Compresa cu ghimbir ușurează durerile articulare

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Un studiu publicat în 2014 în „Journal of Holistic Nursing” a evaluat eficiența unei comprese cu ghimbir în ameliorarea simptomelor de osteoartrită.

Compresa cu ghimbir reduce durerile articulare

Compresa cu ghimbir reduce durerile articulare: Freepik.com

Ce este osteoartrita

Osteoartrita este o formă de artrită degenerativă, care afectează cartilajul articular de la nivelul șoldului, genunchiului sau mâinilor.

Vârstnicii sunt cei mai afectați (peste 65 de ani). Incidența bolii este de asemenea mai mare la femei decât la bărbați.

Osteoartrita provoacă dureri cronice și afectează semnificativ calitatea vieții. Provoacă oboseală cronică, anxietate și depresie.

Persoanele afectate întâmpină dificultăți la mers (mai ales când urcă scările) și au un randament scăzut la locul de muncă.

Osteoartrita reprezintă una din cauzele majore ale durerilor musculo-scheletice în societatea vestică.

Ghimbirul – un agent antiartritic eficient

Comparativ cu alte boli cronice, bolnavii de osteoartrită preferă să utilizeze tratamente alternative, în special remedii cu aplicare externă.

Ghimbirul este folosit deseori ca agent antiartritic. Are efecte antiinflamatoare și antitrombotice dovedite științific.

În studiul citat mai sus, cercetătorii au investigat efectele benefice ale aplicării locale cu ghimbir la pacienți cu osteoartrită.

Scopul cercetării a fost compararea efectelor aplicării unei comprese cu ghimbir preparată manual cu un plasture cu ghimbir procurat din farmacii.

Administrarea internă a ghimbirului poate ajuta la controlul durerilor și îmbunătățirea funcționalității la pacienții cu osteoartrită. Însă pentru a fi eficient, ghimbirul trebuie consumat în doze mari.

Iar dozele mari pot cauza tulburări gastrointestinale.

Din acest motiv este de preferat aplicarea ghimbirul direct pe zona afectată. Această metodă are mai puține efecte negative.

Citește și – Ghimbirul reduce inflamația, ridigitatea și durerile articulațiilor

Studiile au arătat că aplicarea ghimbirului pe zona mid-lombară îmbunătățește mobilitatea, nivelurile de energie și starea generală de bine a pacienților.

Compresele cu ghimbir pe regiunea rinichilor sunt de asemenea utilizate în medicina antroposofică pentru pacienții cu boli inflamatorii cronice, precum artrită.

Astăzi există peste 25 de spitale și clinici în Europa care se practică această medicină.

Cum se aplică compresele cu ghimbir

Studiul de față a fost realizat la 4 clinici medicale, iar tratamentul a fost efectuat de asistente antroposofice.

Compresele sau plasturii cu ghimbir au fost aplicați pe regiunea mid-lombară și au fost lăsați să acționeze 30 de minute.

Compresele și plasturii au avut aceeași cantitate de ghimbir, și anume echivalentul a unui gram de pudră de ghimbir.

Compresa a fost pregătită astfel: 10 g de pulbere de ghimbir a fost amestecată cu 100 ml de apă fierbinte. O cârpă curată a fost înmuiată în această soluție, după care a fost stoarsă bine pentru a elimina excesul de lichid.

Asistentele au măsurat temperatura, pulsul, respirația, tensiunea arterială și greutatea corporală a participanților înainte și după tratament.

Compresele/plasturii cu ghimbir au fost aplicate 7 zile la rând.

După 2 săptămâni de pauză, participanții care au dorit au continuat aplicările la domiciliu.

Citește și – Unguent din ghimbir și cuișoare pentru dureri și inflamații (rețetă)

Ghimbirul aplicat extern diminuează durerile

Rezultatele au arătat că atât plasturele, cât și compresa preparată manual din ghimbir au diminuat simptomele de durere și dizabilitate.

Aceste efecte au fost semnalate și în următoarele 24 săptămâni, cât timp subiecții au continuat tratamentul acasă.

Aplicările externe cu ghimbir au ameliorat funcția fizică, durerea și satisfacția asupra sănătății percepute de pacienți.

Deși este un studiu mic, rezultatele bune obținute oferă suport pentru realizarea unor cercetări mai ample.

Compresele cu ghimbir sunt o terapie non-invazivă, sigură, simplă și economică.

Tratamentul extern cu ghimbir poate fi recomandat pacienților cu osteoartrită care nu sunt mulțumiți de terapiile convenționale.

Citește și – Compresa cu ghimbir pentru tuse și congestie pectorală

Sursă articol: Tessa Therkleson, Topical Ginger Treatment With a Compress or Patch for Osteoarthritis Symptoms, J Holist Nurs. 2014 Sep; 32(3): 173–182: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4230973/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.