Uleiul de ficat de cod ar putea reduce riscul de COVID-19

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Potrivit unui studiu început în noiembrie 2020 și aflat în derulare, o doză zilnică de ulei din ficat de cod ne-ar putea proteja împotriva virusului SARS-CoV-2.

Secretul acestui supliment alimentar pare a fi conținutul ridicat în vitamina D.

Uleiul de ficat de cod ar putea reduce riscul de COVID-19

Uleiul de ficat de cod ar putea reduce riscul de COVID-19: whatwolffreepik.com

Uleiul de ficat de cod este o sursă bună de vitamina D

Persoanele care consumă ulei de ficat de cod au un risc mai mic de a contracta virusul SARS-CoV-2. Totodată, acestea sunt mai ferite de complicații și forme severe ale bolii dacă infecția se instalează totuși în corp.

Acestea rezultatele preliminare ale unui studiu (Koronastudien) aflat momentan în desfășurare.

Efectele benefice ale uleiului din ficat de cod s-ar putea datora conținutului de vitamina D, care s-a dovedit eficientă împotriva infecțiilor respiratorii.

Norvegienii obișnuiesc să consume acest supliment în lunile de iarnă pentru a se proteja de un posibil deficit de vitamina D.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu sunt siguri dacă această protecție împotriva COVID-19 se datorează uleiului de ficat de cod în sine sau altor aspecte care țin de stilul de viață al consumatorilor acestui produs.

Un studiu apărut în 2014 în jurnalul „Nutrients” a arătat că cei mai mari consumatori de suplimente sunt femeile, iar acestea au obiceiuri mai sănătoase: nu fumează, fac multă mișcare fizică și au o dietă sănătoasă.

Studiu în derulare

Studiul de față va fi efectuat pe un eșantion de minim 70.000 de persoane. Cercetătorii vor să recruteze și persoane cu pielea închisă la culoare, care au în general un deficit de vitamina D și implicit un risc mai mare de a se îmbolnăvi de COVID-19.

Participanții vor fi împărțiți în mod aleatoriu în două grupuri egale. Un grup va primi o doză zilnică de ulei de ficat de cod, iar celălalt grup va primi un placebo.

Subiecții nu vor ști dacă vor primi un tratament sau un placebo.

Studiul a început în noiembrie și va dura până în aprilie 2021.

Cercetătorii au în plan să testeze efectele uleiului din ficat de cod și pe alte afecțiuni virale, precum răceala obișnuită sau gripa sezonieră.

Studiul este parțial fondat de compania Orkla, care produce ulei de ficat de cod. Produsul lor va fi utilizat în studiu.

Proprietățile uleiului de ficat de cod

Datorită conținutului bogat în vitamina D, uleiul de ficat de cod a început să fie folosit în secolul al 19-lea în tratamentul rahitismului.

Este totodată unul din cele mai populare suplimente din Marea Britanie din ultimele decenii.

Oamenii îl consumă pentru nutrienții pe care îi oferă:

  • acizi grași esențiali Omega-3 (acid docosahexaenoic – DHA și acid eicosapentaenoic – EPA)
  • vitamina A
  • vitamina D
  • vitamina E

Beneficiile uleiului de ficat de cod merg mai departe de rahitism.

De pildă, vitamina A este esențială pentru creșterea celulelor și a oaselor, vederea nocturnă, imunitate, funcția ovariană și testiculară.

Vitamina D nu este doar anti-rahitică, ci și un eficient combatant al cancerului. Ajută la buna funcționare a mușchilor și poate preveni hipertensiunea arterială și diabetul de tip 1.

Acizii grași esențiali Omega-3 pot preveni bolile cardiovasculare.

Omega-3 și vitamina A din uleiul de ficat de cod este o combinație de nutrienți care ar putea ajuta în tratamentul glaucomului.

Precauții

Uleiul de ficat de cod nu este indicat pe perioada sarcinii. Trebuie evitat de asemenea de persoanele cu astm și de cei care iau anticoagulante (ex. Warfarină).

Surse articol:

1. Mercola, A Dose of Cod Liver Oil Could Lower Your Risk of COVID: https://blogs.mercola.com/sites/vitalvotes/archive/2020/11/16/a-dose-of-cod-liver-oil-could-lower-your-risk-of-covid.aspx
2. Ida Irene Bergstrøm, Preliminary data suggest that cod liver oil users have lower risk of getting COVID-19, Science Norway.no: https://sciencenorway.no/covid19-vitamin-d/preliminary-data-suggest-that-cod-liver-oil-users-have-lower-risk-of-getting-covid-19/1769121
3. Marleen A.H. Lentjes, Ailsa A. Welch, Angela A. Mulligan, Robert N. Luben, Nicholas J. Wareham, and Kay-Tee Khaw, Cod Liver Oil Supplement Consumption and Health: Cross-sectional Results from the EPIC-Norfolk Cohort Study, Nutrients. 2014 Oct; 6(10): 4320–4337: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4210919/
4. George T. Griffing, Mother Was Right About Cod Liver Oil, Medscape J Med. 2008; 10(1): 8: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2258476/
5. Wen-Bin Huang, Qian Fan, and Xiu-Lan Zhang, Cod liver oil: a potential protective supplement for human glaucoma, Int J Ophthalmol. 2011; 4(6): 648–651: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3340802/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.