Rădăcină de păpădie macerată în miere – rețetă și beneficii

Dacă ați recoltat rădăcină de păpădie în toamna aceasta, o puteți folosi la rețeta de mai jos.

Puteți găsi rădăcină de păpădie și la magazinele naturiste, în stare uscată, pentru ceai.

Radacina de papadie macerata in miere – reteta si beneficii

Radacina de papadie macerata in miere – reteta si beneficii: Freepik.com

Ce beneficii are rădăcina de păpădie

Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă medicinală umilă dar foarte puternică. Atât frunzele, tijele și florile, cât și rădăcinile ei pot fi folosite în scop terapeutic.

La fel ca rădăcina de brusture, rădăcina de păpădie poate fi folosită la salate. Conține minerale, vitamine, carbohidrați (inulină), carotenoide (luteină), acizi grași, mucilagiu, pectină și colină.

Citește și – Cafea anticancerigenă din rădăcini de păpădie și brusture

Datorită conținutului de inulină (45%), rădăcina de păpădie ajută la eliminarea microbilor din tractul gastrointestinal. În plus, această fibră combate obezitatea, cancerul și osteoporoza.

Rădăcina de păpădie ajută la eliminarea toxinelor din corp. Stimulează cu precădere funcțiile detoxifiante ale ficatului, tonifiind totodată acest organ important din corp.

Are de asemenea efecte diuretice. Datorită faptului că favorizează eliminarea excesului de acid uric, poate fi utilă în gută.

Prin curățarea corpului de toxine se obține și o piele mai curată și mai sănătoasă.

Gustul amar al rădăcinii de păpădie ajută la stimularea digestiei.

În medicina tradițională este folosită în afecțiunile hepatice, inflamații, cancer de sân și cancer uterin.

Chinezii o apreciază pentru calitățile sale antireumatice, coleretice și diuretice.

Un studiu pe iepuri a arătat că rădăcina de păpădie are efecte hipolipidemice și protejează împotriva stresului oxidativ asociat cu ateroscleroza.

A fost studiată și pentru proprietățile sale hipoglicemiante și antidiabetice.

Recoltarea rădăcinii de păpădie

Rădăcina de păpădie se scoate din pământ toamna. Se folosește o cazma. Vă va fi mai ușor să o dezgropați după o ploaie. Rădăcinile se spală de pământ și se lasă la uscat.

Din ele puteți face ceai, tinctură sau macerat.

Citește și – Tinctura de păpădie – un leac formidabil pentru ficat și bilă!

Rădăcină de păpădie macerată în miere

Dacă preparați maceratul din rădăcini proaspete, spălați-le bine de noroi. Tăiați-le apoi felii sau cubulețe. Lăsați-le să se usuce bine, să nu mai aibă deloc apă pe ele.

Umpleți un borcan pe jumătate sau pe trei sferturi cu rădăcini și turnați apoi miere, până sus. Lăsați un gol de un deget în borcan.

Amestecați cu o lingură de lemn și așteptați să se așeze miere. Dacă mai este nevoie, mai completați.

Dacă folosiți rădăcini uscate de păpădie, tocați-le mărunt. Umpleți borcanul doar pe un sfert cu rădăcini și completați cu miere.

Lăsați planta la macerat minim 2 săptămâni în miere.

Pentru a extrage mai rapid substanțele din rădăcina de păpădie, puteți încălzi preparatul la bain-marie, fără să îl fierbeți.

Iată cum puteți proceda: puneți borcanul într-o cratiță cu apă; așezați cratița pe aragaz la foc mic; lăsați amestecul la încălzit 2 ore; completați cu apă pe măsură ce aceasta scade din vas.

Strecurați mierea sau scoateți rădăcinile din miere cu o lingură. Păstrați mierea rezultată într-un borcan, în frigider sau într-un loc răcoros.

Citește și – Rădăcina de păpădie – proprietăți, utilizări, contraindicații

Mod de administrare

Maceratul de păpădie în miere se poate consuma ca atare, câte 1 linguriță, sau se poate adăuga în ceai.

Administrat după o masă copioasă, ajută digestia și detoxifierea.

Surse articol:

1. Kathie Lapcevic, Dandelion Root Infused Honey, Homespun Seasonal Living: https://homespunseasonalliving.com/dandelion-root-infused-honey/
2. Fonyuy E. Wirngo, Max N. Lambert, and Per B. Jeppesen, The Physiological Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) in Type 2 Diabetes, Rev Diabet Stud. 2016 Summer-Fall; 13(2-3): 113–131: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/
2. Ung-Kyu Choi, Ok-Hwan Lee, Joo Hyuk Yim, Chang-Won Cho, Young Kyung Rhee, Seong-Il Lim, and Young-Chan Kim, Hypolipidemic and Antioxidant Effects of Dandelion (Taraxacum officinale) Root and Leaf on Cholesterol-Fed Rabbits, Int J Mol Sci. 2010 Jan; 11(1): 67–78: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2820990/

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.