Cum prepară coreenii ceaiul de gutui (o rețetă inedită)

Coreenii fac ceai de gutui într-un mod cu totul aparte. Rețeta este inedită și de aceea ne-am gândit să o împărtășim cu voi.

Ceaiul de gutui este o băutură tradițională în Coreea. Se numește „Mogwa-cha” și se prepară din gutui chinezești.

Ceai de gutui dupa o reteta coreeana

Ceai de gutui dupa o reteta coreeana: Stockking – Freepik.com

Mogwa este un cuvânt derivat din limba chineză și înseamnă „fruct păros”.

Gutuile chinezești arată puțin diferit față de gutuile noastre. Sunt mai lungi și seamănă mai mult cu mango sau cu perele.

O cană cu ceai fierbinte de gutui este ideală pentru diminețile sau serile reci de toamnă, care tocmai s-au instalat.

Citește și – Gutuile – leacuri pentru afecțiuni respiratorii, digestive și cardiace (+ rețete)

Ceai de gutui – rețetă coreeană

Înainte de a folosi bucățile de gutui la ceai, coreeni le confiază, cu zahăr sau miere.

Ingrediente

– 1 gutuie
– 3-4 linguri de zahăr (sau miere)
– opțional: ghimbir, scorțișoară

Mod de preparare

Spălați gutuia de puf. Tăiați-o în jumătate și îndepărtați cotorul cu semințele.

Dacă ați cumpărat gutuia din magazin, îndepărtați și coaja. Dacă provine din propria grădină sau din altă sursă de încredere, nu o mai decojiți.

Tăiați gutuia în bucățele mici, apoi în felii subțiri. Puneți-le într-un borcan de sticlă de 1 litru. (Acum puteți pune și câteva feliuțe de rădăcină de ghimbir și/sau puțină scorțișoară).

Adăugați deasupra câteva linguri de zahăr și închideți borcanul. Aveți și posibilitatea să folosiți miere în loc de zahăr.

Puneți borcanul în frigider și lăsați-l să stea 2-3 zile. În acest interval, zahărul se va dizolva și gutuile vor elibera sucul.

Pentru a prepara ceaiul, puneți 1 lingură de suc și bucăți de gutui într-o cană. Turnați peste ele apă fierbinte și lăsați la infuzat.

Borcanul cu bucăți de gutui și zahăr poate fi păstrat în frigider până la 1 săptămână.

Mogwa cha se mai poate prepara din felii de gutui uscate, fierte în apă, sau din pulbere de gutui (uscate și măcinate) și apă fierbinte.

Citește și – Gutui cu miere și propolis – leac mănăstiresc pentru tusea agresivă

Ceaiul de gutui este o tratație specială în sezonul rece. Aceste fructe sunt bogate în vitamina C, fibre (pectină), cupru și fier.

Textura granulată a pulpei se datorează taninurilor (catechine și epicatechine). Aceste substanțe au capacitatea de a se lega de toxinele cancerigene din colon și de a le elimina din corp.

În plus, protejează mucoasa colonului, combat diareea și diverticulita, ajută la scăderea colesterolului și a greutății corporale.

Aroma deosebită a gutuii se datorează unor uleiuri esențiale (limonen, linalool, furfural, vomifoliol, tulen, beta-ionen, alfa-terpineol).

100 g de gutuie coaptă bine oferă 25% din doza zilnică de vitamina C.

Gutuile au efecte antiinflamatoare și antialergice.

Citește și – Ceaiul de gutui reface celulele ficatului, susține sănătatea stomacului și pancreasului

Surse articol:

1. Modern Seoul, How to make korean quince tea at home: https://modernseoul.org/2014/11/28/how-to-make-korean-quince-tea-at-home/
2. Nutrition and You, Quince fruit nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/quince-fruit.html
3. The Korea Herald, [Samia`s food facts and recipes]Quince or is it mogwa? http://www.koreaherald.com/view.php?ud=20081129000011

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.