.

Este însă nevoie de mai multe studii care să demonstreze eficiența aceste medicamente.

Surse articol:

1. Mick Kulikowski, Chemical compounds in foods can inhibit a key SARS-CoV-2 enzyme, North Carolina State University, Phys org: https://phys.org/news/2020-11-chemical-compounds-foods-inhibit-key.html
2. Olive Marie, Chemical compounds on some foods can constrain SARS-CoV-2 enzyme, The Science Time: https://www.sciencetimes.com/articles/28464/20201201/chemical-compounds-foods-constrain-essential-sars-cov-2-enzyme.htm
3. Linlin Zhang, Daizong Lin, Xinyuanyuan Sun, Ute Curth, Christian Drosten, Lucie Sauerhering, Stephan Becker, Katharina Rox, Rolf Hilgenfeld, Crystal structure of SARS-CoV-2 main protease provides a basis for design of improved α-ketoamide inhibitors, Science 24 Apr 2020:Vol. 368, Issue 6489, pp. 409-412. DOI: 10.1126/science.abb3405: https://science.sciencemag.org/content/368/6489/409
4. Yue Zhu and De-Yu Xie, Docking Characterization and in vitro Inhibitory Activity of Flavan-3-ols and Dimeric Proanthocyanidins Against the Main Protease Activity of SARS-Cov-2, Front. Plant Sci., 30 November 2020 | https://doi.org/10.3389/fpls.2020.601316: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2020.601316/full
5. Yun Ha Lee, Yo Han Jang, Young-Seok Kim, Jinku Kim, Baik Lin Seong, Evaluation of green tea extract as a safe personal hygiene against viral infections, J Biol Eng. 2018 Jan 8;12:1. doi: 10.1186/s13036-017-0092-1. eCollection 2018: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29339972/
6. Jennifer Tran, Green Tea: A Potential Alternative Anti-Infectious Agent Catechins and Viral Infections, January 2013Advances in Anthropology 03(04):198-202. DOI: 10.4236/aa.2013.34028: https://www.researchgate.net/publication/273751992_Green_Tea_A_Potential_Alternative_Anti-Infectious_Agent_Catechins_and_Viral_Infections

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.