Doi compuși din usturoi au activități anti-coronavirus (studii din 2020)

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Un studiu publicat în noiembrie 2020 în jurnalul „Medical Hypotheses” a investigat efectele usturoiului (Allium sativum) asupra imunității în contextul pandemiei de COVID-19.

Doi compusi din usturoi au activitati anti-coronavirus

Doi compusi din usturoi au activitati anti-coronavirus: Freepik.com

Câteva din trăsăturile specifice ale infecției cu virusul SARS-CoV-2 sunt: deprecierea celulor imune, suprimare celulelor T, celulelor citotoxice, celulelor natural killer (NK) și macrofagelor/monocitelor și creșterea citokinelor proinflamatorii.

Citește și – Suplimente utile împotriva infecției COVID-19

Usturoiul – propus ca tratament preventiv înainte de infectarea cu SARS-CoV-2

Usturoiul are utilizări milenare în diverse tipuri de infecții, inclusiv în răceală și gripă.

Ar putea fi util și în combaterea noului coronavirus datorită faptului că are în compoziție substanțe care modulează secreția citokinelor proinflamatorii.

Mai mult, anumiți compuși ai săi pot remedia anomaliile imunologice.

Citește și – Tratament preventiv cu usturoi care ne poate feri de gripă în cazul unei epidemii

Principalul compus bioactiv din usturoi este aliina (un compus organosulfuric). Aceasta induce scăderea expresiei citokinelor proinflamatorii.

Usturoiul este considerat un aliment funcțional. Această denumire este dată alimentelor care au beneficii mult mai mari decât beneficiile nutriționale.

Allium sativum a demonstrat proprietăți farmacologice diverse:

 • imunomodulatoare
 • antimicrobiene
 • antivirale
 • antiinflamatoare
 • antimutagene
 • antitumorale

În contextul actualei pandemii, usturoiul ar putea soluționa majoritatea disfuncțiilor sistemului imun care au fost observate la pacienții cu COVID-19.

Pe lângă faptul că stimulează celulele imunitare, reprimă totodată producția și secreția enzimelor care declanșează inflamații în corp și poate împiedica răspândirea virusului în corp.

Concluzia autorilor acestui studiu este că usturoiul poate combate cele mai multe din consecințele provocate de infecția cu SARS-CoV-2.

Citește și – Cura cu usturoi și miere pentru creșterea imunități la virusuri și bacterii

Doi compuși din usturoi au activități anti-coronavirus

În martie 2020, cercetătorii din Vietnam au testat 18 substanțe active împotriva virusului SARS-CoV-2. Dintre aceștia, 17 erau compuși organosulfurici din uleiul esențial de usturoi.

Cea mai puternică activitate anti-coronavirus au avut-o disulfura de aliil și trisulfura de aliil – compușii cu cea mai mare concentrație (51,3%) din uleiul esențial de usturoi.

Aceste rezultate demonstrează că uleiul esențial de usturoi poate reprezenta un agent antiviral natural valoros. El poate contribui la prevenirea invaziei noului coronavirus în corpul uman.

Ca aliment funcțional, usturoiul poate fi folosit și ca strategie de prevenire și tratare a mai multor afecțiuni:

 • tulburări cardiovasculare
 • tulburări metabolice (sindrom metabolic, obezitate)
 • ulcerul gastric
 • boli canceroase
 • diabet

Citește și – Știi câte afecțiuni poți trata cu un cățel de usturoi?

Surse articol:

1. Mustafa Metin Donma, Orkide Donma, The Effects of Allum sativum on immunity within the scope of COVID-19 infection, Medical Hypotheses, 2020 nov., 144: 109934: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7265825/
2. ACS Omega 2020, 5, 14, 8312–8320. Publication Date:March 31, 2020, https://doi.org/10.1021/acsomega.0c00772
Copyright © 2020 American Chemical Society

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.