Miere fermentată cu usturoi – imunostimulator contra bolilor de iarnă
Usturoiul macerat în miere este o rețetă binevenită în sezonul rece, când se înmulțesc cazurile de gripă și infecții. Oricine poate prepara acest remediu în casă.
O linguriță de miere cu un cățel sau doi de usturoi pe zi poate menține sistemul imunitar puternic în perioada de iarnă.
Usturoiul fost cândva considerat „penicilina” omului sărac. Mierea, la rândul ei, este înzestrată cu proprietăți antimicrobiene puternice.
Combinația dintre usturoi și miere ajută la calmarea durerilor în gât, reducerea tusei și combaterea patogenilor care provoacă infecții.
Compusul principal din usturoi care îi dă și iuțeala specifică este alicina.
Citește și – Mierea cu usturoi și lămâie crește apărarea naturală a organismului la răceli, infecții
Cuprins
Usturoiul cu miere – un preparat antibacterian eficient
Un studiu publicat în anul 2013 în jurnalul „Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine” a evaluat activitatea antibacteriană singerică a uusturoiului și a mierii de albine împotriva unor bacterii.
Rezultatele au arătat că administrarea usturoiului în combinație cu miere de albine poate funcționa ca un medicament antibacterian natural în infecțiile bacteriene (cu Stafilococi, Streptococi și Salmonella).
Autorii au declarat că este nevoie de mai multe studii pentru a putea emite o concluzie relevantă.
Citește și – Usturoi cu miere – un remediu puternic împotriva virusurilor, bacteriilor, fungilor și paraziților
Miere fermentată cu usturoi – rețetă
Dacă mierea amestecată cu usturoi este lăsată la fermentat, produsul final va căpăta o putere antibiotică și mai mare.
Asta deoarece în urma procesului de fermentare se creează bacterii bune (probiotice) și fungi benefici. Totodată, conținutul nutrițional al preparatului sporește.
Ingrediente
- 1 borcan cu miere Manuka (sau miere românească naturală, crudă)
- 1-4 căpățâni de usturoi
Mod de preparare
Nu trebuie să folosiți numaidecât miere de Manuka, care este foarte scumpă. Se poate folosi și miere românească naturală, care este la fel de bună.
Pentru ca efectul preparatului să fie cel scontat, trebuie să folosiți un sortiment de miere autentic, de calitate. Iar mierea trebuie să fie crudă, nu procesată.
Pentru a o putea amesteca mai ușor cu usturoiul, trebuie să o încălziți suficient de mult încât să devină lichidă.
Introduceți borcanul într-o cratiță cu apă fierbinte.
Turnați apoi mierea într-un borcan separat.
Curățați cățeii de usturoi și tăiați-i bucăți mici. La un borcan de 250 de grame se pot folosi 2 căpățâni mici de usturoi.
Adăugați usturoiul în miere și amestecați. Completați cu miere până sus. Usturoiul trebuie să fie complet acoperit cu miere.
Puneți capacul și lăsați usturoiul la infuzat în miere cel puțin 3 săptămâni.
Dacă apar bule, deschideți borcanul și amestecați.
Acest preparat se poate consuma zilnic, mai ales în sezonul rece. Puteți lua câte 1 linguriță pe zi sau mai multe, după nevoie.
Rezistă toată iarna dacă este ținut la frigider.
Citește și – Elixir chinezesc din usturoi, miere și propolis – dr. Ovidiu Bojor
Mierea Manuka are o activitate antibacteriană diversă
Mierea Manuka poate combate diverși patogeni, precum Stafilococului auriu, Helicobacter pylori, Enterobacter aerogenes, Salmonella, Streptococul beta-hemolitic, Stafilococul rezistent la meticilină și Enterococi rezistenți la vancomicină.
Activitatea sa antibacteriană vizează și bacterii cauzatoare de infecții periculoase, care pot pune viața în pericol, precum:
- pneumonie
- tuberculoză
- arsuri infectate
- septicemie
- infecții în fluxul sangvin
- infecții urinare
- infecții nosocomiale
- diaree
- ulcer la piciorul diabetic
- cancere gastrice
- febra tifoidă
- holeră
Surse articol:
1. Lauren Glucina, Immune-boosting fermented garlic honey, Ascension Kitchen: https://ascensionkitchen.com/fermented-garlic-honey/
2. Berhanu Andualem, Combined antibacterial activity of stingless bee (Apis mellipodae) honey and garlic (Allium sativum) extracts against standard and clinical pathogenic bacteria, Asian Pac J Trop Biomed. 2013 Sep;3(9):725-31: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23998014/
3. Manisha Deb Mandal and Shyamapada Mandal, Honey: its medicinal property and antibacterial activity, Asian Pac J Trop Biomed. 2011 Apr; 1(2): 154–160: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/